www.astrowebb.com
 
Definitivt beslut om Nasas budget dröjer
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-12-28

,Rymdfärjeprogrammet väntar på nya pengar.
Rymdfärjeprogrammet väntar på nya pengar.
Foto: NASA.

Strax innan jul tog ansvariga politiker beslut om att förlänga den period där Nasa fortsätter att arbeta efter den budget som gällde för budgetåret 2010. Anledningen till detta är att USAs Kongress och Senat ännu inte har kommit överens om att avsätta de nödvändiga pengar som behövs för att uppfylla den budget som beslutades tidigare i år. Då Nasas budgetår börjar den 1 oktober innebär detta att Kongressen måste ta beslut om att Nasa ska drivas vidare under samma budgetramar som föregångände budgetår och det är det som nu har skett för en andra gång.

I praktiken innebär beslutet att Nasa kommer arbeta efter 2010-års budgetanslag till och med den 4 mars 2011. Detta innebär att Nasa kommer ha en lägre summa pengar att röra sig med jämfört med 2011-års budget samt att till exempel raketen Ares 1 kommer fortsätta få budgetmedel trots att raketen redan är nedlagd och få tror att den kommer få någon operativ uppgift i framtiden. Det finns även en risk att rymdfärjeprogrammet inte kommer klara av att förberedda inför tre rymdfärjeuppdrag med de medel som finns avsatta i 2010-års budget. Det sistnämnda tror dock bedömare inte ska bli aktuellt under den nu aktuella perioden. Det finns dock en risk att Atlantis STS-135 kan vara i fara ifall Nasa måste fortsätta arbeta efter 2010-års budgetanslag även efter den 4 mars.

Sammanfattningsvis betyder beslutet att Nasa delvis kommer arbeta under en budget med anslag och prioriteringar som inte ligger i linje med Nasas nya rymdvision. Med andra ord kommer USAs skattebetalare betala för saker som redan formellt är nedlagda och som inte kommer användas i framtiden. Den utdragna processen gör även att Nasa inte med säkerhet vet hur mycket pengar organisationen kommer få under 2011.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.