www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2010
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2010-09-25

Soyuz
Soyuz.
Foto: NASA.

Fredagens planerade utdockning och landning för Alexander Skvortsov, Mikhail Kornienko och Tracy Caldwell Dyson fick ställas in efter att problem med en sensor hindrade Soyuzkapseln från att utdocka. Problemet gjorde att de krockar som håller fast farkosterna vid varandra inte ville släppa. När problemet uppstod befann sig redan Soyuzbesättningen i Soyuzkapseln och under flera timmar fick besättningen vänta medan markkontrollen med hjälp av ISS-besättningen felsökte. Till slut togs dock beslutet att inte utdocka under fredagen och besättningen kunde återvända till rymdstationen.

Under tiden fram till det andra utdockningsförsöket förbikopplades en sensor som efter felsökning hade visat sig inte fungera. Förbikopplingen utfördes av Fyodor Yurchikhin. När förbikopplingen var utförd påbörjades processen inför utdockningen. Själva utdockningen skedde klockan 04:02, svensk tid, på lördagsmorgonen. Under fyra minuter och 21 sekunder klockan 06.31:17, svensk tid, var huvudmotorn på Soyuzkapseln igång för att bromsa kapselns hastighet. Återinträdet i atmosfären skedde klockan 06:59, svensk tid, och själva landningen skedde klockan 07:23, svensk tid. Landningen skedde nära staden Arkalyk i Kazakstan.

2010-09-22

Tracy Caldwell Dyson ombord på rymdstationen tidigare i september.
Tracy Caldwell Dyson ombord på rymdstationen tidigare i september.
Foto: NASA.

På onsdagskvällen, svensk tid, var det dags för Alexander Skvortsov att lämna över befälet över rymdstationen till Doug Wheelock. Överlämnandet skedde under en ceremoni ombord och som symbol för överlämnandet fick rymdstationens skeppslogg tjänstegöra då Skvortsov lämpande över denna till ISS nya befälhavre - Wheelock. Ceremonin inramades av tal samt en amerikansk och en rysk flagga i bakgrunden.

Överlämningsceremonin skedde inför utdockningen av Soyuz TMA-18. Utdockningen, som kommer ske från Poiskmodulen, är planerad att till klockan 03:34 den 24 september. Ombord på Soyuzkapseln vid utdockningstillfället kommer Alexander Skvortsov, Mikhail Kornienko och Tracy Caldwell Dyson finnas. Kvar ombord på ISS kommer Douglas H. Wheelock, Fyodor Yurchikhin och Shannon Walker finnas.

Inför utdockningen kommer luckorna mellan rymdfarkosterna att stängas klockan 00:20, svensk tid, på fredag. Landningen på stäppen i Kazakstan är planerad att ske 06:55, svensk tid, på fredagsmorgonen. Återinträdet i atmosfären kommer påbörjas 53 minuter innan landningen genom att kapseln tänder sin huvudmotor för att bromsa upp och börja falla ur omloppsbana.

Uppskjutningen av den andra halvan av ISS-besättning 25, bestående av Alexander Kaleri, Oleg Skripochka och Scott J. Kelly är planerad till klockan 01:10, svensk tid, den 8 oktober. Förflyttningen av Soyuz TMA-01M till startplattan kommer ske den 4 oktober. Dockningen med ISS är planerad till den 10 oktober klockan 02:01, svensk tid.

Ombord på rymdstationen har rutinarbetet med experiment och planenligt underhåll fortlöpt utan större överraskningar den senaste tiden. Nästa utdockning av en progressfarkost är planerad till den 26 oktober och nästa progressdockning till den 30 oktober. Nästa rymdpromenad för ISS-besättningen kommer ske den 16 november följt av en den 20 november. Båda två kommer genomföras av Yurchikhin och Skripochkai och med ryska rymddräkter.

2010-09-12

Progress 39.
Progress 39.
Foto: NASA TV.

