Hayabusa
Uppskjutning: 9 maj 2003
Framkomst Itokawa: November 2005.
Hemkomst: juni 2010.
Uppdrag: Hämta hem prover från en asteroid.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Äldre nyheter.
- Länkar - -
Japanska rymdsonder.
www.astrowebb.com
|Japanska rymdsonder
Japan| Hayabusa
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senste nytt >>>

2010-06-13

Återinträdet
Återinträdet.
Foto: JAXA.

Efter en sju år lång resa var det på söndagseftermiddagen dags för den japanska rymdsonden Hayabusa att släppa iväg sin landningskapsel. Ombord på landningskapseln finns förhoppningsvis stoft från asteroiden Itokawa.

Separationen mellan modersonden och landningskapseln skedde klockan 12:51, svensk tid, på eftermiddagen den 13 juni. Sista kontakten, innan landningen, med Hayabusa hade markkontrollen 15:28, svensk tid, på söndagseftermiddagen. Vid denna tid var själva  landningskapseln i full färd på väg genom jordens atmosfär, ett återinträde som beskrivs som det nästsnabbaste ett människogjort föremål genomfört. Tidpunkten för återinträdet vara 15:51, svensk tid.

Genom en livesändning på Internet kunde människor från hela världen följa återinträdet och då det var natt i Australien sågs kapseln som en klar lysande boll. Nedslaget skedde som planerat i Woomera Prohibited i södra Australien. Några timmar efter landningen lokaliserade JAXA kapseln och omhändertagandet av kapseln kunde börja.

Det är fortfarande inte säkert att Hayabusa lyckades fånga in något asteroidstoft. Även om kapseln skulle visa sig vara tom är uppdraget en framgång i och med att JAXA lyckas återvända med en rymdsond efter avslutat uppdrag. När det gäller modersonden gick den in i atmosfären samtidigt som landningskapseln. Modersonden var dock inte tillverkad för att klara värmepåfrestningarna vilket gjorde att den brann upp planenligt.

Video av återinträdet filmad från ett av NASAs flygplan

Återinträdet.
Återinträdet.
Foto: JAXA.

2010-06-09

På denna bild syns skuggan av Hayabusa tydligt.
På denna bild syns skuggan av Hayabusa tydligt.
Foto: JAXA.

Hayabusas, eller rättare sagt dess landningssonds, återkomst till jorden närmar sig med stormsteg. Under tisdagen genomfördes en två och en halv timmar lång tändning av jonmotorn för att finjustera rymdsondens inflygningsbana. Detta var sista gången på det drygt sju år långa uppdraget som motorn användes. Vid tidpunkten för manövern befann sig rymdsonden ungefär två miljoner kilometer från korden.

Nu återstår bara den sista delen av flygningen innan separationen mellan modersonden och landningssonden kan ske på söndag eftermiddag vid ett, svensk tid. Landningen är planerad att ske omkring klockan fyra, svensk tid, på eftermiddagen samma dag.

2010-06-01

Den japanska rymdsonden Hayabusa har efter år av resa nu endast dagar kvar innan dess landningskapsel kommer landa i södra Australien. Om allt går som planerat kommer landningen ske omkring klockan fyra, svensk tid, på eftermiddagen den 13 juni 2010. Ungefär tre timmar innan landningen, då Hayabusa befinner sig drygt 40 000 kilometer från jorden, kommer modersonden lösgöra landningskapseln som då kommer påbörja inflygningen mot jorden. Om allt går som det ska kommer kapseln klara återinträdet och landningen. Väl nere på marken kommer landningskapseln plockas upp med hjälp av bland annat helikoptrar. Landningskapseln har en storlek på ungefär 40 centimeter och är formad som en korn.

