www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2010
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2010-11-26

Besättningen efter landningen.
Besättningen efter landningen.
Foto: Nasa.

Tidigt på fredagsmorgonen landade Douglas Wheelock, Shannon Walker och Fyodor Yurchikhin på stäppen i Kazakstan efter 163 dagar i rymden. Av dessa dagar tillbringade trion 161 stycken ombord på rymdstationen. Landningen skedde klockan 05:46, svensk tid, den 26 november, och föranleddes av en utdockning från ISS klockan 02:23, svensk tid, samma dag. Luckstängningen mellan Soyuzkapseln och rymdstationen skedde klockan 23:14, svensk tid, den 25 november.

Inför utdockningen lämnande Wheelock över befälet över rymdstationen till Scott Kelly. Denna ceremoni skedde på onsdagskvällen, svensk tid, och bestod som vanligt av hyllningar.

För att komplettera nuvarande trio ombord kommer Catherine Coleman, Dmitry Kondratyev och Paolo Nespoli anlända till ISS den 17 december klockan 21:09, svensk tid, i och med deras ankomst kommer ISS-besättning 26 vara fullständig. Uppskjutningen och resan till ISS kommer ske i Soyuz TMA-20. Uppskjutningen av Soyuz TMA-20 är planerad att ske klockan 20:09, svensk tid, den 15 december.

Som en av många förberedelser inför dockningen av Soyuz TMA-20 har rymdstationens omloppsbana höjts med 1,7 kilometer. Höjningen skedde med hjälp av Progress 39.

Landningen
 

Utdockningen
 

2010-11-21

Hemkomsten för Fyodor Yurchikhin, Doug Wheelock och Shannon Walker har tidigarelagts på grund av ett flygförbud över Kazakstan, flygförbudet beror på en internationell konferens. För Soyuz TMA-19 och henens besättning innebär flygförbudet att landningen kommer ske den 26 november istället för tidigare den 30 november. Planerad tid för landningen är klockan 05:46, svensk tid, på fredag. Utdockningen är planerad att ske klockan 02:22, svensk tid, på fredag. Motortändningen för att börja falla ur omloppsbana är planerad till klockan 04:54, svensk tid, på fredag och luckstängningen är planerad till klockan 22:50, svensk tid, på torsdag.

Innan luckstängningen kommer nuvarande befälhavare Doug Wheelock att lämna över befälet över rymdstationen till Scott Kelly. Överlämningsceremonin kommer att ske klockan 22:00, svensk tid, på onsdag.

Efter att Yurchikhin, Wheelock och Walker har lämnat ISS kommer besättningen bestå av tre personer tills dess att resterande personer i ISS-besättning 26 anländer till rymdstationen i december. Denna del av besättningen består av Dmitry Kondratyev, Paolo Nespoli, Catherine Coleman och kommer anlända till ISS den 17 december.

2010-11-15

Artistbild av en Cygnuskapsel.
Artistbild av en Cygnuskapsel.
Foto: Orbital.

Det är inte bara SpaceX som har problem med sin nya fraktkapsel utan även branschkollegan Orbital har problem. Nu senast är det den första uppskjutningen av deras kapsel Cygnus som har försenats från 2011 till början av 2012. Enligt företaget ska en stor del av förseningen bero på att konstruktionen av startplattan och uppskjutningsområdet i Virginia, USA, tar längre tid än planerat. Orbital räknar dock med att göra en provuppskjutningen av bärraketen Taurus 2 under nästa år men då utan kapsel. Planerad uppskjutningsdatum för denna första är den 15 november 2011.

Allt är dock inte neråt för Orbital för i onsdags genomförde företaget tillsammans med Nasa en tio sekunder lång körning av en AJ26-motor. AJ26-motorn är en modernisering av en gammal sovjetisk motor och två stycken kommer användas av bärraketens första steg. Motortändningen genomfördes för att testa start- och stoppfrekvens, testanläggningen och kontrollsystem. Två stycken till motortest är planerade detta år varav ett kommer pågå i 50 sekunder. Testen utföras på Nasas Stennis Space Center.

En Cygnuskapsel kommer kunna frakta upp till 2300 kilo till rymdstationen och Nasa har köpt åtta uppdrag fram till år 2016.

Under måndagseftermiddagen utförde Fyodor Yurchikhin och Oleg Skripochka en sex timmar lång rymdpromenad. Rymdpromenaden, som påbörjades klockan 15:55 (svensk tid), skedde med ryska rymddräkter och från den den ryska Pirsmodulen. Under rymdpromenaden tog kosmonauterna bland annat prover från utsidan av syregeneratorn, installerade en arbetsplattform, byte ut en medicinexperimentplattform samt fotograferade experiment. En omlokalisering av en videokamera fick avbrytas efter att den inte gick att installera den på det nya stället, orsaken var att det var isolering ivägen. Kameran togs istället ombord på rymdstationen.

Rymdpromenadens avslutades klockan 22:22, svensk tid, på måndagskvällen.

2010-11-11

I väntan på Discovery och hennes besättning kommer Fyodor Yurchikhin och Oleg Skripochka att utföra den sista ryska rymdpromenaden för året. Rymdpromenaden kommer äga rum nu på måndag den 15 november och planerad starttid är klockan 16:25, svensk tid. Rymdpromenaden kommer pågå i ungefär sex timmar och det är luftslussen på Pirsmodulen som kommer användas. För att urskilja kosmonauterna under rymdpromenaden kommer Yurchikhin ha röda streck på sin rymddräkt medan Skripochka kommer ha blåa streck på sin rymddräkt.

