Astrowebb
 
Mars Express| Äldre nyheter
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2010-03-17

Phobos
Phobos. Upplösningen är 9 meter/pixel.
Foto: ESA.

Under den senaste tiden har ESAs marssond Mars Express genomfört flera passager av månen Phobos. Passagerna har bland annat möjligtgjort för ESA att ta närgångna fotografier av månen och dess yta. Även rymdsondens andra instrument har arbetat hårt för att samla in data om Phobos. Bland annat är astronomerna intresserade av få reda på om Phobos är en solid kropp eller om den är en grushög. Anledningen till att astronomerna misstänker att Phobos är en samling grus är att månens täthet är för låg. Genom att passera nära Phobos hoppas astronomerna kunna räkna på den påverkan som månens gravitation har på Mars Express och dess omloppsbana. Totalt rör det sig bara om några få millimeter som omloppsbanan påverkas men det är fullt mätbart.

Då Phobos dras allt närmare Mars kommer månen i framtiden att krascha på vår röda granne. Beroende på om månen är solid eller ej kommer denna krasch att se olika ut. Om Phobos är en grushög kommer månen mer eller mindre att slitas sönder innan närkontakten med Mars.

Under passagerna användes även det svenska instrumentet ASPERA-3 för att mäta hur står del av protonerna som träffar ytan på Phobos som reflekteras tillbaka. En liknande mätning har gjorts på jordens måne med hjälp av ett instrument ombord på Chandrayaan-1. Då det går att ta reda på en hel del om ytan genom att studera hur stor del av protonerna som reflekteras tillbaka är det av stort intresse att jämföra resultaten. Hittills har forskarteamet inte funnit några reflekterade protoner från Phobos, men det betyder inte att förekomsten är noll utan det kan lika gärna vara att den är låg. Förhoppningsvis kommer framtida passager ge mer data att bearbeta.

2010-02-23

ESA
Krater på Mars fylld med vattenis. Kratern är ungefär 35 kilometer tvärsöver och 2 kilometer djup på det djupaste stället. Upplösningen är 15 meter/pixel.
Foto: ESA.

För några dagar sedan, den 16 februari 2010, inledde ESAs rymdsond Mars Express en serie förbiflygningar av Mars måne Phobos. Mars Express har tidigare genomfört förbiflygningar av Phobos men denna gång kommer den närmsta förbiflygningen ske på endast 50 kilometers höjd. Förbiflygningen den 16 februari 2010 skedde klockan 06:52, svensk tid, och på en höjd av 991 kilometer. Den sista förbiflygningen, denna gång, kommer ske den 26 mars 2010. Förbiflygningarna kommer ske på olika höjd och ge Mars Express-teamet stor möjlighet att undersöka och kartlägga Phobos. Bland annat hoppas astronomerna få reda på mer om månens sammansättning och ursprung.

Idag finns det tre ledande teorier om hur Phobos bildades. Antingen samtidigt som Mars, genom infångandet av en asteroid eller genom att en himlakropp krockade med Mars och slängde ut material i omloppsbana runt planeten.

Under förbiflygningarna kommer alla instrument ombord användas inklusive HRSC-kameran (High Resolution Stereo Camera). HRSC-kameran kommer bland annat användas för att fotografera föreslagna landningsplatser för det ryska uppdraget Phobos-Grunt. Några högupplösta fotografier kommer dock inte kunna tas under dem fem första passagerna, inklusive den närmaste, på grund av att fram till och med den 6 mars kommer Mars Express inflygande från månens baksida.

Vinterns förbiflygningar har gjorts möjliga genom att rymdsondens omloppsbana ändrades något förra året så dess lägsta banpunkt hamnade på rätt sida av Mars.

2007-11-05

Med hjälp av radarinstrumentet MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding) har Mars Express undersökt området Medusae Fossae-formationen vid Mars ekvator. MARSIS har gjort den första direkta mätningen av djupet och de elektriska egenskaperna hos dessa material, och har därmed gett nya ledtrådar om deras ursprung. Ledtrådar som till viss del ställer fler frågor än de ger svar. Insamlingen av data har skett mellan mars 2006 och april 2007 då Mars Express har passerat över området ett stort antal gånger och samlat in radarekon.

Medusae Fossae består av avlagringar som bedöms vara relativa unga och är bland de yngsta på planetens yta. Denan slutsats har dragits efter att förekomsten av nedslagskratrar har funnts varit betydligt mindre jämfört med områden med äldre terräng. Avlagringarna finns i gränslandet mellan de låglänta och de högläntaområdena på Mars och består av löst packad och stoftliknande material.

Sammansättningen av avlagringarna förvånar forskarna då radarbilderna från MARSIS visar att avlagringarna är flera kilometer tjocka. Hur avlagringarna kan vara så tjocka samtidigt som de består av poröst material, som borde kollapsa under tyngden från materialet ovan, är en fråga som fortfarande inte fått en svar. En teori är att delar av avlagringarna kan bestå av is, det finns dock inga bevis på att is skulle förekomma på dessa breddgrader. Det är främst de elektriska egenskaper som stämmer överens med de som finns i is.

Summan av MARSIS upptäckter är att desto mer vi får veta om Mars desto mer frågor ploppar upp och vill ha svar.

2007-08-14

Artistbild över när Phoenix landar.
Artistbild över när Phoenix landar.
Bild: NASA.

ESA har beslutat att bistå NASAs Phoenixsond när det är dags för landning på den röda planeten i slutet av maj nästa år. Det som man gått med på att göra är att använda Mars Express som en relästation under sista kritiska 13 minuterna. Tanken är att Mars Express ska följa den sista fasen av landningen för att ge NASA en heltäckande bild. Då Mars Express har en elliptisk bana gör att rymdsonden kommer ha överblick över hela den sista fasen av landningen.