Att få hem Hayabusa har visat sig vara svårare än vad som förutsågs. En orsak till detta är att det kemiska bränslet ombord är slut vilket gör att kritiska banförändringar måste göras med rymdsondens jonmotor. På grund av jonmotorns svaga drivkraft behöver dessa motortändningar vara flera dagar långa för en enda banförändring. Sedan april har tre stycken motortändningar skett och som det ser ut idag kommer två stycken till ske. Den första av dessa två motortändningar kommer ske omkring den 6 juni och den andra den 10 juni. Den sista motortändningen kommer justera eventuella avvikelser i rymdsondens inflygningsbana.

Även om det inte skulle finnas några asteroidprover ombord kommer uppdraget ha utmärkt sig då det är det första att flyga tur och retur till en asteroid.

2010-03-13

En artistbild över hur uppsamlingen av prover gick till.
En artistbild över hur uppsamlingen av prover gick till.
Bild: JAXA.

I juni i år är det dags för den japanska rymdsonden Hayabusa att återvända till jorden, i alla fall den del av rymdsonden kommer klara resan genom atmosfären och landa säkert. Delen som huvudsonden kommer släppa är en minisond på 600 gram som förhoppningsvis innehåller stoft av asteroiden Itokawa. På grund av problem både med system ombord och bränsleläckor är det inte säkert att Hayabusa lyckades fånga in något stoft.

Ett första steg inför landningen i juni togs den 5 mars i år då rymdsondens jonmotor stängdes av. Avstängningen gjordes för att Hayabusateamet ska få tid att räkna på rymdsondens bana. Med hjälp av denna beräkning kommer sedan jonmotorn tändas ett antal gånger för att anpassa banan till jorden. Om beräkningarna blir fel kommer det innebära att Hayabusa missar jorden och det eventuella asteroidstoftet går förlorat. Det finns även en risk att rymdsonden eller dess instrument kan ha skadas av den bränsleläcka som uppstod tidigare under uppdraget. Bränsleläckan har även gjort att visa delar av rymdsonden är täckt med ett tunt lager bränsle. På grund av temperaturen i rymden är bränslet fruset vilket gör att det kommer tina desto närmare solen Hayabusa kommer. Om det vill sig riktigt ila kan det tinade bränslet leta sig in i rymdsonden och skada elektroniken ombord. Med andra ord är det med stor spänning som Hayabusateamet ser fram emot de kommande månaderna.

Exakt när i juni landningen kommer ske har inte Japans rymdmyndighet, JAXA, meddelat. Troligtvis kommer denna information släppas när tidpunkten närmar sig.

2009-11-10

En artistbild över hur uppsamlingen av prover gick till.
En artistbild över Hayabusa.
Bild: JAXA.

Den otursförföljda japanska asteroidinsamlaren Hayabusa har stött på ytterligare problem. Även denna gång handlar om en av rymdsondens jonmotorer och om det vill sig riktigt ila kan Hayabusa misslyckas med att återvända till jorden. Det var under förra veckan som ännu en av rymdsondens fyra jonmotorer slutade att fungera. Totalt har motorerna varit igång i ungefär 40 000 timmar men på grund av krånglande motorer och en tidigare bränsleläcka har Hayabusas återkomst till jorden försenas med tre år. Planen är att Hayabusa ska återvända i juni 2010 och då släppa en minisond som förhoppningsvis innehåller stoft från asteroiden Itokawa. Planen förutsätter dock att minst en av jonmotorerna kan hållas igång dygnet runt till i mars nästa år.

Det som fick den enda kvarvarande helt fungerande motorn att sluta fungera var en strömspik. Samma fel drabbade två andra av rymdsondens jonmotorer tidigare under uppdraget. När det gäller den enda kvarvarande jonmotorn, motor C, stängdes denna av tidigare under uppdraget för att undvika att den gick samma öde till mötes. Beslutet togs efter att det fanns visa tecken på att en strömspik var på gång. Det som JAXA-personal i dagsläget arbetar för fullt med är att säkerställa att motor C klarar av att vara påslagen tillräckligt länge för att få hem rymdsonden.