Under rymdpromenaden kommer Skripochka och Yurchikhin arbeta på den ryska sidan av rymdstationen och främst på utsidan av Zvezdamodulen. Bland arbetsuppgifterna kan nämnas rengöring av skydd på utsidan av syregeneratorn, installation av en arbetsplattform, utbyte av en medicinexperimentplattform, omlokalisering av en videokamera, fotografering av experiment samt installation av skydd mellan Zvezdamodulen och Poiskmodulen.

Hela rymdpromenaden kommer sändas live på NASA TV med start klockan 16:00, svensk tid, på måndag.

2010-11-01

ISS-besättning 1. William M. (Bill) Shepherd (mitten), Yuri P. Gidzenko (höger) och Sergei K. Krikalev(vänster).
ISS-besättning 1. William M. (Bill) Shepherd (mitten), Yuri P. Gidzenko (höger) och Sergei K. Krikalev (vänster).
Foto: NASA.

Den 31 oktober 2000 lyfte den ryska kapseln Soyuz TM-31 från Baikonur Cosmodrome. Ombord fanns astronauten William Shepherd (befälhavre) samt kosmonauterna Yury Gidzenko (Soyuzbefälhavre) och Sergey Krikalev (flygtekniker). Tillsammans utgjorde trion den första långtidsbesättningen ombord på ISS - ISS-besättning 1. Tio år senare har ISS haft besök av tjugofyra långtidsbesättningar till.

ISS-besättning 1s uppskjutning hade flera gånger försenas på grund av att både ryssarna och amerikanerna hade haft problem med att få klara sina moduler i tid vilket försenade hela ISS-projektet. När uppskjutningen väl skedde den där höstdagen för tio år sedan var allt detta glömt och alla inblandade såg framemot att inledda en ny era inom den bemannade rymdutforskningen. En era av internationellt samarbete och långtidsvistelser i rymden som förut bara hade varit en möjlighet ombord på den ryska rymdstationen Mir.

Efter en två dagar lång resa var det på förmiddagen, svensk tid, den 2 november 2000 dags för soyuzkapseln att docka med den då unga och lilla rymdstationen, vid tidpunkten för dockningen bestod ISS av modulerna Zarya, Unity och Zvezda samt av första delen av rymdstationens fackelverk. Dockningen skedde klockan 10:21, svensk tid, och efter obligatoriska läcktester öppnades luckorna mellan soyuzkapseln och ISS. Med andra ord har ISS den 2 november 2010 varit konstant bemannad i tio år med en besättning på minst två personer. Det var dock inte förrän klockan 09:13, svensk tid, den 22 oktober 2010 som ISS slog Mirs gamla rekord när det gäller att vara bemannad längst. Det tidigare rekordet låg 3641 dagar och Mir hade det genom att vara bemannad mellan den 8 september 1989 och 28 augusti 1999.

ISS i juli 2001.
ISS i juli 2001.
Foto: NASA .

Under dem tio år som gått har ISS växt både i betydelse samt storlek och det var redan under 2001 som ISS gick om Mir när det gäller största rymdstation, sett till trycksatta moduler. Det är inte bara storleken på rymdstationen som har förändras under åren utan även nyttjandet av den samma. Från att ibörjan till största delen handlat om att aktivera, underhålla och bygga ut har allt mer besättningstid genom åren kunnat läggas på forskning och studier av Universum. Forskningsdelen kommer även i framtiden ha en betydande roll och sedan några år tillbaka finns det även möjlighet för privata företag och organisationer att bekosta egen forskning ombord.

Vid sidan av forskningen har ISS även varit människans mest komplexa byggnadsprojekt och kommer så vara tills rymdstationen är färdigbyggd. Under dem kommande åren kommer även antalet obemannade fraktkapslar och bemannade kapslar som kommer docka med rymdstationen öka, något som kommer kräva mer samarbete mellan alla inblandade parter, både privata som offentliga.

Som exempel på den ökande trafiken kan tas att nästa år kommer en HTV, en ATV, fem Progress, tre Dragon, en Cygnus samt sex Soyuz att docka med ISS. Lägg där till ett till två rymdfärjeuppdrag så framträder en komplex bild gällande uppskjutningsschema och dockningsportar. Det finns dock inget som tyder på att ISS-programmet inte skulle klara nästa år eller dem kommande tio åren minst lika bra som dem senaste tio åren och då har dessa tio år inte varit en dans på rosor, speciellt inte efter Columbiahaveriet 2003 då det en stund såg ut som att ISS skulle ha fått lämnas obemannad. Rymdstationen klarade sig dock igenom dessa svåra år i mitten på 2000-talet samt andra kriser såsom krånglande solpaneler, krånglande huvuddatorer, krånglande urinrengöringsapparatur, datorvirus samt allmänt krånglande utrustning. Varje gång har dock tekniker nere på marken och astronauterna ombord visat varför ISS är världens bästa rymdstation med världens bästa personal då alla problem har lösts och rymdstationen fortsatt snurrat 350 kilometer ovan våra huvuden.

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.