För att komma i rätt läge kommer man att justera Mars Express bana ungefär en månad innan landningen. Det finns även planer på att använda Mars Express som en relästation under det 90 dagar långa uppdraget. Detta för att avlasta de rymdsonder som idag reläar data från Spirit och Opportunity.

För att kommunicera med Phoenix kommer man att använda Mars Express Lander Communications (MELACOM). MELACOM var från början tänk att användas för att kommunicera med en förolyckade landaren Beagle 2.

2007-03-15

Med hjälp av Mars Express och dess instrument Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding (MARSIS) har ett forskarlag bestående av personer från USA och Italien mät mängden is på Mars sydpol. Isområdet, som innehåller det mesta av det kända vattnet på Mars i modern tid, täcker ett område ungefär lika stort som hela Europa och är uppemot 3 kilometer tjockt. Med hjälp av MARSIS har man genomfört över 300 observationer av isområdet för att bland annat komma fram till mängden vatten som finns samlat där.

Resultaten visar att mängden vatten som finns samlat på Mars sydpol skulle räcka till att täcka hela planeten med ett 11 meter djupt hav. Att det finns en stor mängd fruset vatten vid polerna har varit känt sedan tidigare, men detta är första gången som man gjort sådana djupgående undersökningar av exakt hur mycket det finns.

Vatten, i flytande eller frusen form, är en förutsättning om vi ska kunna göra längre missioner till Mars då man kan utvinna syre ur vattnet.

2006-12-15

Foto: ESA.
Foto: ESA.

Med hjälp av Mars Express och dess MARSIS-radar har forskare från Rom, Italien, studerat vad som finns under marken på Mars Norra halvklot. Ytan, som skiljer sig markant från södra halvklotet, är relativ jämn och fin utan höga höjder och större kratrar. Detta betyder att ytan är relativt ung jämfört med södra halvklotet som visar en betydligt äldre yta med kratrar och andra ojämnheter.

Det man nu funnit med hjälp av MARSIS är att under ytan påminner norra halvklotet av hur södra halvklotet ser ut på ytan. Bland annat har man funnit stora mängder av nedslagskratrar i storleksordningen 130 - 470 kilometer under ytan. Med hjälp av dessa data har man lyckas datera det ytan under ytan på norra halvklotet till Noak-epoken. Denna epok är den äldsta i Mars historia och sträcker sig från bildandet av planeten till för fyratusen miljoner år sedan. Detta betyder att i början av Mars historia var norra och södra halvklotet betydligt mer lika varandra. Man kan även dra slutsatsen att olikheter mellan södra och norra halvklotet började tidigt under Mars historia.

Genom att studera Mars geologiska historia hoppas man få reda på mer om de geologiska processer som har skapat både jorden och Mars.

2006-04-23

Forskare har med hjälp av data från Mars Express kartlagt Mars geologiska historia. Bland annat har man kommit fram till att vatten bara har funnits under en kort tid för omkring 400 miljoner år sedan. Vad som sedan hände vet man inte exakt med klimatet ändrades och vattnet försvann.

Forskarna har även delat in Mars geologiska historia i tre tidsåldrar. Den äldsta är "phyllosian" och inträffade för 4,5 - 4,2 miljarder år sedan. Klimatet var troligen varmt och fuktigt. Stora områden med lerbäddar formades varav de flesta finns kvar idag. En teori går ut på att dessa bäddar bildades under ytan. Om detta stämmer kan det vara så att Mars yta alltid har varit torr.Om det har funnits liv på Mars är denna tidsålder den mest troliga.

För mellan 4,2 - 3,8 miljarder år sedan infann sig tidsåldern "theiikian". Denna tid var en aktiv och våldsam tid i Mars historia. Många och stora vulkanutbrott drev på stora klimatförändringar.

Den tredje och lägsta tidsåldern är "siderikian" som började för 3,5 miljarder år sedan och fortsätter än idag. Vatten har med största sannolikhet inte varit framstående under denna era. Istället har stenar formas av väder och vind.

De olika tidsåldrarna har fått sina namn efter de grekiska namnen på de mineraler som formades och utvecklades under den aktuella eran.

Instrumentet som har samlat in datan som forskarna sedan har arbetat utifrån är Observatoire pour la Mineralogie, l'Eau, les Glaces et l'Activite (OMEGA) som under ett Marsår har kartlagt över 90 procent av ytan.

2006-02-21

Artistbild över ekvatorsken på Mars.
Artistbild över ekvatorsken på Mars.
Bild: Mats Holmström, IRF.

Mer läsning
Venus Express.

Rymdsonden Mars Express, som driva av ESA, har funnit mer bevis på att även Mars har "norrsken" eller i detta fall ekvatorsken. Sedan tidigare vet man att planeterna Saturnus, Uranus, Neptunus och Jupiter har ekvatorsken. Det senaste beviset när det gäller mars presenterades av ESA för några dagar sedan.

Upptäckten har gjorts av Mars Express ASPERA-instrument över områden på Mars nattsida där man upptäckt skiftningar i magnetfältet som tyder på att polarsken förekommer. ASPERA-instrumentet styrs och övervakas från Sverige och det är statliga Institutet för rymdfysik, IRF som står för arbetet och analyserna.

Ekvatorskenet uppstår främst runt midnatt lokal tid när joner och elektroner påverkar det övre atmosfären och magnetfältet. Detta fenomen är identiskt med det som har på jorden skapar norrsken. Polarsken och ekvatorsken uppstår när elektriskt laddade partiklar bromsas upp i atmosfären. När detta sker avges energi som ger upphov till ljus. Ett polarsken kan bland annat vara rött, blått eller grönt. Det förekommer även norrsken med alla färger inblandade.

Anledningen till att det inte förekommer polarsken på Mars är att planeten sakar ett starkt dipolfält och det gör att fenomenet inträffar mer mot akvatorn.

ASPERA-3 består av fem sensorer (givare) som mäter elektroner, joner och kraftfulla neutrala atomer. Ombord på Venus Express finns ett liknade instrument som också driva av IRF. ASPERA står för Analyser of Space Plasma and Energetic Atoms.

