www.astrowebb.com
 
Kepler
- Uppdragsdata -
Uppdrag: Kepler.
Uppskjutning: Den 7 mars 2009 klockan 04:49.
Raket: Delta II.
Startplatta: 17-B, KSC.
Uppdragslängd: Minst till slutet av 2016.
- Mer läsning -

Startsida/nyheter.
Info. om rymdsonden och instrumenten
.
Amerikanska rymdsonder.

Kepler
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2011-12-20

En storleksjämförelse.
En storleksjämförelse.
Bild: NASA.

Kepler och dess bakomliggande forskarteam kom på tisdagen med spännande nyheter gällande rymdsondens förmåga att upptäcka jordliknande exoplaneter runt sollika stjärnor. Exoplaneterna som presenterades går under namnen Kepler-20e och Kepler-20f och ligger i ett planetsystem 1000 ljusår bort i stjärnbilden Lyran. Kepler-20e har en radie på omkring 0,87 gånger jordens, vilket är något mindre än Venus, medan Kepler-20f har en radie motsvarade 1,03 gånger jordens. Båda planeterna tros vara stenplaneter men tyvärr ligger de för nära sin moderstjärna för att kunna hålla flytande vatten.

Omloppstiden för Kepler-20e ligger på 6,1 dagar och temperaturen på ytan uppskattas till 760 grader Celsius. För Kepler-20f ligger siffrorna på 19,6 dagar och 426 grader Celsius. Detta innebär att båda planeterna är för värma för att kunna anses ligga i den beboeliga zonen. Upptäckten är dock en viktig milstolpe då den dels visar på att det finns jordstora exoplaneter samt att Kepler kan upptäcka dessa. Nästa steg för Kepler är att upptäcka likande exoplaneter i den beboeliga zonen runt en stjärna.

En artistbild av Kepler-20e.
En artistbild av Kepler-20e.
Bild: NASA.

Förutom dessa två jordstora exoplaneter har Kepler upptäckt tre till exoplaneter i samma planetsystem. Alla dessa övriga tre är större än jorden men mindre än Neptunus. Den innersta planeten, Kepler-20b, har en omloppstid på 3,7 dagar. Den tredje planeten, Kepler-20c, har en omloppstid på 10,9 dagar och den yttersta planeten, Kepler-20d, har en omloppstid på 77,6 dagar.

En annan intressant upptäckt gällande Kepler-20-systemet är att planeterna till skillnad mot vårt planetsystem inte är uppbyggt med mindre planeter närmast stjärnan och större längre ut. Istället gäller förhållandet: stor, liten, stor, liten och stor, sett ur storleksperspektiv. Den ledande teorin är att planeterna bilades på samma positioner som de ligger på idag.

Alla fem planeter ligger inom motsvarande Merkurius omloppsbana och Kepler-20e och Kepler-20f har troligtvis en massa motsvarande ungefär en jordmassa, med andra ord på gränsen av vad vi kan mäta idag.

2011-12-06

Artistbild av Kepler-22b.
Artistbild av Kepler-22b.
Bild: NASA.

Rymdsonden Kepler har bekräftat sin första exoplanet som ligger i den beboeliga zonen runt en annan stjärna. Planeten, som går under namnet Kepler-22b, var av en av femtiofyra kandidater som presenterades i februari tidigare i år (läs mer nedan). Kepler-22b ligger runt samma typ av stjärna, typ G, som vår egen Sol tillhör. Den aktuella stjärnan är dock något mindre och har en lägre temperatur än våran Sol.

Den aktuella planeten har 2,4 gånger större radie än jorden och ligger mitt i den beboeliga zonen runt sin moderstjärna. Omloppstiden för Kepler-22b är 290 jorddagar och avståndet till det aktuella stjärnsystemet är 600 ljusår. Astronomerna har ännu inte kunnat fastställa om det rör sig om en sten- eller gasplanet, upptäckten i sig visar dock vad Kepler är kapabel till.

Totalt är nu upptäckta planetkandidater, funna av Kepler, uppe i 2326 stycken, vilket är en ökning med 89% sedan februari i år. Av dessa anses 207 stycken vara i jordstorlek, 600 superjordar, 1181 i neptunusstorlek, 203 i jupiterstorlek och 55 stycken är större än Jupiter.

Kepler-22b är den minsta exoplaneten att upptäckas i mitten av en beboelig zon men tidigare har två andra exoplaneter upptäcks i utkanten av en beboelig zon men dessa anses vara mer lika Venus eller Mars än jorden.

