www.astrowebb.com
| Amerikanska sonder
USA| Mars Global Surveyor
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2007-04-15

Artistbild över MGS.
Artistbild över MGS och Mars.
Bild: NASA.

En primär haverirapport som NASA har låtit genomföra gällande Mars Global Surveyor visar att orsaken till haveriet var fel i mjukvaran ombord. Mjukvaran hade laddas upp ungefär fem månader tidigare och vara testad efter de regler som NASA satt upp. Mjukvarufelet gjorde sedan att datorn ombord fick fnatt när man i början av november skulle vrida på rymdsondens solpaneler.

Den sista informationen man fick från Mars Global Surveyor var att det inträffat flera allvarliga fel, men att rymdsonden gått över i säkerhetsläge. En orsak till den bristfälliga informationen var att rymdsondens huvudantenn var felriktad. I samband med att Mars Global Surveyor gick in i säkerhetsläge förlorade rymdsonden sin styrförmåga. Utan styrförmåga och kommunikationsförmåga med jorden fanns det inget man kunde göra då ett av batterierna hamnade i direkt solljus. Detta ledde till att batteriet blev överhettat och slutade fungera. Som en kedjereaktion slutade även det andra batteriet att fungera.

I haverirapporten förekommer kritik mot NASAs testmetoder som gjorde det möjligt att en defekt mjukvara blir godkänd och skickas upp till en rymdsond. Det förekom dock ingen kritik av den personal som hade godkänt mjukvaran då de hade följt de regler som finns.

2007-01-10

Orsaken till att man förlorade kontakten med Mars Global Surveyor i slutet av förra året var troligen ett mjukvaruproblem. Ännu är inte hela utredningen klar, men en första analys tyder på att det var kommandon som sändes upp i juni förra året som ställe till det. Denna mjukvara ska ha gjort så att man fått en konflikt mellan olika delar av mjukvaran ombord. Det hela sattes igång när Mars Global Surveyor skulle köra två olika kommandon samtidigt, som ska fungera ihop. Reslutatet blev att två adresser var fel och två adresser i minnet skrevs över. I sin tur ledde detta till att solpanelerna stannade mitt i den process som pågick och Mars Global Surveyor gick in i säkerhetsläge.

Följden av detta blev att avkylningen för batteriet blev vänd på Solen och temperaturen i batteriet steg. Till slut blev temperaturen för hög och batteriet slutade att fungera. Detta hela kom fram under tisdagen då NASA påbörjade ett flerdagarsmöte om sitt Marsprogram. Uppgifterna ska dock tas som preliminära och man räknar med att arbeta med MGS-projektet minst till maj månad.

Problemen med Mars Global Surveyor började bara dagar innan rymdsondens tioårsdag den 7 november förra året. Trots upprepare försök och spaning med hjälp av andra Marssonder har man inte hört av Mars Global Surveyor sedan den 5 november förra året. Under sina tio år genomförde Mars Global Surveyor 34 202 varv runt Mars och skickade 25 528 till jorden.

2006-12-06


Den vänstra bilden är från augusti 1999 och den högra från september 2005. Det syns tydligt att det skett stora förändringar. (se större bild).
Foto: NASA.

Med hjälp av rymdsonden Mars Global Surveyor (MGS) och dess instrument har forskare i USA funnit tydliga tecken på att det finns flytande vatten (lera) på mars yta i nutid. Upptäckten har gjorts efter att man jämfört fotografier av samma plats tagna med MGS med några års mellanrum. På fotografierna syns tydligt att det tillkommit formationer av ljusare material. Dessa formationer tror man är spår efter grundvatten som antingen sipprat upp eller is/snö som smält.

Anledningen till att man tror att det är flytande vatten som orsakat förändringarna är den ljusa färgen, som troligen beror på mineraler. Om det skulle ha varit en sandstorm, som är ovanliga inom det aktuella området, eller ett nedslag av något slag skulle förändringarna av markytan ha antagit en mörkare ton.

Hittills har man funnit två slutningar som antagit dessa förändringar de senaste åren och storleken tyder på att det handlar om hundratals liter vatten som forsat fram. Sedan innan har man sett liknande förändringar på andra ställen, men då man inte haft några fotografier att jämföra med har man inte kunnat säga hur länge sedan dessa förändringar inträffade.

I och med att man får allt bättre rymdsonder med bättre utrustning ombord räknar man med att kunna ta bättre fotografier av de aktuella områdena. Om redan några månader räknar man med att ha de första högupplösta fotografierna från Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

Nedslag vanligare än man trott
En annan upptäckt man gjort är att det är vanligare med nedslag på ytan än man tidigare trott. Även denna upptäckt är MGS förtjänst då man kunnat jämföra fotografier från olika år. Kortfattat har man kommit fram till att det sker ungefär 12 nedslag av objekt i den storlek som kan utgöra ett hot mot människor. Med andra ord är detta något vi måste ta med i beräkningarna när vi åker till Mars.