2005-12-20

Forskare som har studerat bilder från den amerikanska rymdsonden Mars Odyssey tros sig ha hittat platsen där Beagle 2 kraschlandade för nästan två år sen. Platsen ligger bara några hundar meter från den plats där Beagle 2 enligt planerna skulle ha landat. Upptäckten gjordes genom att man på bilder från det förmodade landningsområdet såg en krater som nyligen hade blivit utsatt för ett kraftigt nedslag. Man tycker sig även se strukturer av landaren. Dock är bilderna inte av tillräckligt hög upplösning för att se själva landaren.

Beagle 2 har inte hörts av sen den släpptes iväg av sin modersond, Mars Express, den 19 december 2003. Enligt planerna skulle den landa på Mars sex dagar senare. Då man i början av 2004 fortfarande inte hade fått någon signal från Beagle 2 förklarades landaren officiellt förlorad. Enligt den haverirapport som kom några månader senare var den direkta orsaken att Beagle 2 slog i backen den inte hade bromsas ordenligt.

Den indirekta orsaken sades vara att Beagle 2 projektet var dåligt planerat från början, underfinansierat och hade för kort tidsram. Det framkom även kritik om att man inte hade testat Beagle 2 ordentligt innan avfärd från jorden.

2005-11-17

Mars Express
Alla tre bommar är utfällda.
Foto: NASA.

ESAs rymdsond Mars Express fortsätter sitt framgångsrika uppdrag i bana runt vår röda granne. Samtidigt närmar sig tvåårsdagen i december, för det vara den 25 december är det två år sen Mars Express gick in i omloppsbana runt Mars.

Under dessa två år har Mars Express kartlagt både Mars atmosfär, yta och underjord. Än så länge har man bara hunnit analysera en bråkdel av den data man samlat in. Av det man börjar analyserat har lett fram till större förståelse om mars uppbyggnad. Man har även kartlagt Mars atmosfär med hjälp av MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding).

MARSIS har med hjälp av sina radarantenner undersökt atmosfärens överresta lager. För att undersöka atmosfären använder man höga frekvensområden. För att undersöka vad som finns under ytan på Mars använder man sig av hela frekvensbandet ner till de lägsta frekvenserna. MARSIS har varit utfälld och aktiv i fyra månader och tack vare att ESA förlängde mars Express uppdrag med 23 månader i september kommer man att kunna använda instrumentet fullt ut.

2005-09-24

ESAs rymdsond Mars Express har fått förlängt förtroende. I veckan bestämdes att man ska förlänga uppdraget, som skulle ha slutat i december i år, med motsvarande ett marsår - 23 månader.

Genom att förlänga uppdraget får man mer tid till att kartlägga Mars. Bland annat får man tillfälle att studera Mars och dess årstider under ett helt år, möjlighet att fortsätta 3D-kartläggningen, tränga ner under marken för att hitta spår efter liv, studera atmosfären med mera.

Hittills har Mars Express varit väldigt framgångsrik. Bland annat har man hittat metangas i atmosfären vilket tyder på antingen vulkanisk aktivitet eller biologisk liv. Än vad det är så måste det finnas på Mars idag då metangas bara kan lagras i atmosfären under en kort tid. En annan stor upptäckt är att det är funnits stora hav och sjöar under en längre tid på ytan. Man kommer även få full användning av MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding).

2005-07-30

ESA
Krater på Mars fylld med vattenis. Kratern är ungefär 35 kilometer tvärsöver och 2 kilometer djup på det djupaste stället. Upplösningen är 15 meter/pixel.
Foto: ESA.

Den vackra bilden till höger är inte bara en vacker krater på Mars, utan en vacker krater med vattenis i sig. Kratern, som ännu inte har något officiellt namn, ligger nära Mars nordpol. Bilden är tagen av den Europeiska Marssonden Mars Express. Mars Express har cirklat runt vår röda granne sen juldagen 2003. Sonden är byggt på uppdrag av Europas rymdorgan ESA, där även Sverige är med.

Mars Express har från sin omloppsbana på 11 000 x 300 kilometer gjort flera viktiga upptäckter, bland annat ett 900 kvadratmeter stort fruset underjordiskt hav av vatten på 45 meters djup. Man har även hittat vattenånga och metangas i Mars atmosfären. Detta är intressant då metan gas bara har en överlevnadstid på 300 år i Mars atmosfär.

En annan viktig händelse inträffade tidigare i år då man fällde ut dem 20 meter långa radarbommarna, vid namn MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding). Med hjälp av MARSIS kommer man att kunna söka efter vatten och andra intressanta sammansättningar långt under markytan.

2005-06-22

Mars Express
Alla tre bommar är utfällda.
Foto: NASA.

I slutet av förra veckan vecklade ESA ut den sista av tre radarbommar på Mars Express. Detta betyder att MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding) är fullständigt utvecklat. Bommen som vecklades ut i fredags var den tredje sju meters bommen. Sen tidigare har man fällt ut två 20 meters bommar.

Nu väntar man med spänning på att få in de första forskningsresultaten.

2005-06-15

Strax efter lunchtid igår, tisdag, vecklade Mars Express ut sin andra 20 meter långa radarbom efter att tekniker på jorden hade skickat order om detta. Dock är man inte riktigt säkert på om det hela gick som planerat, men det verkar som allt gått bra. Slugiltigt svar får man under torsdagen då man räknar med att få alla uppgifter från sonden gyroskop för att kunna räkna ut om bommen är utfälld som den ska.

Bommen man fällde ut är den andra av tre bommar (2 st 20 meters och en 7 meters) som ingår i instrumentet MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding). MARSIS är byggd för att bland annat söka efter vatten djup under ytan på Mars. Den sista bommen kommer att fällas ut den 17 juni förutsatt att gårdagens operation var lyckosam. De första resultaten räknar man med att ta emot den 21 juni.

