Endeavour STS-130
Uppskjutning: Klockan 10:14 den 8 februari 2010.
Dockning: Klockan 06:06 den 10 februari 2010.
Rymdpromenader: 3 + 1 st.
Utdockning: Klockan 01:54 den 20 februari 2010.
Landning: Klockan 04:20 den 22 februari 2010.
Längd: 14+2 dagar.

Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 130.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-130 | ISS 20A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-02-08

Endeavour lyfter.
Endeavour lyfter.
Foto: NASA.

K
lockan 10:14.07, svensk tid, på måndagsmorgonen lyfte Endeavour och hennes sex personer starka besättning. Uppskjutningen kom efter en spännande nedräkning med väderfrågetecken både i Florida och på dem tranatlantiska landningsplatserna i Frankrike och Spanien. I Europa var det till slut bara Zaragoza i Spanien som hade godkänt väder, men detta är tillräckligt för att en uppskjutning ska kunna ske. Bortsätt från vädret var nedräkningen normal och inga större tekniska problem rapporterades.

Vädret höll sig till slut på rätt sida och årets första rymdfärjeuppdrag kunde ta sin början. Stigningen till omloppsbana och separeringen av startraketerna och den externa bränsletanken genomfördes planenligt. Under stigningen registrerades dock två tillfällen då isolering lossnande från den externa bränsle tanken, ett vid ungefär två minuter och ett vid ungefär åtta minuter. Båda dessa händelser kommer utredas vidare men troligen kommer det inte behövas någon åtgärd.

Endeavour lyfter.
Endeavour lyfter.
Foto: NASA.

Efter att Endeavour hade nått sin första primära omloppsbana började besättningen sitt arbete. Bland annat fotograferades och videofilmades den externa bränsletanken. Även arbetet med att plocka undan flygstolarna, sätta upp pentryt och datornätverket samt göra om Endeavour från en startfarkost till en rymdfarkost inledes. Besättningen gick och la sig ungefär sex timmar efter starten och väckarklockan ombord kommer ringa klockan 00:14, svensk tid, på tisdag.

Den andra flygdagen kommer som brukligt innehålla arbete med att inspektera rymdfärjans värmeskyddspaneler samt förberedelser inför dockningen med ISS. Dockningen med ISS är planerad till onsdag klockan 06:09, svensk tid. Den första rymdpromenaden kommer börja vid fyratiden, svensk tid, på fredagsmorgonen. Läs mer om rymdpromenaderna >>>

Måndagens uppskjutning var den sista planerade nattuppskjutningen av rymdfärjan.

Uppskjutningen
 

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.