www.astrowebb.com
Akatsuki
- Uppdragsdata -
Uppdrag: Akatsuki.
Uppskjutning: Klockan 23:58.22 den 20 maj 2010.
Framkomst till Venus: November 2015.
Raket: H-IIA 202.
Pad: Tanegashima Space Center, Japan.
Uppdragslängd: Minst två år.
Omloppsbana: Nära ekvatorn 60 000 - 80 000 kilometer.
- Mer läsning -

Japanska rymdsonder.

 
Japan| Akatsuki
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2010-12-08

Under onsdagsmorgonen blev det officiellt att rymdsonden Akatsuki hade misslyckas med att lägga sig i korrekt omloppsbana runt Venus. Varför rymdsonden misslyckades med detta är i dagsläget oklart med säkert är att Akatsukis planerade uppdrag inte kommer bli av. Rymdsonden ska dock fortfarande fungera och det finns en liten möjlighet att det går att lägga rymdsonden i korrekt omloppsbana om sju år då den åter är nära Venus.

JAXA kommer att grundligt utreda vad som gick snett.

2010-12-07

JaXA har gått ut med ett pressmeddelande och tillkännagivit att Akatsuki befinner sig i "safe mode" och att statusen på rymdsonden håller på att utvärderas. Markkontrollen har även kontakt med Akatsuki med bara genom lågkastighetsantennen.

2010-12-07

Akatsuki
Akatsuki.
Bild: JAXA.

Efter att ha varit på väg sedan den 20 maj i år kom den japanska rymdsonden Akatsuki fram till Venus tidigt på tisdagen. Precis innan ett planerat 22 minuter långt uppehåll i kommunikationen på grund av rymdsondens läge gentemot Venus kunde markkontrollen klockan 01:49, svensk tid, bekräfta att rymdsonden tänt sin huvudmotor för att bromsa in och börja falla in i omloppsbana runt Venus.

Av någon anledning dröjde det dock en och en halv timme innan markkontrollen hörde något av rymdsonden. Varför fördröjningen uppstod är i skrivande stund inte känt men en misstanke som finns är att Akatsuki inte lade sig i korrekt omloppsbana och som följd av detta inte kunde kommunicera med markkontrollen. Om det visar sig att Akatsuki inte lagt sig i korrekt omloppsbana kan det innebära slutet för uppdraget då det inte finns bränsle för hur stora banförändringar som helst.

Sedan tidigare finns det dock två motortändningar till inplanerade, den 11 respektive 13 december, vilket innebär att allt hopp ännu inte är ute då det fortfarande finns möjlighet att justera mindre banavvikelser. Förhoppningsvis kommer Japans rymdmyndighet, JAXA, att veta mer inom kort.

2010-06-09

Ikaros
Ikaros med seglet utfällt.
Foto: JAXA.

Enligt Planetary Society har har rymdsonden Ikaros vecklat ut sitt segel planenligt. Uppgifterna har Planetary Society hämtat från JAXAs officiella blogg. På bloggen finns det, förutom nyhetsuppdateringar på japanska, fotografier på seglet när det är utfällt. Enligt uppgift ska manövern ha genomförts för några dagar sedan.

Ikaros är en rymdsond som skickades upp med samma raket som Akatsuki. Rymdsondens uppdrag är att med hjälp av solvinden "segla" fram i rymden.

2010-05-21

Separationen
Separationen..
Foto: JAXA.

Sent på torsdagskvällen, svensk tid, lyfte den japanska Venussonden Akatsuki. Uppskjutningen skedde under en mulen himmel och genomfördes utan problem. Ombord på raketen, som var av typ H-IIA, fanns även experimentsonden Ikaros samt ett antal mindre satelliter. Både satelliterna och rymdsonderna ska ha klarat uppskjutningen utan problem.

Några minuter efter uppskjutningen separerade startraketerna samt noskornet. Innan det var dags för Akatsuki att separera tände raketen sin motor två gånger för att placera rymdsonden i rätt omloppsbana. Efter 27 minuter och 27 sekunder separerade tillslut Akatsuki från raketen. Uppskjutningen skedde klockan 23:58.22, svensk tid, den 20 maj och framkomsten till Venus är planerad till den 7 december i år.

Uppskjutningen
 

2010-05-18

Måndagens planerade uppskjutning av den japanska rymdsonden Akatsuki fick ställas in strax innan den planerade uppskjutningen. Orsaken var att vädret över uppskjutningsplatsen inte tillät en start, främst var det åska och regnmoln som låg över området. Då det normalt tar tre dagar att återförberedda inför en nytt försök kommer uppskjutningen ske tidigaste på torsdag den 20 maj klockan 23:58. Väderprognosen tyder på att vädret kommer förbättras.

2010-05-04

Akatsuki
Akatsuki.
Bild: JAXA.

På Norges nationaldag, den 17 maj (om du in visste det), är det dags för Japan att skicka iväg sin Venussond Akatsuki. Akatsuki är även känd under namnet Planet-C och Venus Climate Orbiter (VCO). Förutom VCO kommer även en demonstrationssatellit vid namn Ikaros att medfölja vid uppskjutningen.

Ikaros kommer väl i rymden fälla upp ett stort segel. Med hjälp av solvinden är det tänkt att Ikaros ska segla fram i rymden.

Uppskjutningen i sig kommer ske med en bärraket av typ HIIA-202 från den japanska rymdbasen Tanegashima. Uppskjutningstiden är satt till klockan 21:44.14, svensk tid, den 17 maj. Det tillgängliga uppskjutningsfönstret sträcker sig från maj till juni och en uppskjutning under denna tid skulle innebära att VCO kommer fram till Venus i december i år. Väl framme kommer rymdsonden lägga sig i en omloppsbana med en högsta höjd av 80 000 kilometer och en lägsta höjd av 60 000 kilometer. Uppdragslängden är planerad till minst två år.

Rymdsondens huvuduppgift är att kartlägga Venus atmosfär och ta reda på mer om superstormarna som härjar i den samma. 

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.