2011-02-04

Artistbild av Kepler-11 med planeter.
Artistbild av Kepler-11 med planeter.
Bild: NASA.

Rymdteleskopet Kepler fortsätter att göra skäl för sin lön och ge astronomerna nya exoplaneter och planetsystem att undersöka. På onsdagen tillkännagav Keplerteamet att teleskopet under sina första fyra månader i operativ tjänst (12 maj till 17 september 2009) upptäckte 1 235 planetkandidater. Av dessa har 15 stycken bekräftas av markbaserade teleskop. För det räcker inte med att Kepler ser en exoplanet för som i all vetenskap måste upptäckten bekräftas av andra.

Av dessa över 1 200 kandidatplaneter är 68 stycken i jordstorlek, 228 superjordar, 662 i Neptunusklass, 165 i jupiterstorlek och 19 stycken är betydligt större än Jupiter. Femtiofyra av dessa kandidatplaneter ligger i den livszonen runt sin respektive moderstjärna. Av dessa femtiofyra är fem stycken i jordstorlek. Av moderstjärnorna har 170 stycken mer än en kandidatplanet i omloppsbana kring sig.

Det mest intressanta med onsdagens tillkännagivande var dock inte antalet upptäckta planetkandidater utan stjärnan Kepler-11 och dess planetsystem. Tidigare har planetsystem utanför vårat eget med upp till tre planeter upptäckts men Kepler-11 spränger den gränsen med råge då stjärnan har minst sex planeter i omloppsbana kring sig och Keplerteamet tror att chanserna att hitta en sjunde är stora. Förutom att innehålla många planeter utmärker sig Kepler-11 även genom att vara kompakt då fem av planeterna ligger inom motsvarade Merkurius omloppsbana och den sjätte exoplaneten ligger motsvarande mellan Merkurius och Venus omloppsbana. Själv är Kepler-11 en gul dvärg.

Storleksjämförelse. Klicka för läsbar bild..
Storleksjämförelse. Klicka för läsbar bild..
Bild: NASA.

Alla sex planeter är större än jorden och den största är i klass med Neptunus och Uranus. Sett från Kepler-11 är planeterna Kepler-11b, Kepler-11c, Kepler-11d, Kepler-11e, Kepler-11f och Kepler-11g. Omloppsbanorna för planeterna sträcker sig mellan tio gånger närmare än jorden är solen (Kepler-11b) och hälften av avståndet jorden-solen (Kepler-11g). Omloppstiden för de fem innersta exoplaneterna är på mellan 10 till 47 dagar och för Kepler-11g 118 dagar. Planetsystemet utmärker sig även genom att vara relativt flackt.

Gällande de fem inre planeterna har Keplerteamet kommit fram till att dessa tillhör de allra minsta exoplaneter som upptäckts. Mätningar visar även att planeterna består av en blandning av sten och gas och kanske vatten. Av planeterna har Kepler-11d, Kepler-11e och Kepler-11f en stor mängd lätt gas vilket tyder på att planeterna bilades tidigt under Kepler-11s liv. Med tidigt menas i detta sammanhang under de första fem miljoner åren. Detta då denna typ av lätt gas är sälsynt runt stjärnor som är äldre än fem miljoner år.

Kepler kommer under sitt kvarvarande uppdrag återkomma till Kepler-11 och dess planetsystem många gånger för att samla in mer data. Keplers uppdrag är planerat att hålla på till minst november 2012.

2010-08-26

Artistbild av Kepler-10b.
Artistbild av Kepler-10b.
Bild: NASA.

Med hjälp av det amerikanska rymdteleskopet Kepler har en grupp astronomer upptäckt en exoplanet som i visa avseenden likar jorden. Planeten, som går under namnet Kepler-10b, kretsar kring stjärnan Kepler-10 och är den första bekräftare stenplaneten utanför vårat eget solsystem. Detta tillsammans med att dess storlek uppskattas till ungefär 1,4 gånger jordens storlek gör att Kepler har bekräftat att teleskopet kan upptäcka exoplaneter i jordens storlek. Tidigare har upptäckta exoplaneter varit i betydligt större. Kepler-10bs massa uppskattats till 4,6 gångers jordens.