2005-06-07

ESA
Mars Express med två bommar ute.
Bild: ESA.

ESA
Mars Express med en radarbom ute.
Bild: ESA.

Efter att ha gjort en djupanalys för att undvika samma problem som förra gången har ESA bestämt att man ska fälla ut Mars Express andra 20 meter långa antennbom (MARSIS). Utsträckningsfönstret sträcker sig från den 13 juni till den 21 juni.

För att inte råka ut för samma problem som förra gången har man kört fler analyser och datasimuleringar inför utfällandet av den andra bommen. Mars Express har även en tredje sju metersbom som kommer att fällas ut senare. Dock är inte denna bom en kritisk komponent och därför har ESA bestämt att man ska vänta ett tag med utfällandet och se hur de två första bommarna beter sig.

Bommarna kommer bland annat användas till att titta djup under Mars yta.

2005-05-11

Under måndagen lyckades ESA fälla och ut låsa den första radarbommen. Orsaken till att ett segment, troligen segment 10, var troligen kylan. Detta då bommen består av fiberglass. För att råda bot på detta svängde man den 680 kilo tunga rymdsonden så solens strålar kunde varma upp den utsatta delen. Efter detta fungerade det utmärkt att färdigställa utfällandet.

Innan man ger sig på de andra två radarbommarna inom några veckor kommer man att utreda och analysera exakt vad som hände och varför. Förhoppningvis kommer man att kunna förebygga problemet inför utfällandet av radarbom 2 och 3.

2005-05-09

ESA har beslutat att tillfälligt stoppa utfällandet av Mars Express radarbommar 2 och 3. Detta efter som att bara 12 av de 13 segmenten på den första har fällts ut ordentligt. Det sista segmentet har enligt uppgift fällts ut, men inte låst i korrekt läge. Innan man vet vad problemet ligger väntar man med att fälla ut de två återstående bommarna.

Radarbommarna ska, som Astrowebb skrivit om tidigare, användas till att söka efter vatten under Mars yta. Utfällandet har fått flyttas fram tidigare då man ville har mer tid för att undersöka effekterna av utfällandet.

Att det skulle kunna uppstå problem av liknade art var inte oväntat och ESA hade förberett sig inför att lägga utfällandet av radarbom 2 och 3 på is. Tidigare hade man räknat med att alla 3 bommar skulle vara utfällda till den 12 maj. Det finns fortfarande en möjlighet att man lyckas hålla detta tidsschema beroende på hur lång tid det tar att åtgärda problemet.

2005-05-04

ESA
Bilden ovan visar hur sökandet efter vatten kommer att gå till. De två 20 meters bommarna är de på sidor och 7 meters bommen är den nertill.
Bild: ESA.

ESA planerar att fälla ut Mars Express tre radarbommar under den första delen av maj. MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding), som bommar kallas, kommer att fällas ut i ett fönster som sträcker sig från den 2 - 12 maj. Först kommer de två 20 meters bommarna fällas ut separat. Efter att man testat dessa och sett att allt fungerar bra kommer den tredje, 7 meters bommen, att fällas ut några dagar senare.

När alla tre bommar är utfällda kommer man under tre veckor att genomföra tester för att försäkra sig om att allt fungerar som det ska. Först efter detta kommer det vetenskapliga arbetet att börja. Dock kan tidplanen ändras då det handlar om komplexa manövrar och operationer.

MARSIS kommer att användas för att leta efter, först och främst, vatten under ytan på Mars. Detta kommer att bli första gången som Europa genomför en sådan här operation.

2005-02-22

Den europeiska Marssonden Mars Express har funnit ett underjordiskt fruset hav på Mars. Det som gör det hela extra speciellt är att fyndet ligger endast 5 grader norr om ekvatorn. Upptäckten har gjorts med hjälp av Mars Express högupplösta stereokamera och analysen står en grupp internationella forskare för.

ESA
Is vid Mars ekvator.
Foto: ESA.

Man räknar med att ishavet är i genomsnitt 45 meter djup och sträcker sig över 800 – 900 kilometer. Anledningen till att isen har bevaras är troligen för att ett lager av vulkanaska på några centimeter täcker det hela. Detta förhindrar att vattnet och isen dunstar bort. Området som man har fotograferat liknar områden vi Mars poler och det är detta som fick forskarna att undersöka saken närmare.

Sen tidigare vet man att det har funnits stora mängder av flytande vatten på Mars och man vet även att vatten finns i frysen form vi polerna. Det som Mars Express har upptäckt är vatten i frysen form vid ekvatorn där, det precis som på jorden, är varmare än vi polerna.

2005-02-08

ESA har gett grönt ljus för att fall ut Mars Express radarantennen, MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding). Som Astrowebb har skrivit om tidigare senarelagde man utfällande av antennen då nya datasimuleringar visade att den 7 x 2 meter långa bommen skulle kunna komma i svävningar vid utfällandet och skada rymdsonden.

Från början skulle MARSIS ha vecklas ut i april 2004, men som sagt flyttade man fram det hela. Först trodde man att det skulle röra sig om några veckor högst någon månad innan man hade kört tillräckligt många datasimuleringar. Istället visade sig ta över ett år då man räknar med att veckla ut MARSIS i början av maj. Anledningen till att det tog längre tid än beräknad var att man ville vara absolut säker på att inget skulle hända med rymdsonden vid ett utfällande av MARSIS. Då datasimuleringar inte är att lita på fullt ut körde man nya simuleringar och undersökte alla möjliga lägen och händelser.

2005-01-04

MARS
Området Claritas Fossae på Mars. Upplösningen är 62 meter per pixel.
Foto: ESA.

