www.astrowebb.com
Lunar Reconnaissance Orbiter 
Uppdrag: Lunar Reconnaissance Orbiter/Lunar CRater Observation and Sensing Satellite.
Uppskjutning: Klockan 23:32 den 18 juni 2009.
Uppskjutningsplats: Startplatta 41.
Uppdragslängd: Minst tre år (LRO). fyra månader (LCROSS).
Bärraket: Atlas V.
Omloppsbana: 30 -216 kilometer.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Info. om instrumenten.
LCROSS.
- Länkar -
Amerikanska rymdsonder
 
Månen| Lunar Reconnaissance Orbiter
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-06-21

Från en höjd av 20 kilometer har den amerikanska rymdsonden Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) och dess instrument Narrow Angle Camera kartlagt tre av Apollolandningsplatserna. Att LRO fotograferar lämningar från människans månäventyr under 1960- och 1970-talet har skett förut men det är först nu det går att se tydliga detaljer av både månlandare, flaggor och instrument.

Fotografierna togs under en 28 dagar lång kampanj där LRO lågsniffade på 20 kilometers höjd men sedan igår är rymdsonden tillbaka på sin mer normala höjd 50 kilometer.

Landningsplatserna som är fotograferade i denna omgång är Apollo 12, Apollo 14 och Apollo 17.


Apollo 17s landningsplats.
Foto: Goddard Space Flight Center/ASU.

Apollo 17s landningsplats
 

Fler fotografier finns på Nasas webbsida.

Äldre nyheter >>>

Uppdragsinformation
LRO
LRO.
Bild: NASA.

LRO är NASAs första uppdrag i deras nya månprogram. Rymdsonden kom till efter att USAs president George Bush presenterat NASAs nya vision om att åter flyga människor till månen. Huvuduppgiften för LRO är att kartlägga månen i detalj samt studera strålningen i månens närhet. När det gäller kartläggningen av månen kommer rymdsondens instrument kunna ta fotografier med en upplösning på 50 centimeter per pixel. Det finns även instrument ombord för att söka och kartlägga eventuell vattenis vid månens poler. Läs mer om instrumenten >>>

Resan till månen kommer ta fyra dagar och väl framme kommer rymdsondens slutfiltiga omloppsbana på i medeltal 50 kilometers höjd. Vikten på LRO är ungefär 1000 kilo varav 100 kilo utgöras av instrument och 500 - 700 kilo bränsle. Med hjälp av solpanelerna kan rymdsonden producera 400 watt. Med hjälp av sin KU-bandsantenn kommer LRO kunna skicka ungefär 900GB av data per dag i en hastighet av 100 - 300 Mbps. Utöver detta finns det även en S-bandsantenn för att bland annat skicka kommandon till rymdsonden.

Med hjälp av de fotografier som LRO kommer skicka tillbaka till jorden kommer NASA att utse de platser som framtida bemannade  och obemannade uppdrag kan använda som landningsplatser. NASA kommer även använda LRO för att kartlägga dessa platser extra noga.

LRO kommer separera från det sista raketsteget först och efter att raketsteget ändrat sin bana något kommer LCROSS separera. LCROSS och det andra raketsteget från bärraketen kommer sedan inledda en fyra månader lång resa tillsammans innan båda två kommer kraschlanda på månen. Exakt var kommer bestämmas några veckor innan kraschlandningen. Läs mer om LCROSS >>>

Även LRO kommer genomföra en kontrollerad kraschlandning vid slutet av sitt uppdrag.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.