www.astrowebb.com
 
Senator lägger fram lagförslag om förläning av rymdfärjeprogrammet
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-01-04

Får förlängt förtroende?
Får förlängt förtroende?
Foto: NASA.

Den amerikanska senatorn Kay Bailey Hutchison, republikan från Texas, har skrivit ett lagförslag som kommer läggas fram inför USAs senat. Lagförslaget handlar om NASA och dess framtida bemannade rymdprogram. I förslaget vill Hutchison förlänga rymdfärjeprogrammet med mellan två och fem år för att minska gapet till nästa generations amerikanska bemannade rymdfarkoster. Förlängningen skulle, enligt förslaget, innebära minst två flygningar per år och behållandet av en eller två rymdfärjor. För att klara förlängningen står det i lagförslaget att NASA inte får vidta några åtgärder efter 28 februari 2010 som försvårar en förlängning.

Som ett av argumenten som Hutchisons för fram är att efter 2010 och flera år framåt kommer Ryssland och Kina vara dem enda länderna som kan skicka upp människor i rymden, något som inte är till gagn för USA. För att klara av en förlängning behövs, enligt förslaget, 24 miljarder kronor tillföras NASA mellan år 2010 - 2012. Dessa pengar är utöver redan förslagna budgetökningar för NASA.

Förutom en förlängning av rymdfärjeprogrammet vill Hutchison påbörja utvecklandet av en bärraket som kan ta människor till ISS i slutet av 2013 och utöver låg omloppsbana 2018. Hutchison vill även att ISS-projektet ska pågå till minst 2020. Anledningen till förslaget är att Hutchison anser att det inte går att förlita sig på Ryssland eller andra länder under så lång tid, som Barack Obamas plan ger, när det gäller att skicka upp astronauter i rymden.

Ett liknande lagförslag väntas läggas i USA Kongresshus av kongressledamöterna Suzanne Kosmas (demokrat) och Bill Posey (republikan), båda från Florida.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.