Enligt den officiella rapporten av Beagle 2 borde landaren aldrig ha lämnat jorden. Detta då projektet redan från starten drogs med stora problem. Inte nog med att budgeten skenade iväg utan man hade även problem med landningsanordningen som man fick göra om flera gånger. Inte blev det heller bättre av att ett av bolagen som var med i byggandet av Beagle 2 hoppade av.

Redan i oktober 1998 anser kommissionen, som utrett haveriet, att European Space Agency (ESA) borde ha avbrutit projektet då budgeten sprack och allt började gå i en nedåtgående spiral. Slutsumman för Beagle 2 blev 50 miljoner pund, vilket är ungefär dubbelt så mycket som man hade räknat med.

Varför Beagle 2 havererade vet man inte riktigt, men det troliga är att landningsanordningen inte fungerade eller att Beagle 2 studsade runt på ytan och således slogs sönder. Trots haveriet är själva huvuduppdraget, Mars Express, en stor framgång.

Hela rapporten finns att ladda ner här (pdf).

2004-09-24

Mars
Området Solis Planum.
Foto: ESA.

Mars Express, som är byggd av ESA, har hittat höga koncentrationer av vattenånga och metangas i atmosfären på tre ställen på Mars. Alla tre ställena, Arabia Terra, Elysium Planum och Arcadia-Memnonia, ligger nära ekvatorn och enligt forskarna läcker både vattenångan och metangasen upp genom sprickor i marken.

Vad som producerar vattenångan och metangasen kan man bara få reda på genom att skicka dir människor som kan undersöka alla tre plaster på plats. Dock är det antagligen vulkaniskt aktivitet eller mikroorganismer som producerar vattenångan.

Enligt uppgift har Mars Express även hittat spår efter andra intressanta gaser i Mars atmosfär. Men då analysen av dessa gaser inte är klar än vill ESA inte kommentera detta mer för tillfället.

2004-06-09

Foto: ESA
Mangala Valles - ett område där det funnits vatten.
Foto: ESA.

Medan de amerikanska sonderna Spirit och Opportunity kör runt nere på ytan fortsätter Mars Express utforskningen från ovan. En utforskning som är minst lika viktig som den på ytan. För det är med Mars Express vi får helheten och kan gå djupare ner under ytan.

Bilden till höger visar ett område som man fotograferat med hjälp av Mars Express High Resolution Stereo Camera (HRSC). Bilden visar ett område vid namn Mangala Valles som en gång i tiden var fyllt av kanaler med vatten. Denna upptäckt har man gjort tack vara att ta fotografier från ovan. Man tror även att det kan ha funnit is i detta område.

Mars Express upptäckter lägger ännu en pusselbit till pusslet om Mars historia. En historia som vi idag vet var full av flytande vatten. Kanske även en historia som innehöll liv. Det vi vet är om det bara finns vatten tillräckligt länge kommer liv att uppstå. Frågan är bara om vattnet på Mars fanns tillräckligt länge för att liv kunde uppstå?

För att få reda på denna fråga måste vi utforska vår röda granne mer ingångne och i förlängningen av skicka människor dit. Människor som kan få en bättre helhetsbild och kan knacka med sin hammare på rätt stenar. Det är först då vi har en chans och se om det har funnits liv på Mars.

2004-05-24

Marslandaren Beagle 2, som liftade med Mars Express, brann troligen upp i atmosfären enligt den officiella utredningen som har genomförts. Beagle 2 förklarades som förlorad i februari och sen dess har man undersökt vad som gick fel.

I rapporten riktar man även kritik mot själva byggandet av Beagle 2 och att tidplanen var alldeles för pressad och budgeten var för snålt tilltagen. Detta ledde i sin tur till att man inte hade tid att utföra alla tester som skulle ha behövs.

Allt detta ledde till att Beagle 2 mer eller mindre var dömd på förhand då landaren inte hade genomgått tillräckligt med tester före start.

2004-04-28

Foto: ESA
Denna bild tagen av Mars Express High Resolution Stereo Camera (HRSC) visar västra sidan av vulkanen Olympus Mons. Norr är till höger.
Foto: ESA.

Tekniker på ESA har flyttad fram den planerade utfällningen av radarantennen på Mars Express. Detta efter att man befarar att antennen, som är 40 meter lång, enligt nya beräkningar kan komma i svängning vid utfällandet och träffa rymdsonden.

När man gjorde dem första datasimuleringarna för några år sen kom man fram till att svängningarna inte skulle påverka det hela. Men nya datasimuleringarna visar att det finns en risk att antennen kan träffa rymdsonden. Så för att ta det säkra före det osäkra har man bestämt att utföra mer simuleringar och test innan man fäller ut radarantennen. Vilket gör att utfällningen blir försenad med minst 2 - 3 veckor.

Marsis (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding), som radarantennen heter, är tänkt att leta efter vatten under ytan till ett djup av 5 kilometer.

I övrigt fungerar Mars Express bra och som du bland annat ser till höger skickar sonden tillbaka makalösa bilder från ytan på Mars.

2004-03-30

Foto: ESA
Denna bild visar vulkanen Hecates Tholus och är tagen från en höjd av 275 kilometer av Mars Express.
Foto: ESA.

Medan Spirit och Opportunity kör runt på ytan fortsätter Mars Express sitt uppdrag i omloppsbana runt Mars. Den senaste upptäckten som man gjort är att det finns metangas i Mars atmosfär. Då man räknat ut att metangas har en livslängd på 300 år i Mars atmosfär. Det är inga stora mängder man hittat men bara det faktum att det finns ställer frågan varifrån det kommer?

Kandidaterna är mikroorganismer och vulkaner. Det troliga är att metangasen härstammar från vulkanisk aktivitet. Men man kan inte helt utesluta att mikroorganismer kan ha med saken att göra. Det man vet säkert är att Mars Express upptäckt av metangas i atmosfären inte betyder att liv finns eller har funnits, men chansen ökar något.

Man vill ännu inte dra några slutsatser av fyndet mer än att det är väldigt intressant.

