www.astrowebb.com
 
Barack Obama höll tall i Florida
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-04-15

På torsdagen höll USAs president Barack Obama ett framförande på Kennedy Space Center. Som Astrowebb skrev om i onsdags tillkännagav Obama att NASA ska utveckla en "lättversion" av Orionkapseln samt en tunglyftarraket. När det gäller tunglyftarraketen ska NASA få tre miljarder USD fram till år 2015 för att tillsammans med privata företag utveckla en raket. NASA ska även satsa på rymdsonder, satelliter, teleskop och andra obemannade farkoster. Dessa ska riktas både mot jorden, Mars och mer avlägsna objekt. Månen verkar dock Obama inte vara skärskilt intresserad av då han anser att vi måste rikta blicken längre bort.

Förutom Orionkapseln, som ska fungera som livbåt på ISS, nämnde Obama att i mitten av 2020-talet är det dags att NASA ha tillgång till en ny bemannad rymdfarkost som kan ta människor bortom låg omloppsbana runt jorden. Ungefär tio år senare räknar Obama med att NASA ska utföra sitt första bemannade uppdrag till Mars. Även bemannade uppdrag till asteroider nämns som ett realistiskt mål inom några årtionden. Även en förlängning av ISS-programmet efter 2020 nämndes. Gällande STS-135 nämnde Obama inget om detta uppdrag.

Under talet nämnde Obama även att NASA mer ska köpa platser på rymdfarkoster istället för som idag köpa rymdfarkosten i sig. På detta sätt ska privata företag sporras att hela tiden utveckla en bättre produkt till ett bättre pris.

Obama berömde även NASA och dess insatser samt betonade att NASA är en av få amerikanska myndigheter som får en ökad budget. Obama påpekade också, som den politiker han är, att hans plan ger 2500 fler jobb under dem kommande två åren än förra presidentens plan. För att underlätta övergången för alla som kommer bli arbetslösa i och med att rymdfärjan slutar flyga kommer pengar tilldelas till ett omställningsprogram.

Till stora delar handlade talet om att framställa den nuvarande administrationen som NASA-vänlig.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.