www.astrowebb.com
 
Lättversion av Orionkapseln på gång
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-04-14

Förslag på tidigare Orionkapsel.
Förslag på tidigare Orionkapsel.
Bild: NASA.

Enligt uppgifter från högt uppsatta källor inom NASA och Obamaadministrationen kommer Barack Obama under sitt besök på Kennedy Space Center den 15 april presentera visa nyheter angående USAs framtida rymdprogram. Sedan tidigare har Obama offentliggjort att han vill att privata företag ska ta ett större ansvar gällande byggandet av USAs framtida bemannade rymdfarkoster och raketer. Det som han kommer presentera under torsdagen är att NASA ska ta ansvar för utvecklandet av en "lättversion" av Orionkapseln samt en ny tunglyftarraket.

Denna nya version av Orionkapseln är enligt uppgifterna tänkt att användas som en "livbåt" vid rymdstationen. För att slippa uppfylla kraven för en bemannad uppskjutningen är det tänkt att kapseln ska skjutas upp obemannad. Detta gör att säkerhetskraven, gällande hur väl kapseln ska klara ett haveri vid uppskjutningen, blir mindre hårda och designen enklare. I sin tur skulle detta kunna snabba på utvecklingen. Nackdelen är att amerikanarna fortfarande skulle vara utan egen kapacitet att skicka upp människor till ISS. Vinsten är att pressen på att använda ryska Soyuzkapslar som "livbåtar" skulle minska. Det finns även en politisk sida på det hela då ett antal arbetstillfällen skulle räddas.

När det gäller bärraketen som skulle skicka upp kapslarna är tanken att denna skulle kunna utvecklas och byggas av ett privat företag.

Det har inte getts några uppgifter om tidsplan eller kostnader men mer uppgifter väntas under torsdagen.

Det går även rykten om att Obama inom kort kommer offentliggöra att rymdfärjeprogrammet förlängs med ett uppdrag - STS-135.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.