2004-03-10

Bild: ESA
Mars Express och Beagle 2.
Bild: ESA.

Efter att man har analyserat ett fotografi föreställande Beagle 2 strax efter separationen från Mars Express i slutet av förra året har man hittat något som beskrivs som ett oidentifierat objekt. Personerna som utfört analysen säger att det kan vara allt eller inget. Med detta menar man att objektet kan vara en reflex eller liknade, men det kan också vara något som kan förklara vad som hände med Beagle 2.

Det man tror hände är att Beagle 2 kraschade på ytan på grund av att Mars atmosfär inte vars å tjock som man hade beräknat. Detta gjorde i så fall att landaren kom in för fort. Denna slutsats håller även NASA med om du man hade problem med en tunn atmosfär när Spirit landade i början av januari.

Samtidigt som sökandet efter svaret om Beagle 2s öde går vidare fortsätter huvudsonden, Mars Express, sitt uppdrag i omloppsbana runt Mars. Ett uppdrag som enligt ESA hittills har varit mycket lyckat och gett forskarna mycket och bra material att analysera och forska vidare med.

Visa personer inom ESA anser att man inte bara ska bygga en ersättare till Beagle 2 utan flera och det så snabbt som möjligt. För även om vi kan få svar på mycket frågor från omlopp runt Mars behövs landare för att få en mer heltäckande bild. Frågan är bara vem som ska betala?

2004-02-11

Den här bilden är tagen av Mars Express från en höjd av 275 kilometer. Bilden visar tydliga spår efter att något har format ytan. Troligen handlar det om vatten.

ESA har beslutat att tillsätta en grupp som ska försöka ta reda på vad som gick fel med Beagle 2. Deras reslutat ska vara klart i slutet av Mars.

2004-02-05

Foto: NASA
Denna bild tagen av MGS visar en del av landningsplatsen.
Foto: NASA.

Den brittiska landaren Beagle 2, som liftade med Mars Express, verkar vara försvunnen. I alla fall om man ska tro bilder tagna av den amerikanska Marssonden Mars Global Surveyor som har tagit bilder av en del av det förmodade landningsområdet. Bilderna, som släpptes den 30 januari, visar inga spår efter Beagle 2. Detta gör att ESA frågar sig var Beagle 2 kan tänkas vara. Men innan man dra förhastade slutsatser finns det flera naturliga förklaringar till att man inte hittat Beagle 2.

Bland annat gör dåligt väder i Mars atmosfär att bilder inte kommer till sin rätt eller också kan det vara så att Beagle 2 landade någon annanstans. Men oavsett orsak fortsätter sökandet efter Europas första Marslandare.

2004-01-27

Idag gjordes ett nytt försök att komma i kontakt med Beagle 2, som varit tyst sen den lämnade moderskeppet strax före jul, utan positivt resultat. Men trots detta ger ESA inte upp hoppet utan man kommer att be NASA att de ska skicka ett kommando genom Mars Global Surveyor att Beagle 2 ska starta om sin dator. Om detta inte lyckas kommer Mars Express göra detsamma den 2 eller 3 februari.

2004-01-23

Vatten på Mars sydpol

Foto: ESA
Reull Vallis är kanaler på Mars som med största sannolikhet har bestått av vatten.
Foto: ESA.

Foto: ESA
Första bilden tagen av Mars Express
Foto: ESA.

Mars Express har funnit bevis på att det funnits is på Mars sydpol. Man tror att denna is en gång i tiden var flytande vatten och vatten betyder att chansen till liv är stor. Man har sedan förut vetat att det funnits is på Mars nordpol och nu har man alltså bevis på att även sydpolen har is.

Ju mer vatten/is det finns och har funnits på Mars desto större är chansen att liv, i sin enklare form, ska uppstå. Sen kommer den stora frågan hur lång tid det tar för detta liv att utvecklas och vad det utvecklas till. Förhoppningsvis kan man hitta forsiller av bakterier på Mars.

2004-01-19

Idag släppte man den första bilden från Mars Express. Bilden togs den 14 januari och visar ett område på Mars vid namn Valles Marineris. Bilden visar ett avsnitt på 1700 kilometer gånger 65 kilometer.

I övrigt framkom det under dagen att rymdsonden är i bra form och att man väntar sig att alla instrument och utrustning ska vara testad och klar för skarp användning inom kort.

2004-01-18

I fredags passerare Mars Express över Spirits landningsplats och har nu en omloppstid på ungefär 10 timmar. För att komma när till den slutgiltiga omloppstiden på 7,6 timmar kommer Mars Express att använda sina småmotorer sju gånger mellan den 15 och 26 januari för att anpassa sin bana. Sondens huvudmotor användes för sista gången den 11 januari och kan nu vila efter att ha fungerat perfekt.

All sju instrument ombord, inklusive det svenska, fungerar bara och de instrumenten som har till uppgift att sända data tillbaka till jorden gör detta och imorgon kommer man att ha den första presentationen om vad man fått fram.

Även om media verkar vilja få Mars Express att framstå som ett misslyckat uppdrag så är det långt ifrån misslyckad. För det enda som hittills inte har fungerat som planerat är landaren medan alla instrument ombord på Mars Express fungerar utmärkt.

2004-01-14

Mars Express har åter misslyckas med att kontakta Beagle 2 trots flera försök. Därför har man bestämt att göra ett 10 dagar långt uppehåll till den 22 januari innan man försöker kontakta Beagle 2 igen. Detta för att Beagle 2s säkerhetssystem, som är gjort att börja sända ut signaler om den inte haft kontakt med jorden under tio dagar, ska träda i kraft. Så än är hoppet inte ute, men det är nästan ute.

2004-01-09

ESA börjar nu officiellt ge upp hoppet om att Beagle 2 klarade att landa på Mars. Troligen brann landaren upp i atmosfären eller så kraschare den mot ytan. Detta efter att man haft tre bra överflygningar över målområdet utan att få någon signal. Detta är så klart ett stort bakslag för ESA och Storbritannien (som byggde Beagle 2).