Som Astrowebb har skrivit om tidigare är det inte säkert att landningssonden innehåller några prover då det inte är helt säkert att några prover samlades in när Hayabusa lågsniffare över Itokawa år 2005.

2009-02-06

Den japanska rymdsonden Hayabusa har inlett den andra fasen av återflygningen till jorden. Denna fas innebär att rymdsonden kommer ha sina jonmotorer tända i totalt 8000 timmar. Manövern började klockan 03:35, svensk tid, på onsdagen. Innan manövern påbörjades hade dem fyra jonmotorerna varit tända i totalt 31000 timmar. Tekniker inblandade i projektet tror dock inte att alla motorer fungerar som dem ska. Främst handlar det om att visa motorer inte kanske klarar av att vara påslagna under en längre tid. Om dessa farhågor är riktiga kan bara tiden visa.

Ett som är säkert är att Hayabusa måste sänka sin hastighet till 1450 kilometer i timmen till i mars 2010. Om rymdsonden inte klarar detta finns det risk för att landningen på jorden kommer misslyckas. Om allt går som planerat kommer Hayabusa landa i Australien i juni 2010. En annan osäkerhet är om Hayabusa ens lyckades med sitt uppdrag att samla upp markprover från asteroiden Itokawa.

2007-04-26

På denna bild syns skuggan av Hayabusa tydligt.
På denna bild syns skuggan av Hayabusa tydligt.
Foto: JAXA.

Den japanska rymdsonden Hayabusa är på väg hem, detta besked gav den japanska rymdstyrelsen på onsdagen. Tändningen av en av Hayabusa xenonmotorer kommer efter månader av utredningar och simuleringar där man arbetat för att fastställa om en hemresa var möjlig. Beslutet som föranledde motortändningen bygger på antagandet att rymdsonden är tillräckligt hel för att klara det dryga tre år långa hemresan samt att det finns tillräckligt med bränsle ombord. Enligt de bräkningar man gjort skall det finnas ungefär 30 kilogram xenonbränsle kvar ombord och den nuvarande färdplanen kräver ungefär 20 kilogram xenonbränsle.

Dock är det inte bara bränslet som kan ställa till det utan man har även förlorat två och tre gyroskop, som används för att hålla rymdsonden stabiliserad. Om inte detta räckte blev återfärden försenad med drygt ett år efter en bränsleläcka strax efter att Hayabusa hade haft närkontakt med asteroiden Itokawa. Med andra ord är den en allt annat än en frisk rymdsond som i skrivande stund är på väg mot jorden.

Vid återkomsten till jorden i juni 2010 kommer Hayabusa att släppa en liten kapsel, som förhoppningsvis innehåller prover från asteroiden Itokawa.

2007-02-12

Japans asteroidsond Hayabusa kan om allt går som planerat påbörja sin återresa till jorden under marsmånad i år. Hayabusa har sedan slutet av 2005, då rymdsonden landade på asteroiden Itokawa, befunnit sig i asteroidens närhet på grund av tekniska problem. Bland annat råkade man ut för en bränsleläcka som försenade återfärden med drygt ett år.

Under detta år har den japanska markkontrollen bland annat återupprättat kommunikationen med Hayabusa, sänt upp ny mjukvara och "kokat" bort det bränsle som fastnat på utsidan av rymdsonden. Man har även lyckas med att lösa en rad tekniska problem. Sammanlagt gör detta att man kommit till den punkt då man är beredd att försöka starta Hayabusas jonmotorer.

För att lyckas med återresan till jorden, som kan resultera i en landning i juni 2010, krävs att minst två av Hayabusas fyra jonmotorer fungerar. Även om detta krav infrias är det inte säkert att Hayabusa lyckades samla in några prover från Itokawa. Om jonmotorerna fungerar kommer vi få ett första svar på nästa månad medan den andra frågan kommer att dröja minst 40 månader till innan vi får svar.

