www.astrowebb.com
 
Solar Dynamics Observatory
- Uppdragsdata -
Uppdrag: Solar Dynamics Observatory.
Uppskjutning:  Klockan 16:23 den 11 februari 2010.
Raket: Atlas V.
Startplatta: SLC-41 Cape Canaveral, Florida.
Uppdragslängd: 5 - 10 år
Omloppsbana: Geosynchronous (36 000 kilometer).
- Mer läsning -

Amerikanska rymdsonder.

Solar Dynamics Observatory
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2010-02-10

Onsdagens uppskjutningsförsök av Solar Dynamics Observatory (SDO) fick avbrytas med bara några minuter kvar av uppskjutningsfönstret på grund av att vädret inte ville visa sig från sig glada sida. Problem fanns dock redan tidigare under nedräkningen. Bland annat försenades tankningen av Centaur-steget på grund av att trycket i bränsleledningen inte var inom godkända nivåer. På Antigua tracking station uppstod det datorproblem i ungefär samma väva vilket gjorde att stationen fick gå över till sina reservdatorer. I övrigt var det vädret som ställde till det.

Från att ha varit en 40-procentig chans för bra väder sjönk väderutsikterna något under dagen och under hela det en timme långa uppskjutningsfönstret var vädret inte godkänt en enda gång. På den tekniska sidan fungerade allt som det skulle och det föreligger inget känt tekniskt problem inför torsdagens uppskjutningsförsök. Det som till slut fick ansvarig flygledare att ställa in dagens uppskjutningsförsök var att vindstyrkan vid marken överskred gällande regler. Reglerna säger att ingen uppskjutning får ske om det blåser mer än 10 meter i sekunden.

Torsdagens uppskjutningsfönster sträcker sig mellan klockan 16:23 och 17:23, svensk tid. Rent teoretiskt kan SDO lyfta vilken dag som hela. Väderprognosen inför torsdagen tyder på att vindstyrkan ska avta något och det är 40 procents chans att vädret tillåter en uppskjutning.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.