www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2010
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2010-03-30

ISS-besättning 8 lyfter i oktober 2003.
ISS-besättning 8 lyfter i oktober 2003.
Foto: NASA.

Ombord på människans yttersta bemannade utpost pågår full aktivitet inför kommande besök. Första att komma och hälsa på Oleg Kotov, Soichi Noguchi och T.J. Creamer är Alexander Skvortsov, Mikhail Kornienko och Tracy Caldwell Dyson ombord på Soyuz TMA-18. Soyuz TMA-18 kommer docka med ISS den 4 april efter en uppskjutning den 2 april. Enligt planeringen kommer uppskjutningen ske klockan 06:04, svensk tid, på fredagsmorgonen. Dockningen mellan Soyuz TMA-18 och Poiskmodulen kommer ske drygt två dygn senare klockan 07:26, svensk tid, på söndagsmorgonen.

Stigningen upp till den första temporära omloppsbanan för Soyuzfarkosten kommer ta ungefär åtta minuter. Till skillnad mot en rymdfärjeuppskjutning, där både befälhavaren och flera av besättningsmedlemmarna har en aktiv roll, har besättningen under en Soyuzuppskjutning i stort sätt inget att göra. Efter att den primära omloppsbanan har nåtts kan besättningen spänna loss sig och ta av sig sina rymddräkter.

Under dagarna som soyuzfarkosten jagar ISS genomförs ett flertal motortändningar för att anpassa soyuzfarkostens omloppsbana och hastighet till rymdstationens dito.

Efter dockningen genomförs dem obligatoriska läcktesterna är det klockan ~09:05, svensk tid, på söndagsmorgonen är det dags för lucköppningen. Efter lucköppningen följer sedan en välkomstceremoni och en säkerhetsgenomgång. Under den senare får den nyanlända besättningen reda på bland annat var olika brandbekämpningsredskap finns och vad som ska göras vid en nödsituation. Självklart har besättningen gått igenom allt detta innan uppskjutningen men som alltid kan det vara bra med en genomgång på plats.

Två dagar efter att ISS-besättningen har utökas lyfter, förhoppningsvis, nästa besättning mot ISS. Denna gång handlar det dock bara om en kort besök av Discovery STS-131 och hennes besättning.

Förutom förberedelsearbete ombord har delar av besättningen tillsammans med SpaceX och markkontrollen testat och aktiverat den utrustning som kommer användas vid dockning och utdockning av Dragonfarkosterna. Kommunikationsenheten, som går under namnet Commercial Orbital Transportation Services (COTS) Ultra High Frequency (UHF) Communication Unit, gör det möjligt för besättningen ombord att övervaka och styra en dockade eller utdockade Dragonfarkost.

Under testerna har bland annat kommunikationstester mellan enheten och NASAs Dryden Space Center genomförts för att kontrollera att allt fungerar som det ska. Testerna har pågått till och från sedan den 25 januari i år och har genomförts tillfredställande. Kommunikationsenheten skickade upp ombord på Atlantis STS-129 i november förra året.

Dragon är en obemannad fraktfarkost utvecklad av SpaceX och kommer skjutas upp med en bärraket av typ Falcon 9.

2010-03-18

Landningen.
Landningen.
Foto: NASA.

Efter 169 dagar i rymden återkom Jeff Williams och Maxim Suraev på torsdagen till fast mark. Landningen skedde i en rysk Soyuzfarkost i ett snöigt Kazachstan.

Utdockningen inför landningen skedde vid niotiden, svensk tid, på torsdagsmorgonen och genomfördes utan problem. Några timmar efter utdockningen, klockan 11:33, var det dags för den motortändning som fick Soyuzfarkosten att börja falla ur omloppsbana. Totalt var motorn tänd i fyra minuter och 18 sekunder vilket bromsade in Soyuz TMA-16 tillräckligt. Landningen i Kazachstan skedde klockan 12:24, svensk tid, och trots det kyliga vädret genomfördes uppplockningsarbetet utan problem.

Kvar ombord på ISS finns Oleg Kotov (befälhavre), Soichi Noguchi och T.J. Creamer.

För att åter få upp ISS-besättningen till sex personer kommer Soyuz TMA-18, med Alexander Skvortsov, Mikhail Kornienko och Tracy Caldwell Dyson ombord, att lyfta den 2 april. Planerad uppskjutningstid är klockan 06:04, svensk tid. Dockningen är planerad till klockan 07:28, svensk tid, den 4 april och kommer ske med Poiskmodulen. 

Utdockningen och landningen
 

2010-03-17 

På onsdagen var det åter igen dags för befälsbyte ombord på ISS. Denna gång var det amerikanen Jeff Williams som lämnade över befälet över rymdstationen till ryssen Oleg Kotov. Som brukligt hölls en överlämningsceremoni där bland annat olika medaljer delades ut. Befälsbytet skedde inför torsdagens utdockning då Soyuz TMA-16, med Williams och Maxim Suraev ombord, kommer utdocka från ISS. Utdockningen är planerad att ske klockan 09:03, svensk tid, på torsdagen. I och med utdockningen skiftar även ISS formellt från ISS-besättning 22 till ISS-besättning 23.

Några timmar efter utdockningen, klockan 11:34, kommer huvudmotorn på Soyuzfarkosten att tändas i fyra minuter och 18 sekunder. Motortändningen genomförs för att få Soyuz TMA-16 att börja falla ur omloppsbana. Landningen är planerad till klockan 12:24, svensk tid, samma dag och kommer ske i Kazachstan. Väderprognosen inför landningen pekar på snö och vind på och omkring landningsplatsen, detta är dock inget som ska förhindra en landning.

För att åter få upp ISS-besättningen till sex personer kommer Soyuz TMA-18, med Alexander Skvortsov, Mikhail Kornienko och Tracy Caldwell Dyson ombord, att lyfta den 2 april. Planerad uppskjutningstid är klockan 06:04, svensk tid. Dockningen är planerad till klockan 07:28, svensk tid, den 4 april och kommer ske med Poiskmodulen.

Överlämningsceremonin

2010-03-12 

ISS fotograferad från Endeavour STS-130.
ISS fotograferad från Endeavour STS-130.
Foto: NASA.

Under ett möte i Tokyo, Japan, mellan alla medlemsländer i ISS-programmet beslutades att officiellt förlänga ISS-programmet till år 2020. Detta är en femårig förlängning jämfört med tidigare och har gjorts möjlig genom USAs förändrade prioriteringar gällande sitt rymdprogram, sedan tidigare har alla andra medlemsländer varit positiva till en förlängning. Beslut togs även om att arbeta för en förlängning till 2028. Anledningen till att just 2028 valdes är att det då är 30 år sedan den första delen av ISS skickades upp i omloppsbana.

Förlängningen innebär att planer för byggandet av farkoster måste tas fram samt försörjningsplaner får tiden efter 2015. Gällande säkerheten är alla överens om att det är säkert att fortsätta driva ISS långt in på 2020-talet. Om det blir några nya moduler eller och moduler som ligger i malpåse kommer aktiveras har det inte tagits några beslut om.

Ombord på rymdstationen fortlöper arbetet planenligt. Bland annat pågår förberedelsearbetet inför utdockningen av Soyuz TMA-16. Utdockningen är planerad till den 18 mars och ombord kommer Jeffrey Williams och Maxim Suraev finns. Utdockningen sker klockan 09:03, svensk tid, och klockan 13:45, svensk tid, den 17 mars sker befälsbytet ombord. En del av besättningen har även arbetat med att fylla Progress 35 inför dess utdockning den 26 april. Även tester av Kibos robotarm har skett den senaste veckan.

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.