2006-03-08

Landningsområdet
Landningsområdet
Inom den röda fyrkanten ligger området som man hämtade prover ifrån, till vänster är en förstoring av området.
Foto: JAXA.

JAXA rapporterade under tisdagen att man fått kontakt med rymdsonden Hayabusa efter ett flertal försök. Dock är läget så att man kan förlora kontakten när som helst. Anledningen är att Hayabusa befinner sig i ett okontrollerat spinnmode då rymdsonden läcker bränsle. För att stabilisera Hayabusa kommer man försöka att med hjälp av solpanelerna ladda jonmotorn. Denna kommer man sedan att försöka stabilisera Hayabusa med.

Kontakten med Hayabusa har varit bruten sen december förra efter att man besökt asteroiden Itokawa. Uppdraget har dragits med diverse problem ända sedan uppskjutningen men man tror att man i alla fall lyckades med målet att samla in prover från Itokawa. Riktigt säker kan man dock inte vara förrän Hayabusa har återvänt till jorden i juni 2010.

2005-12-14

Japans asteroidsond, Hayabusa, har åter igen fått problem, den här gången påverkar problemen rymdsondens hemfärd. Det mest kritiska är att man inte haft kontakt med Hayabusa sedan den 9 december, japansk tid. Detta betyder att man inte kan genomföra hemfärden som planerat. Den senaste veckans problem med kommunikationen är inte de första inom detta område, men en av de mest kritiska tillfällena då det var meningen att Hayabusa skulle ha påbörjat sin hemfärd vid det har lagret.

Den bränsleläcka man haft tidigare har inneburit att rymdsonden har rubbas ur sin bana och detta tillsammans med den bristfälliga kommunikationen har gjort att man tagit beslut om att förlänga uppdraget med tre år. Detta då man inte kommer att kunna påbörja återfärden innan slutet av december.

Trots att man inte haft kontakt med Hayabusa sen den 9 december är man säker på att återfå mer eller mindre fulla kommunikationer med rymdsonden inom kort. Att återfå en stabil kontakt med Hayabusa är en nödvändighet för att överhuvudtaget få hem sonden. En hemresa som i dagsläget är osäkert när den kan börja. Planerad landning på jorden är i juni 2010.

Under de rådande omständigheterna har JAXA beslutat att gå ifrån normal operationsstatus till räddningsstatus, allt för att rädda uppdraget från ett totalt fiasko. I dagsläget jobbar man efter den tesen att man kommer att kvarstå i den aktuella operationsstatusen minst i några månader uppemot ett år.

2005-12-10

En artistbild över hur uppsamlingen av prover gick till.
En artistbild över hur uppsamlingen av prover gick till.
Bild: JAXA.

Under veckan efter att Hayabusa hade gjort sin sista landning på asteroiden Itokawa hade man bara sporadisk kontakt och långsam (8 bits per sekund) med rymdsonden. Men efter uppdateringar av mjukvaran och ändring av sondens bana lyckades man återfå full kontakt den 5 december (256 bits per sekund). Dock var inte den data man tog enbart positiv.

Det har nämligen visat sig att det finns en risk att Hayabusa inte lyckades med att samla in några prover från Itokawa. Dock kan man inte säga säkert om den gjort det eller ej, men man anser att det finns en överhängande risk att inga prover har samlas in. Om inte detta var nog har man fortfarande problem med Hayabusas motorer, vilket kan äventyra resan tillbaka till jorden.

Hayabusa befinner sig ungefär 550 kilometer från Itokawa och 290 kilometer från jorden (per den 6 december).

2005-11-30

Det är osäkert om den japanska rymdsonden Hayabusa kan återvända till jorden. Denna gång ligger problemet i att en av motorer läcker ut gas. Problemet upptäcktes tidigare i veckan efter att Hayabusa hade genomfört en lyckad uppsamling av prover från Itokawa. Helt plötsligt började skaka och man förlorade också kommunikationen till och från. Senare på dagen kunde kommunikationen med rymdsonden återupptas, men man har ännu inte hittat någon lösning på motorproblemet.

