www.astrowebb.com
Mars Reconnaissance Orbiter
- Uppdragsdata -
Uppdrag: Mars Reconnaissance Orbiter.
Uppskjutning: Kl. 11:43, 10 augusti 2005.
Fönster: 10 augusti - 5 september.
Raket: Atlas V.
Pad: 41, Cape Canaveral, Florida.
Framkomst Mars: 10 mars 2006.
Uppdragslängd: minst fyra år.
- Mer läsning -

Senaste nytt.
Instrumenten ombord.
Äldre nyheter.

Marssonder.

 
Mars| Mars Reconnaissance Orbiter
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2012-03-08

Nasas rymdsond Mars Reconnaissance Orbiter, som cirkulerar ovanför ytan på vår röda grannplanet, fångade för ungefär tre veckor sedan en sandstorm nere på ytan med en svans på 800 meter. Fenomenet togs av kameran High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) och inträffade den 16 februari 2012.

Sandstormar är inget ovanligt på Mars men att det fångas på bild händer inte varje dag. Plymen är ungefär 30 meter i diameter.

Sandstormen.
Sandstormen.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona. Större bild >>>

2011-08-04

Eb sannansättning av fotografier som visar förändringarna på ytan.
En spannansättning av fotografier som visar förändringarna på ytan.
Foto: NASA.

Instrument ombord på rymdsonden Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) kan ha funnit flytande saltvatten på vår röda planetgranne Mars. Det flytande vattnet uppstår under våren, då Mars befinner sig som närmast Solen, och varar över sommaren innan det försvinner när hösten ankommer. Att vatten, i frysen form, finns på Mars har flera rymdsonder bekräftat men att den skulle finnas vatten i flytande form på Mars är en helt ny upptäckt. En upptäckt som kan ha gjorts av MROs instrument High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE).

Det som gjort att forskarna har dragit slutsatsen att flytande vatten periodvis finns på Mars är att fotografier tagna av HiRISE visar områden som under planetens vår och sommar är mörka för att under hösten och vintern åter gå till att ha samma färg som omgivningen för att igen bli mörka när våren kommer. Detta i tur med andra observationer och analyser ger att den mest troliga källan till dessa förändringar är att flytande vatten periodvis förekommer på Mars.

Då livet, som vi idag känner till det, här på jorden behöver flytande vatten för att leva är det efter detta ämne vi letar för att finna liv utanför våran planet. Detta innebär att om flytande vatten finns på någon annan himlakropp än jorden ökar chanserna för att liv ska ha uppstått. Även omdet flytande vattnet bara finns periodvis ökar möjligheten för att liv ska uppstå mycket. Med liv i dessa sammanhang menas enkla former av encelliga djur,

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.