Kelper-10bs omloppsbana runt sin moderstjärna gör dock att planeten ligger utanför den så kallade beboeliga zonen, detta då avståndet mellan Kepler-10 och Kepler-10b är 20 gånger mindre än avståndet mellan Solen och jorden. Kepler-10bs omloppstid är även den betydligt kortare och kvalar in på 0,84 dygn. Att planeten ligger så pass nära sin moderstjärna gör att förhållandena på ytan är extrema med uppskattade yttemperaturer på över 1300 grader Celsius, med andra ord varmare än lavaflöden här på jorden.

Att Kepler-10b ligger så nära sin moderstjärna gör även att den inte kan hålla någon atmosfär på grund av bombardemanget från Kepler-10. Det är dock troligt att vatten skulle kunna funnits på planeten om den bara legat på ett mer gynnsamt avstånd från Kepler-10.

Kepler-10b upptäcktes första gången i maj 2009 och observationerna pågick sedan till början av januari året därpå. Planeten upptäcktes genom att Kepler observerade den svaga men mättbara ljusförändringen som uppstår när planeten passerar framför moderstjärnan.

Gällande Kepler-10 har stjärnan liknande temperatur och storlek som våran Sol men den är drygt dubbelt så gammal. Avståndet till Kepler-10 är 560 ljusår.

2010-08-26

Genom att använda rymdteleskopet Kepler har ett team av astronomer för första gången kunnat bekräfta att två planeter har passerat framför en stjärna. Stjärnan, som har fått namnet Kepler-9, har dem bekräftade planeterna Kepler-9a och Kepler-9b omkring sig. Upptäckten har gjorts efter att över 150 000 stjärnor har undersökts under sju månader. Båda planeterna har en massa motsvarade Saturnus vilket gör dom till relativt tunga planeter.

Samma astronomigrupp tror sig även funnit en tredje planet i samma solsystem. Denna planet ska ha radie på 1,5 gånger jordens radie samt ligga på en betydligt närmare omloppsbana.

Datan som upptäckten bygger på härstammar från fyrtiotre dagars data av Kepler rörande 700 planeter.

2010-01-04

På måndagen, den 4 januari 2010, offentliggjordes att det rymdbaserade teleskopet tillika planetjägaren Kepler har funnit fem nya exoplaneter. Alla fem planeter har upptäckts genom att mäta nergången i ljusstyrkan när respektive planet har passerat framför sin moderstjärna. Planeterna är så kallade "heta Jupiter" och har en massa som sträcker sig mellan neptunusstorlek och et bit över jupiterstorlek. Omloppstiden för planeterna ligger på mellan 3,3 och 4,9 dagar och yttemperaturerna är uppmätt till mellan 1200 och 1600 grader Celsius. Detta innebär att planeterna är för varma för att kunna hysa liv. Alla fem planetupptäckter har bekräftas av observationer från jordbaserade teleskop.

Att Kepler till en början skulle finna exoplaneter i jupiterstorlek var väntat. Senare under uppdraget kommer Kepler att finna exoplaneter i jordstorlek inom den beboliga zonen. Förutom dessa fem bekräftade exoplaneter har Kepler registrerat omkring hundra andra objekt som kan vara exoplaneter. En hel del av dessa registreringar kommer med största sannolikhet dock visa sig vara annat än exoplaneter. Det går dock inte att bortse ifrån att Kepler under sin aktiva tid kommer finna många nya exoplaneter.

2009-08-09

Ljusdata från HAT-P-/. Överst är från markbaserade mätningar medan den undre visar mätningarna från Kepler.
Ljusdata från HAT-P-7. Överst är från markbaserade mätningar medan den undre visar mätningarna från Kepler.
Bild: NASA.

Redan innan Keplers vetenskapliga uppdrag har börjat har rymdsondens redan presenterat sina första vetenskapliga resultat. Resultaten, som presenterades i fredagens upplaga av tidningen Science, visar att Kepler har kapacitet för att upptäcka jordlika exoplaneter i den så kallade "beboeliga zonen". Planeten som Kepler har studerat är känd sedan tidigare och går under namnet HAT-P-7 och är en så kallad "het Jupiter".

HAT-P-7 har en kort omloppstid och cirkulerar runt en stjärna som ligger tusen ljusår härifrån. Avståndet till moderstjärnan är tjugosex gånger kortare än avståndet mellan jorden och Solen. Detta gör att planetens omloppstid är 2,2 dagar. Genom att studera moderstjärnan under tio dagar har Kepler samlat in tillräckligt med information för att få fram information om bland annat omloppsbana och planetens atmosfär. Även temperaturen på planeten har kunnat fastställas.