2004-01-07

Ingen signal - hoppet nästan ute.

Det kom ingen signal från Beagle 2 när Mars Express vid middagstid idag passerade över landningsområdet. En nedstämd David Southwood var vid en presskonferens vid 16:00 idag tvungen att meddela att man inte hade lyckas få någon kontakt med Beagle 2. Han sa samtidigt att man inte gett upp hoppet och att man kommer att försöka få kontakt med landaren de kommande dagarna.

2004-01-06

Klockan 13:15 på onsdag den 7 januari kommer Mars Express att passera över Beagle 2s förmodade landningsplats för att försöka få kontakt med landaren. Man kommer även att ha överflygningar de följande dagarna.

Enda sen juldagen har man försökt få kontakt med Beagle 2 dels genom NASA's Mars Odyssey och dels genom teleskop på jorden, men utan att lyckas. Detta i sig behöver inte betyda att Beagle 2 har förolyckas då den är gjord för kommunikation med Mars Express och det är det enda system som man testat.

Senare under onsdagen kommer ESA att hålla en presskonferens.

2004-01-04

Bild: ESA
Mars Express i omloppsbana runt Mars.
Bild: ESA.

Foto: ESA
Mars på ett avstånd av 5,5 miljoner kilimeter. Bilden är tagen den 1 december 2003.
Foto: ESA.

Medan Spirit skickar tillbaka bilder från Marsytan och snart ska börja sitt uppdrag på "riktigt" hörs ingenting från den brittiska landaren Beagle 2, som skulle at ha landat på juldagen. Men än har man inte gett upp allt hopp och den 7 januari kommer Mars Express att flyga över Beagle 2s landningsområde och försöka få en signal. Det hela kan vara så enkelt som att Beagle 2s klocka går fel.

Idag 14:13 tände Mars Express sin motor i 5 minuter för att sänka sin bana från en högsta punkt på 190 000 kilometer till en högsta punkt på 40 000 kilometer. Dess lägsta punkt är ungefär 250 kilometer. Innan man är nöjd med Mars Express bana ska man sänka den två gånger till (en gången natten 7 januari och en gång till natten till den 11 januari). När detta är gjort räknar man att ha en bana på ungefär 11 000 x 300 kilometer.

Klockan 13:15 den 7 januari kommer Mars Express att färdas över Beagle 2s landningsområde på en höjd av 315 kilometer för att kunna plocka upp eventuella signaler från landaren. Man kommer även att passera ovanför landningsområde den 8, 9 och 10 januari. Även den 14 och 15 januari kommer man att göra en passage.

2004-01-02

Den 25 december kom en försenad julklapp i och med att Mars Express gick in i omloppsbana runt Mars. Det hela gick utan problem och Mars Express håller som bäst på med att lägga sig i en lägre bana runt planeten.

Samtidigt som Mars Express gick in i omloppsbana var det meningen att landaren, Beagle 2, som hade lossgjort sig några dagar tidigare från modersonden skulle landa strax norr om ekvatorn. Om den har gjort det eller ej är fortfarande osäkert då man ännu inte lyckas få någon kontakt med Beagle 2 trots fler försök. Vad som har är fel vet man inte men man hoppas att det är ett mjukvarufel eller annat fel som inte ska vara så allvarligt att Beagle 2 är förlorad. För om man har otur kan Beagle 2 ha kraschat mot ytan eller landat i ett område omgivet av berg eller liknade.

Trots att hoppet minskar för varje dag har man inte gett upp utan nu väntar man till den 7 januari då modersonden, Mars Express, kommer att passera över det planerare landningsområdet. Vid denna passage hoppas man att Mars Express ska lyckas ta emot signaler från Beagle 2.

Mars Express kommer nu att spendera 4 år runt Mars för att hitta spår efter liv.

2003-12-19

Strax efter klockan 12:00, svensk tid, den 19 december lossgjorde sig Beagle-2 från Mars Express. Detta var början på landningen på Marsytan för Beagle-2.

Efter att Beagle-2 hade lossgjort sig från moderfarkosten inledde Mars Express en serie manövrar för att lägga sig i lämplig bana runt Mars. Samtidigt som Mars Express ligger i bana runt mars kommer Beagle-2 att landa på ytan skyddad av uppblåsbara kuddar. När den väl har landat på Juldagen har den bara några timmar på sig att fälla ut solpanelerna för att kunna ladda batterierna inför natten.

2003-07-20

Foto: ESA Jorden och månen som de ser ut från 8 miljoner kilometers avstånd.
Foto: ESA.

Den 3 juli tog Mars Express en paus från sitt huvuduppdrag och tog en bild av jorden och månen. Bilden, som togs när sonden befann sig på ett avstånd av 8 miljoner kilometer från jorden, är inte bara vacker utan är också den första bilden som sonden skickar tillbaka till jorden.

Väl framme vid Mars kommer Mars Express att använda sin kamera till att ta högupplösta bilder på Mars yta från en höjd av 250 - 300 kilometer. Man kommer även att ta 3-D bilder av ytan. Om allt går som man planerat och hoppas kommer man att ta bilder av nästan hela mars yta.

Den Europeiska sonden mars Express beräknas vara framme i december 2003.

Känner du igen det hela? Ta en titt här >>

2003-06-05

Foto: ESA
Mars Express börjar sin resa mot Mars.
Foto: ESA.

Tre dagar efter starten ser allt bra ut för Mars Express. Man har under dessa tre dagar utfört flera kritiska operationer och alla har hittills gått bra. Bland annat har man lossnat de så kallade " launch clamps" som höll fast Beagle-2 under starten. Om man inte hade fått bort dessa hade man inte kunnat lösgöra Beagle-2 vid framkomsten till Mars.