Fortfarande ingen kontakt.
Det har nu gått över en månad sedan man senast hade kontakt med MGS och trots flera försök har man verken gått kontakt med rymdsonden eller sett till den. De allra flesta börjar se MGS som en förlorad rymdsond.

2006-11-21

Mars sydpol fotograferad av Mars Global Surveyor.
Mars sydpol fotograferad av Mars Global Surveyor.
Foto: NASA.

Mer läsning
Mars Reconnaissance Orbiter.
Opportunity och Spirit.

NASA har fortfarande ingen kontakt med rymdsonden Mars Global Surveyor (MGS). Som Astrowebb skrivit om tidigare förlorade man kontakten med MGS i början av november och sedan dess har man inte hört ett ljud från den ti år gamla rymdsonden. Innan man förlorade kontakten rapporterade rymdsonden omkring 50 felmeddelanden rörande en av solpanelerna. När MGS sedan gick in i radioskugga hörde man inget mer

Under de senaste veckorna har markkontrollen sänt över 800 kommandon till MGS för att dels få reda på vad det är för fel och dels för att försöka återupprätta kontakten. Trots att man inte hört något misstänker man att MGS gått in i "safe mode" efter det att den ena solpanelen låst sig. Detta kan i praktiken betyda att kommunikationsantennen är riktad bort från jorden.

De fotografier som Mars Reconnaissance Orbiter tog under fredagen och söndagen håller fortfarande på att gås igenom, men än så länge har man inte funnit något. Den första omgången fotografier togs över ett brett synfält med lägre upplösning medan de i söndags tog med högre upplösning men med ett mindre synfält. Anledningen till att man inte funnit MGS på fotografier är antingen att den inte finns inom det aktuella synfältet eller att den inte syns. För att man ska kunna se MGS gäller det att solpanelerna ligger i vinkel så Solen skiner på de.

Att försöka finna och återupprätta kontakt med MGS ses som en svår uppgift och det faktumet att det gått flera veckor sedan man hade kontakt få ses som en försvårade faktor. Troligen är MGS tio år långa uppdrag slut och vi får nöja sig med de över 240 000 fotografier som sänds till jorden. Detta hindrar dock inte att man använder andra rymdsonder i sökandet. Bland annat kommer man använda marsbilen Opportunity för att försöka få kontakt. Detta ska gå till så att man skickar kommandon till MGS att sända en signal ner mot Mars och kommandon till Opportunity att lyssna. Opportunity ska sedan skicka en eventuell signal vidare till jorden. Detta experiment kommer att utförs på tisdags- och onsdagseftermiddagen, amerikanska tid. Svar väntas senare samma dag.

2006-11-15

Mars Reconnaissance Orbiter skall hjälpa till i sökandet efter Mars Global Surveyor.
Mars Reconnaissance Orbiter skall hjälpa till i sökandet efter Mars Global Surveyor.
Bild: NASA.

Mer läsning
Mars Reconnaissance Orbiter.

NASA har fortfarande inte fått någon kontakt med rymdsonden Mars Global Surveyor (MGS). Senaste man hörde något från MGS var den 5 november i år, sedan dess har det varit tyst. För att om möjligt få kontakt med MGS har man involverat andra rymdsonder som ligger i omloppsbana runt Mars. Dock börjar tiden bli knappt då det finns en risk att solpanelerna på MGS kan vara riktade bort från Solen. Detta skulle i sådana fall betyda att rymdsonden förlorar elkraft och till slut slutar fungera.

Nästa fas i sökandet är ett tvåstegsprogram med NASAs senaste nykomling till Mars - Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). MRO anlände till Mars i mars i år och har som uppgift att kartlägga Mars i en detaljrikedom som slår tidigare kartläggningar med hästlängder. Nu har man tänkt att använda samma kameror för att leta efter MGS.

Det första steget i planen kommer att ske natten mot torsdag och består av att man kommer att ta en lång exponering med hjälp av en av de lågupplösande kamerorna över det område som man tror MGS befinner sig i. När detta är gjort kommer man sen att försöka finna MGS på de bilder man tagit. Om man hittar den försvunna rymdsonden kommer man ta en andra uppsättning av bilder under fredagen med hjälp av MROs högupplösande kamera. Om även denna fotografering lyckas kommer man bland annat kunna se vilket håll som MGSs huvudantenn är riktad mot. Med vägledning av detta kan man sedan komma fram till vilket som är det bästa sättet att kontakta MGSs på.

Det som gör hela operationen svår är att man inte riktigt vet vad MGSs befinner sig någonstans och därför kan missa rymdsonden med någon minut eller så.