Gasläckan är bara det senaste av en rad problem som bland annat har rört gyroskopen ombord och det första försöket att samla in prover från Itokawa. Det börjar också bli lite ont om tid för Hayabusa måste påbörja sin 290 miljoner kilometer långa resa tillbaka till jorden innan mitten av december. Om man inte kan göra detta måste man vänta ett helt år innan jorden och Itokawa ligger på ett nära och bra avstånd.

Inom några dagar räknar man med att det kommer att avgöras hur framtiden för Japans 800 miljoners kronor uppdrag kommer att gå.

2005-11-26

En artistbild över hur uppsamlingen av prover gick till.
En artistbild över hur uppsamlingen av prover gick till.
Bild: NASA.

Strax efter klockan 07:00, japansk tid, genomförde rymdsonden Hayabusa en lyckad landning på asteroiden Itokawa. Det hela började med att Hayabusa skickade iväg en 5 grams stålkula, minisond, som slog ner i ytan. Detta gjorde att stoft och partiklar frigjordes som sedan Hayabusa kunde fånga upp genom att landa en kort stund på asteroiden. Ombord på minisonden finns 800 000 namn på personer som via Internet skickade sitt namn till JAXA.

De första rapporterna tyder på att man lyckades samla in prover från Itokawa, vilket man misslyckades med förra helgen. Det uppsamlade materialet består i huvudsak av stoft och i mycket små mängder. Dock kan man inte vara helt säker förrän rymdsonden har kommit tillbaka till jorden sommaren 2007.

I skrivande stund håller teknikerna på med att samla in data från Hayabusa för att få en klar bild över hur landningen och uppsamlingen av prover gick. Under tiden detta sker är Hayabusa i så kallat "safe mode", vilket är helt enligt planerna.

Återresan till jorden för Hayabusa beräknas att ske inom några veckor alternativt dagar beroende på hur rymdsonden mår. Om uppdraget blir en framgång och proverna kommer att återföras till jorden kommer Hayabusa vara den första rymdsond som landade på en asteroid och förde tillbaka prover till jorden.

Forskarna hoppas att proverna ska ge svar på hur asteroider och liknade himlakroppar har bildas. Detta då dessa har varit relativt opåverkade under de fyra miljarder år som vårat solsystem har funnits.

2005-11-24 | Uppdaterad!

Uppförstoring av en tidigare bild som visar den fem grams kula (inringad) som Hayabusa släppte strax innan helgens landning.
Uppförstoring av en tidigare bild som visar den fem grams kula (inringad) som Hayabusa släppte strax innan helgens landning.
Foto: JAXA.

Mer läsning
NEAR Shoemaker.

JAXA har bestämt att göra ett andra landningsförsök på Itokawa under lördagen. Planerad tid är klockan 07:00, japansk tid, vilket innebär 22:00, svensk tid, på fredagen. Om man lyckas kommer det vara första gången man samlar in prover från en asteroid.

Även denna gång kommer man att skicka iväg en fem grams kula som vid nedslaget, förhoppningvis, kommer att slänga upp stoft och partiklar som Hayabusa sedan samlar upp genom att landa på Itokawa en kort stund.

Under det första försöket förra helgen misslyckades man med att samla in några prover, dock genomförde man en lyckad landning. Den troliga orsaken till att inget stoft samlades in var att den lila fem grams sond som skulle slå ner i utan och kasta upp stoftet inte fungerade som den skulle. Det finns även en misstanke om att själva uppsamlingsmodulen på Hayabusa inte fugerade som den skulle.

Hayabusa är i och med helgens uppvisning den första av människan byggda rymdsond som har landat och lyft från en asteroid. Dock var den amerikanska rymdsonden NEAR Shoemaker först med att landa på en asteroid för några år sen.