Det som skiljer Keplers resultat från tidigare studier av HAT-P-7 är att resultaten den här gången är mer detaljerade och gjorda under en kortare tid än innan.

2009-03-07

Kepler lyfter
Kepler lyfter.
Foto: NASA TV.

Lördagens uppskjutning av Kepler genomfördes utan problem. Uppskjutningen genomfördes planenligt och Kepler är nu på väg mot sin slutliga omloppsbana. Resan ombord på Deltaraketen har hittills gått utan problem.

Kepler har som uppdrag att hitta planeter som liknar jorden.

Förhoppningsvis kommer Kepler finns flera jordlika planeter.

2009-03-06 | Uppdaterad

Nedräkningen inför nattens uppskjutning fortlöper som planerat och i skrivande stund finns det inga hinder inför uppskjutningen. Väderprognosen inför uppskjutningen har förbättras något och nu är det mindre än fem procents risk att vädret kommer hindra en uppskjutning.

2009-03-06

En tekniker inspekterar den skyddskåpa som skyddar kepler under uppskjutningen.
En tekniker inspekterar den skyddskåpa som skyddar kepler under uppskjutningen.
Foto: NASA.

Den planerade uppskjutningen av det rymdbaserade teleskopet Kepler är i skrivande stund mindre än ett dygn bort. Om allt går som planerat kommer Kepler lyfta klockan 04.49, svensk tid, natten mot lördag. Totalt finns det två uppskjutningsmöjligheter den 7 mars. Det första uppskjutningsfönstret sträcker sig mellan klockan 04:49 och 04:52, svensk tid. Det andra uppskjutningsfönstret sträcker sig mellan klockan 05:13 och 05:16, svensk tid. Med andra ord finns det rum för en eventuell sista-minuten försening. Det finns även en möjlighet att senarelägga uppskjutningen ett dygn ifall något skulle förhindra nattens uppskjutning.

I skrivande stund finns det inga kända tekniska fel eller problem som skulle kunna hindra en uppskjutning. Den extra inspektion som utfördes efter förra veckans misslyckade uppskjutning av Orbiting Carbon Observatory visade inget onormalt som skulle kunna utsätta teleskopet för en onödig risk.

När det gäller vädret är det enligt den senaste väderprognosen fem procents risk att vädret hindrar en uppskjutning. Om uppskjutningen försenas ett dygn ligger risken för att vädret ska hindra en uppskjutning kvar på fem procent. Båda dagarna är det molnbankar som kan ställa till det. 

2009-02-27

Uppskjutningen av det amerikanska teleskopet Kepler har försenas ett dygn. Anledningen är att NASA och United Launch Alliance, som ansvarar för bärraketen och uppskjutningen, har beslutat att utföra ytterligare kontroller av bärraketens noskron. Anledningen är den misslyckade uppskjutningen av Orbiting Carbon Observatory tidigare i veckan. Beslutet att utföra ytterligare kontroller har tagits som en ren säkerhetsåtgärd trots att Keplers bärraket är av en annan typ och fabrikat än den som användes under Orbiting Carbon Observatorys uppskjutning. Trots detta finns det en del gemensam hårdvara som kommer granskas extra noga av teknikerna.

Uppskjutningsfönsterna som finns tillgängliga under lördagen den 7 mars är mellan klockan 04:49 - 04:51 och 05:13 - 05:16, svensk tid. Än måste dock uppskjutningen godkännas av USAs flygvapen då det är flygvapnet som ansvarar för den aktuella uppskjutningsrampen. Detta ska dock inte vara något problem och med största sannolikhet kommer det nya uppskjutningsdatumet kunna fastställas under ett möte på måndagen.

I övrigt finns det idag inga kända tekniska problem som kan hindra en uppskjutning.

2008-12-21

I början av mars nästa år är det planerat att uppskjutningen av det amerikanska teleskopet Kepler ska ske. Det rymdbaserade teleskopet har som uppgift att finna jordlika planeter runt andra stjärnor. Med jordlika menas i detta sammanhang stenplaneter i jordstorlek som finns inom den "beboeliga zonen" runt en stjärna. Totalt kommer Kepler undersöka 100 000 stjärnor. Förutom jordlika planeter räknar Keplerteamet även med att finna hundratals jätteplaneter.

Huvudansvaret för byggandet av Kepler har Ball Aerospace & Technologies Corp haft. Rymdsonden är nu redo för att transportteras till Florida och inför resan har alla instrument och hela rymdsonden testas. Om allt går som planerat kommer Kepler anlända till Florida i början av januari.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.