2006-11-09

Artistbild över MGS.
Artistbild över MGS och Mars.
Bild: NASA.

Mars Global Surveyor firar sin tioårsdag med att ha kommunikationsproblem. Det hela började när tekniker den 2 november skickade rutinkommandon för att rotera rymdsondens solpaneler. Ungefär ett varv efter att rymdsonden tagit emot kommandot fick man ett felmeddelande tillbaka. Felmeddelande talade om att en av de motorer som ska rotera solpanelerna inte fungerande som den skulle. Rymdsonden meddelade också att den gjort som den är programmerad att göra - start reservsystemen.

Under tiden man arbete för att finna en lösning på problemet tappade man kontakten med Mars Global Surveyor under den tredje och fjärde november. Kontakten kunde återupptas den 5 november vid fyra olika tillfällen, men man kunde inte ta emot någon information från rymdsonden.

Troligen beror den bristfälliga kommunikationen på att Mars Global Surveyor har gått in i säkerhetsläge. Detta betyder att rymdsonden vrider solpanelerna, och hela rymdsonden, mot Solen för att ta tillvara på solenergin. En bieffekt av detta är att kommunikationsantennen hamnar i ett läge som pekar bort från jorden.

Mars Global Surveyor är den äldsta av de fem rymdsonder som för närvarande ligger i omloppsbana runt Mars. Rymdsonden skickades upp den 7 november 1996 och hade ett planerat uppdrag på ett masrår, ungefär två jordår. Tack vare sitt långa uppdrag har Mars Global Surveyor hämtat in mer information än alla andra marssonder tillsammans.

2005-10-18

Rymdsonden Mars Global Surveyor har hämtat sig efter den senaste tiden problem och fortsätter sin rastlösa bana runt Mars. En av de senaste upptäckterna ger mer bevis på att Mars har genomgått samma geologiska process som jorden en gång i tiden har gjort.

Det är då man studerat Mars magnetfält man hittat spår efter förändringar. De första testresultaten fick man redan 1999, men då hade man bara kartlagt en del av södra halvklotet. När man gjort detta bestämde mig sig för att göra en likadan kartläggning av hela planeten. Kartläggningen av Mars tog fyra år och med hjälp av den information man samlat in iordningställde man en karta över magnetfältet.

Studier av den insamlade datan visar på att Mars magnetfält har påverkas på liknade sätt som jordens under historiens gång. Med andra ord har magnetfältet runt planeten utsatts för stora påfrestningar och "tvister" av diverse naturkrafter.

2005-09-05

Mars
Mars i hela sin skönhet
Foto: NASA/JPL.

Den amerikanska rymdsonden Mars Global Surveyor (MGS), som ligger i omloppsbana runt Mars, har fått tekniska problem. Den nästan nio år gamla rymdsonden har fått problem med både sin primära styrdator och sin back-up dator. Detta har gjort att MGS har gått in i så kallad "safe mode" för att inte riskera mer skador. Problemet uppstod när man skulle koppla tillbaka från den sekundära styrdatorn till den primära efter att man gjort en uppdatering på den senare. Av säkerhetsskäl lät man den primära styrdatorn ligga kvar i "safe mode" medan man utförde överkoppling. Av någon anledning gick även den sekundära styrdatorn över i "safe mode", vilket ledde till att alla vetenskapliga instrument plus några till slogs av.

Att MGS börjar får problem är inget överraskande då rymdsonden har överlevt fyra år längre än som planerad, men det kunde knappast ha hänt vid en sämre tidpunkt. Anledningen är att man vill ta fotografier på Mars Polar Lander troliga kraschplats för att samla in data som kan användas i utvecklandet av den rymdsond som man planerar att skicka till samma ställe under år 2007. Beroende på MGSs bana runt Mars har man bara till slutet av nästa vecka att fotografera det aktuella området. Nästa tillfälle uppträder först om två år.

MGS lyfte i december 1996 och gick in i omloppsbana runt Mars 1997. Under sina år i omloppsbana har MGS kartlagt Mars med hjälp av sina instrument ombord, bland annat sina kameror. I genomsnitt gör MGS 40 varv runt Mars/dygn.

2003-05-25

Hur ser jorden ut från Mars om man skulle stå och titta igenom ett teleskop? Den frågan har nog rätt många ställt sig och tack vare Mars Global Surveyor kan vi nu få reda på svaret. För som du kanske vet befinner sig den amerikanska rymdsonden Mars Global Surveyor i omloppsbana runt Mars sen 1997 och där ifrån har en inte bara tagit en bild på jorden och månen utan även en på Jupiter och dess måne Europa.

Jorden
Jorden och månen.
Foto: NASA/JPL/Malin Space Science Systems


Jupiter
Jupiter och Europa.
Foto: NASA/JPL/Malin Space Science Systems


 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.