Efter en två dagar lång och problemfri resa dockade Progress 39 med Zvezdamodulen på söndagseftermiddagen. Inflygningen och dockningen skedde planenligt och klockan 13:58, svensk tid, hade ISS fått en ny tillfällig modul. Dockningen skedde helt automatiskt och besättningen ombord på ISS behövde bara sitta och titta på när progressmodulen skata och säkert förenande sig med Zvezdamodulen.

Efter dockningen inleddes läcktester för att säkerställa att inga läckor mellan modulerna förekom. När dessa tester är slutförda är det fritt fram för besättningen att öppna luckorna mellan modulerna. När luckorna väl är öppna kan arbetet med att lasta ur två och ett halvt ton nyttolast påbörjas. Förutom urlastning kommer även sopor att lastas in i progresskapseln inför dess utdockning i december.

Utdockningen av Progress 39 är planerad till den 20 december i år. Utdockningen sker för att lämna plats för den obemannade kapelsen ATV-2 (Johannes Kepler) som kommer docka med ISS den 24 december 2010.

2010-09-11

Uppskjutningen.
Uppskjutningen.
Foto: NASA TV.

Efter onsdagens väderrelaterade inställning lyfte Progress 39 planenligt på fredagseftermiddagen. Uppskjutningen skedde klockan 12:22, svensk tid, och skedde utan problem. Även den nio minuter långa stigningen till den första primära omloppsbanan skedde utan problem.

Under lördagen och söndagen kommer flera planerade motortändningar att ske inför dockningen.

Ombord på den obemannade kapseln finns bland annat mat, datorhårdvara, vatten, syre, medicinartiklar, personliga tillhörigheter samt skyddsutrustning. Totalt innehåller kapseln över två och ett halvt ton nyttolast. Till detta kan även nästan 900 kilo bränsle, för kapselns egen manövrar, läggas.

Förutsatt att färden till rymdstationen fortlöper lika smidigt som uppskjutningen kommer dockningen att ske klockan 13:58, svensk tid, på söndag. Nästa ISS-relaterade uppskjutning sker den 7 oktober då nästa ISS-besättning lyfter ombord på en Soyuzkapsel.

Uppskjutningen

2010-09-08

Onsdagens planerade uppskjutning av Progress 39 fick ställas in på grund av kraftiga vindar över uppskjutningsområdet. Nästa uppskjutningsförsök är planerat till klockan 12:22, svensk tid, på fredag. Om uppskjutningen blir av på fredag kommer Progress 39 att docka med ISS klockan 13:58, svensk tid, på söndag.

2010-09-02

Orkanen Earl fotograferad från ISS den 30 augusti 2010.
Orkanen Earl fotograferad från ISS den 30 augusti 2010.
Foto: NASA.

Länderna ingående bakom ISS-programmet offentliggjorde under onsdagen de tre sista besättningsmedlemmarna i ISS-besättning 34. Sedan tidigare är Kevin Ford, Oleg Novitskiy och Evgeny Tarelkin klara. Trion som kommer göra besättningen komplett är Tom Marshburn, Chris Hadfield och Roman Romanenko. Alla tre har tidigare besökt ISS och Romanenko ingick i ISS-besättning 21/22 medan Tarelkin och Novitskiy besökt rymdstationen under rymdfärjornas besök.

Trion kommer åka upp till ISS i november 2012 ombord på Soyuz 33. Deras vistelse ombord kommer avslutas i mars 2013 då Soyuz 32 utdockar från rymdstationen. Hadfield, som är från Kanada, kommer avsluta sin tid ombord som befälhavare. Vilka som kommer ersätta som ISS-besättning 35 har ännu inte bestämts.

När det gäller den nuvarande besättningen ombord på ISS har denna fullt upp med underhåll och vetenskapliga uppgifter. Bland annat studeras orkanen Earl och experiment utförs för att få mer vetskap om hur människokroppen påverkas av långa vistelser i rymden. Till detta kan även läggas en stor mängd andra experiment.

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.