2005-11-24 | 00:22

Under onsdagen kom JAXA med nya uppgifter rörande Hayabusas landning på Itokawa. Efter att man gått igenom den data som fanns lagrad ombord på Hayabusa har man kommit fram till att rymdsonden landade på asteroiden och befann sig där i ungefär en halvtimme. Dock verkar det inte som att några prover samlades in.

Ännu vet man inte varför man tappade kontakten med Hayabusa strax före landningen, men tekniker jobbar för fullt för att få fram så mycket information man kan om vad som hände de timmar man inte hade kontakt. Man försöker även ta reda på varför

Trots att man inte har fått svar på alla frågor än siktar man fortfarande på att göra en andra landningsförsök under fredagen, japansk tid.

2005-11-22

JAXA, Japans rymdorgan, vet fortfarande inte vad som gick fel i helgen när Hayabusa misslyckades med att samla in prover från asteroiden Itokawa. Under tisdagen höll man fortfarande på med att analysera datatrafiken för att försöka förstå vad som gick fel. I skrivande stund har man återfått normal kommunikation med rymdsonden.

Trots att man ännu inte vet vad som gick fel satsar man fortfarande på att göra det andra försöket redan på fredag, som planerat.

Även detta försök kommer att gå till så att man släpper en minisond format som en stålkula som vid nedslaget kastar upp material som Hayabusa genom att landa en kort stund på ytan kommer att plocka upp och förra tillbaka till jorden.

2005-11-20

På denna bild syns skuggan av Hayabusa tydligt.
På denna bild syns skuggan av Hayabusa tydligt.
Foto: JAXA.

Mer läsning
Läs mer om uppdraget.

Lördagens landning av en minisond på asteroiden Itokawa och uppsamladet av prover misslyckades. Det hela började bra med att modersonden Hayabusa sänkte sin bana i omgångar från ungefär 1 000 till 40 meter ovanför ytan. Efter kontroller att allt såg bra ut lösgjorde man den minisond som skulle ha landat och hjälp till att samla in prover.

Allt såg bra ut till Hayabusa befann sig ungefär 17 meter ovaför ytan. Vid denna tidpunkt förlorade man kontakten med sonden och trots upprepade försök tog det flera timmar, visa källor talar om tre, innan man hörde av den igen. Under denna tid hade sonden gått in i "safemode" och drivit bort från Itokawa. Man räknar med att den befinner sig ungefär 10 - 100 kilometer från Itokawa.

Minisonden är en klotformad projektil på en vikt av 5 gram som skjuts ut från Hayabusa i en hastighet av 300 meter/sekund. Partiklarna som slungas upp vid nedslaget samlas in av Hayabusa och återförs till jorden.

Varför man helt plötsligt förlorade kontakten vet man i dagsläget inte, men en undersökning pågår för att försöka ta reda på orsaken.

Nu stor hoppet till det andra landningsförsöket som man ska göra den 25 november, japansk tid, för att samla in prover.

2005-11-19

LandningsområdetLandningsområdet
Inom den röda fyrkanten ligger området man kommer att landa på, till vänster är en förstoring av området.
Foto: JAXA.

Klockan 22:00, svensk tid, på lördagskvällen är det dags för Hayabusa att släppa en minisond som kommer att landa på Itokawa för att samla in prover. Detta kommer vara första gången som en rymdsond landar och samlar in prover från en asteroid.

Vid tvåtiden, svensk tid, befann sig Hayabusa cirka 900 meter ovanför ytan på Itokawa. Än så länge går allting bra och Hayabusa närmar ytan allt mer. Landningen har gjorts möjlig genom att man har kartlagt hela asteroiden in i minsta detalj för att hitta en bra landningsplats.

