www.astrowebb.com
 
Barack Obama godkänner ny Nasabudget
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-10-12

Obama skriver under.
Obama skriver under.
Foto: Vita Huset.

E
fter att både USAs Senat och Kongress har godkänt Nasas budget för budgetåret 2011 var det på måndagen dags för USAs president Barack Obama att skriva under den nya lagen. I och med underskrivandet har alla tre högsta instanser som måste godkänna en ny budget sagt ja och NASA kan nu arbeta vidare utifrån en fastlagd plan. För närvarande arbetar NASA under en situation där man fått klartecken att fortsätta arbeta enligt den gamla budgeten trots att ett nytt budgetår har inletts.

Även om budgeten nu är gjort till lag finns det ett stort hinder kvar – finansiering. Detta då den underskriva lagen bara talar om vad Nasa ska göra och inte att det bara är att komma och hämta pengar. Tilldelningen av pengarna, totalt 126,7 miljarder kronor, kommer tas som ett separat beslut. Det finns en risk att politikerna beslutar att inte ge Nasa alla pengar men då det råder stor politisk enighet om den nyligen beslutade budgeten ska det mycket till om tilldelningen av pengar skulle bli lägre än 126,7 miljarder kronor.

I budgeten ingår bland annat en satsning på en tunglyftarraket, genomförande av STS-135, satsning på en kapsel för resor bortom månen samt en förlängning av ISS-programmet. Många av dessa satsningar är utsträckta över flera år och budgeten har fått en del kritik för att det inte finns några fasta slutmål gällande datum för till exempel en resa bortom månen. Viss kritik har även funnits mot att i och med denna budget är slut för Constellationprogrammet för gott även om Senaten och Kongressen har lyckas få visa delar, tillexempel en tunglyftarraket och en bemannad kapsel, att finnas med i det som Nasa på ett eller annat ska satsa på.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.