www.astrowebb.com
 
Svensk forskargrupp avslöjar hemligheter om månen
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-04-20

En grupp svenska forskare vid Institutet för rymdfysik (IRF) har med hjälp av instrumentet SARA, på rymdsonden Chandrayaan-1, funnit en "mini-magnetosfär" på månen. Storleken "mini-magnetosfären" är 360 kilometer i bredd vid månytan. I sin tur omges sedan området av en zon på 300 kilometer där plasmaflödet är intensivare än i omgivningen. Anledningen till detta är att "mini-magnetosfären" påverkar solvinden. Det är även genom att studera solvinden som forskarna med hjälp av SARA kommit fram till sina slutsatser.

Enligt Martin Wieser på IRF, som är försteförfattare till den aktuella vetenskapliga artikeln,  är "mini-magnetosfär" en ny typ av objekt. Wieser fortsätter.

– Traditionellt har man trott att kroppar som månen bara absorberade partiklar. Men nu har vi visat att en märkbar andel faktiskt reflekteras. Vi har också konstaterat att reflektionen inte är likadana överallt, utan det finns regionala skillnader.

Han tilläger även att detta visar att månen är en mer komplicerad himlakropp än vad många tidigare har trott. Tillsammans med fynden av vatten menar Wieser att denna upptäckt ställer detta gamla sätt att se på månen i en ny dager. Sist men inte minst menar Wieser även att forskargruppens resultat kan lära oss mer om månens och solsystemets utveckling och historia.

Förutom att vara intressanta forskarobjekt kan månens "mini-magnetosfär" få betydelse för framtida bemannade resor till månen. Detta då områdena kan erbjuda visst skydd för astronauterna mot den kosmiska strålningen.

En annan intressant detalj är att den aktuella "mini-magnetosfären" ligger mitt emot nedslagskratern Mare Crisium. Vidare forskning har visat att denna typ av magnetiska avvikelser relativt ofta ligger mitt emot en nedslagskrater. En teori till varför det är så är att det heta plasmamoln som bildas vid ett jättenedslag sprider sig runt månen och fokuseras på motsatta sidan.

Det är genom att mäta solvinden och hur denna påverkas av dessa avvikande magnetfält som SARA har kunnat upptäcka fälten. Mer exakt är det de neutrala väteatomer som reflekteras från månytan som SARA mäter. Genom att använda samma teknik räknar forskarna med att i framtiden kunna utföra likadana mätningar på andra himlakroppar utan atmosfär och kanske finna "mini-magnetosfär" även på dessa.

En annan upptäckt som forskarna gjort med hjälp av SARA är flöden av joner på månens nattsida, den sida som är vänd från solen. Denna upptäckt var oväntad eftersom forskarna väntade sig att månen skulle skärma dessa strömmar av partiklar från solen.

Citat hämtade från ESA.org.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.