Proverna som man kommer samla in ikväll och den 25 november kommer sedan att återföras till jorden. Om allt går som planerat kommer en minisond, cirka en halvmeter stor, med proverna ombord landa i Australien sommaren 2007.

2005-11-13 | Uppdaterad!

Artistbild över hut Hayabusa samlar in prover från Itokawa.
Artistbild över hur Hayabusa samlar in prover från Itokawa.
Bild: JAXA.

Det verkar som Minerva (MIcro/Nano Experimental Robot Vehicle for Asteroid), som frisläpptes från Hayabusa på lördagen, har fått problem och glider ifrån Itokawa istället för att gå in för landning. Frisläppandet skedde på ett avstånd av ungefär 55 meter från Itokawa. Exakt vad som har gått snett vet man i skrivande stund. Men det verkar som det var modersonden, Hayabusa, som inte låg i rätt vinkel gentemot Itokawa vid tiden för frisläppandet. Tidigt på söndagsmorgonen hade man fortfrande radiokontakt med Minerva, men under söndagen stod det klart att minisonden inte kommer att landa som planerat.

Trots problemen med Minerva räknar JAXA, Japans rymdorgan, att göra två landningar på Itokawa - en den 19 november och en den 25 november. Men än vad man gör måste man göra det innan mitten av december då Hayabusa måste påbörja den 290 miljoner kilometer långa resan hem till jorden.

Ett annat problem som har uppstått är att Hayabusa verkar använda mer bränsle än beräknat vilket gör att man kan råka ut för bränslebrist.

2005-11-13

Minisonden Minerva.
Minisonden Minerva. Totalvikten är under 600 gram.
Foto: JAXA.

Den japanska rymdsonden Hayabusa släppte under lördagen iväg minisonden MINERVA (MIcro/Nano Experimental Robot Vehicle for Asteroid). MINERVA väger under 600 gram och har flera kameror och sensorer som ska undersöka asteroiden Itokawa. Det datorproblem som man drabbades av förra veckan har man lyckas fixa och i skrivande stund ser allt bra ut.

MINERVA kommer att landa på ytan för att dels ta högupplösta bilder (1 mm/pixel) och dels för att mäta temperaturen och göra andra enklare vetenskapliga uppdrag. Kamerorna ombord består av tre CCD-färgkameror.

Om allt går som planerat kommer man att göra två landningar på Itokawa, en gång den 19 november och sedan igen den 25 november. Landningsplatsen man valt är "Muses Sea". Återfärden till jorden kommer att börja i mitten av december och om allt går bra kommer man att landa i öknen i Australien i juni 2007.

2005-11-04

Under fredagen ställde JAXA, Japans rymdorgan, in det planerade frisläppandet av minisonden Minerva. Planen var att Minerva skulle ha utdockat från modersonden och påbörjat resan mot asteroiden Itokawa. Den första av två landningar var planerad till den 12 november.

Någon förklaring till varför man ställt in det hela, förutom att det rör om tekniska orsaker, har inte offentliggjords.

Hayabusa kom fram till Itokawa den 12 september i år och efter att man har studerat asteroiden i detalj var det meningen att man skulle utföra två landningar - en den 12 november och en den 25 november. Hur dessa landningsdatum påverkas och vad som händer med uppdraget är i skrivande stund oklart.

2005-11-02

Itokawa.
Itokawa.
Bild: JAXA.

Den japanska rymdsonden Hayabusa har befinner sig sen några veckor tillbaka bara några kilometer från sitt mål - asteroiden Itokawa. Under dessa veckor har man kartlagt ytan för att hitta en lämplig landningsplats för den minisond som Hayabusa har med sig. Kartläggningen är inte riktigt klar än, men man räknar ändå med att den första landningen kommer ske den 12 november.

Exakt var man ska landsätta sonden är ännu inte bestämt, men man räknar med att bestämma detta inom några dagar.