2003-06-02 | 21:40

Mars Express har utfört det sista steget innan resan mot Mars börjar på allvar. Sonden har nu lämnat omloppsbanan runt jorden och är på väg mot Mars.

Än så länge ser allt bra och allt talar för att Mars Express kommer att komma fram till Mars i december 2003.

20:15

För 30 minuter sen, klockan 19:45 svensk tid, lyfte Europas första rymdsond till Mars från Baikonur Cosmodrome ombord på en Starsem Soyuz raket. Med ombord fanns förutom sonden även en landare vid namn Beagle 2. Väl framme vid Mars kommer Beagle 2 att landa på ytan.

Starten skedde exakt på utsatt tid och hittills har inge problem uppstått. Rymdsonden befinner sig just nu i "parkeringsbana" runt jorden. Där kommer den att ligga till klockan cirka 21:00 då man kommer att tända motorena igen. Under tiden fram till dess kommer man att kontrollera alla system ombord

Mars Express kommer att vara framme i december 2003.

20:00

Det tredje steget har just brunnit färdigt. Mars Express befinner sig nu sin "parkeringsbana" runt jorden. Om cirka en timme kommer man att tända motorena och det första steget ut ur bana runt jorden kommer att ske.

19:54

Just nu brinner det tredje steget. 92 minuter efter start har alla fyra steg brunnit klart och Mars Express har fått fart för att fortsätta sin resa till Mars. Allt ser fortfarande bra ut.

19:52

Europa är för första gången på väg till Mars! Klockan 19:45 idag lyfte Mars Express från Baikonur Cosmodrome. Med ombord fanns Beagle 2, som ska landa på Mars. Allt ser bra ut än så länge. Andra steget brinner just nu.

19:46

Mars Express har lyft! Allt ser bra ut hitills! För första gången är Europa på väg till Mars!

19:42

"Go, go". Allt ser bra ut inför starten

19:30

Nu återstår 15 minuter till start och allt ser bra ut. Inga problem har hittills blivit kända.

18:30

Klockan 19:45 ikväll är det dags för Mars Express att lyfta. Rymdsonden rollades ut till startplattan i fredags och hittills har allt gått utan problem. Starten sker med hjälp av en Starsem Soyuz raket från Baikonur Cosmodrome. Följ starten på Astrowebb.

2003-05-21

Bild: ESA
Mars Express i omloppsbana runt Mars.
Bild: ESA.

Den 2 juni är det dags för European Space Agency (ESA), där även Sverige är medlem, att skicka iväg sin rymdsond Mars Express till vår röda granne i rymden. Med ombord finns Beagle 2 som ska landa på ytan och samla in prover. Rymdsonden i sig är 1,8 meter på sitt bredaste ställe och något kortare. Den totala vikten är 1 180 kg. När man för fyra år sen bestämde sig för att bygga en Marssond ville man göra det så billigt som möjligt och bli klar i tid till uppskjutning i år. Detta för att det är som kortast avstånd mellan jorden och mars just nu. Detta gjorde att hälften av de 7 instrumenten som finns ombord är modeferade versioner av instrument som funnits på andra Marssonder innan.

Detta gör att Mars Express gör skäl för sitt namn - det är ett uppdrag som gått snabbt att sätta ihop och förberedda. Resan till Mars kommer även den att gå relativt snabbt. Om allt går som man vill kommer man att gå in i omloppsbana runt Mars den 26 december 2003, alltså före amerikanarna.

Ett av huvudmålen med uppdraget är att hitta slutgiltiga bevis på att det finns vatten på Mars. Dessa bevis kommer man bland annat samla in genom att kartlägga Mars från ovan, bland annat med radar. Man kommer bland annat kunna ta bilder med en upplösning på 2 meter.

För att optimera chanserna för att hitta vatten kommer man att landsätta Beagle 2 som har med sig flera instrument för att leta efter vatten. Bland annat kommer man att gräva ner hela 1,5 meter för att samla in prover som kommer att analyseras ombord på Beagle 2.

Namnet Beagle 2 kommer från fartyget HMS Beagle, som på 1830 - talet tog Charles Darwin på sin resa jorden runt.

2002-06-02

Efter att Mars Odyssey har hittat bevis att det finns stora mängder vatten under Mars yta har spänningen inför Mars Express uppdrag ökat. För i motsatts till Mars Odyssey kan Mars Express hitta vatten på upp till 5 kilometers djup. Detta ska jämföras med Odyssey som "bara" kan söka ner till 1 meter under markytan.

Med hjälp av sonden som ska skjutas iväg nästa år, hoppas man dels hitta ännu mer vatten. Man kommer även ha en landade med sig ska undersöka Mars yta på nära håll.

2001-08-29

mars_express.jpg (8114 bytes)
Mars Express
Foto: ESA

Med hjälp av 1000 personer på 25 förtag i 15 Europeiska länder ska Europa landsätta en sond på Mars i slutet av 2003. Modersonden kommer efter avlämnandet av landningssonden att kretsa runt planeten under ett mars år (2 jordår).

ESA, där även Sverige är med, har ett projektet med en budget på 200 miljoner USD som har som mål att landsätta en farkost på vår granne i rymden år 2003. Farkosten, vid namn Mars Express, främsta uppgift kommer att vara att söka efter vatten och på så viss hitta en av de ämnen som måste finnas för att liv ska kunna överleva.

Under uppdraget ska man bland annat fota av ytan med hög upplösning (10m/pixel). Vissa ytor kommer att fotas av med ännu högre upplösning (2m/pixel). Man kommer också att öra en karta av materialen som Mars yta består av. Man ska även undersöka vad atmosfären består av.

Beagle 2, som ska landa på ytan, kommer att söka efter tecken på och leta efter vatten. Den kommer också att undersöka vad marken består.

Mars
- Uppdragsdata -
Uppdrag: Mars Express.
Uppskjutning: 2 juni 2003.
Framme: 25 december 2003.
Uppdragslängd: minst till 31 december 2012.
 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.