Beslutet att genomföra uppdraget som planerat togs trots att man har allvarliga problem med lägetshålningen av Hayabusa. Det som gjorde att man till slut ändå bestämde sig för att genomföra uppdraget vart att man anser sig ha tillräckligt med bränsle för att genomföra de manövrar som behövs.

2005-10-06

Japans rymdsond - Hayabusa, som just nu befinner sig 6,8 kilometer från asteroiden Itokawa, har fått problem. Problemet ligger i att rymdsonden har fått problem med sitt andra svänghjul, som hjälper till att hålla Hayabusa stabil. Det första hjulet slutade fungera redan i somras och nu när man även förlorat det andra måste man använda rymdsondens raketer till att hålla Hayabusa stabil.

För att lyckas genomföra landningen av en minisond i början av november på Itokawa måste teknikerna som arbetar med uppdraget komma fram till en ny färdplan för att spara bränsle. Den ursprungliga färdplanen gjorde gällande att man skulle släppa ner minisonden MINERVA på asteroiden yta och denna skulle sedan ta prover som ska föras tillbaka till jorden. Återkomst till jorden är satt till juni 2007.

En positiv nyhet är att Hayabusa i alla fall är i stort sätt klar med sin kartläggning av Itokawa. Det är bland annat med hjälp av dessa högupplösta bilder man välja en lämplig landningsplats för Itokawa. Om man lyckas hämta hem material från Itokawa kommer det vara första gången som människan hämtar hem material från en asteroid.

2005-09-13

Astroiden
Asteroiden ifråga.
Foto: JAXA.

Den japanska rymdsonden Hayabusa befinner sig i skrivande stund 20 kilometer från sitt mål - asteroiden 1998 SF36 (Itokawa). Under de kommande två veckorna kommer Hayabusa att noga kartlägga asteroiden innan man landsätter en minisond i slutet av denna månad. Avståndet till asteroiden kommer vid detta tillfälle att vara ungefär sju kilometer. Hela meningen med uppdraget är att återvända till jorden med prover från asteroiden. Läs mer om uppdraget >>>

Till höger syns en bild av asteroiden Itokawa som är tagen av en kamera ombord på Hayabusa vid 10:00, japanskt tid, den 12 september.

2005-08-23

Hayabusa
Hayabusa.
Bild: ISAS.

I mitten av september kommer den japanska rymdsonden Hayabusa (tidigare känd som MUSES-C) fram till asteroiden 1998 SF36 eller Itokawa, som japanerna har döpt den till. 1998 SF36 befinner som längst på ett avstånd från solen som motsvarar 1,3 gånger jordens avstånd från dito. Hayabusa har varit på väg sen maj 2003 och innan det var dags för avfärd kunde man skicka med sitt namn på en DVD-skiva (vilket redaktören för Astrowebb så klart gjorde).

När Hayabusa väl har kommit fram till sitt mål kommer man att studera asteroiden i närbild innan man släpper ner en bil vid namn MINERVA. MINERVA kommer att landa senare i höst, exakt datum är inte bestämt, och om allt går som planerat kommer man att samla in prover från 1998 SF36. Man räknar även med att köra omkring på asteroiden i ungefär två dagar och ta högupplösta färgbilder. Man kommer även med hjälp av två som minisonder hämta hem prover från Itokawa.

Om hemresan går som planerat kommer behållaren med proverna landa på jorden i juni 2007. När man väl kommit så här långt kommer forskarna ha år av arbete framför sig med att analysera och finna svar i proverna.

Asteroid 1998 SF36 upptäcktes i september 1998 och har en storlek av ungefär 700 gånger 300 meter och är potatisformad. Asteroiden ingår i Apolloklassen och passerar relativt ofta jordens bana runt solen och utgör således ett hot.

JAXAs mål med uppdraget är att få reda på mer om asteroider, om hur de är uppbyggda, hur vi ska kunna skydda oss i framtiden från att bli träffare och om materialet kan användas i framtiden som bränsle eller byggnadsmaterial.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.