www.astrowebb.com
- Prisma -
Prisma 
Uppskjutning: Klockan 16:42 den 15 juni 2010.
Uppskjutningsplats: Yasny, Ryssland.
Bärraket: Dnepr

Uppdragslängd: 10 månader.
Omloppsbana: Grynings/skymningsjordbana på 600 km.
Vikt: 200 kilo.
Budget: 230 miljoner koronor.
- Länkar -
Svenska satelliter.
Rymdsonder/satelliter
 
Sverige| Prisma
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2010-10-25

Allt sedan separationen mellan Mango och Tango i augusti i år har den svenska rymddansen fortsatt till tonerna av Universum. Under formationsflygningarna har även det svenskutvecklade  miljövänliga bränslet HPGP (High Performance Green Propellant) används och utvärderas. Hittills har allt gått enligt plan och en del moment har kunnat tidigareläggas då saker och ting gått som på räls.

Senast i onsdags i förra veckan nådde Prismateamet ännu en milstolpe då Tango styrdes till ett avstånd av endast sju meter från Mango från att sedan planenligt avlägsna sig igen. Formationsflygningen var den hittills närmaste under uppdraget och ses som en viktig framgång.

För att lyckas med formationsflygningarna har bland annat ett GPS-baserat system används likväl som ett radiosignalsbaserat system. Inom en snar framtid kommer Prismateamet testa ett svenskutvecklat system som bygger på sensorer. Genom att använda detta sensorbaserade system räknar teamet med att kunna formationsflyga Mango och Tango på ett avstånd av en meter mellan varandra.

Video - Tango genomför sin närmaste formationsflygning

2010-08-26

Arbetet med att testa det miljövänliga bränslet som Mango och Tango är fulltankade med har pågått den senaste tiden. Efter att ha testkört bränslet under fyra dagar har projektteamet bara positiva nyheter att frambringa. Förutom att det har gått åt mindre bränsle för manövrarna än planerat har styrningen fungerat utan problem.

Den senaste dagarnas tester har även visat att GPS-systemet ombord fungerar enligt plan. Lite GPS-kalibrering har dock behövts göras men det är inget som stör planeringen. Nedan syns en video tagen av Mango där Tango framstår som en tydlig ljusprick. Under filmningen är kameran inställd på att fokusera på stjärnor vilket gör att den ljusstarka Tango är överexponerad.

Video

2010-08-11

Vid åttatiden, svensk tid, på onsdagskvällen var det dags för Mango och Tango att separera. Efter att kommandot om separation hade skickas kunde markkontrollen inte göra annat än vänta i ungefär 17 minuter. För det var denna tid det tog för separationen att genomföras samt för Prisma att skicka en statusuppdatering på hur det gick. Efter att dessa 17 minuter hade gått mottog markkontrollen bekräftelse på att separationen hade genomförts planenligt. Med andra ord är Prisma nu två separerade satelliter vid namn Mango och Tango.

Nästa steg i arbetet är att bekräfta att alla system ombord på satelliterna fungerar planenligt, efter detta kan sedan formationsflygningen börja. Om formationsflygningarna går planenligt kommer Rymdbolaget än en gång visa att svensk rymdteknik ligger i framkant och att det är av nationellt intresse att bevara denna kompetens inom landet.

2010-08-10

Efter två kollisionslarm under sommaren, varav ett innebar en banförändring för Prisma, är det på onsdagskvällen dags för nästa steg för Prisma - separationen. Kollisionslarmen gällde gamla raketdelar som kom inom den säkerhetszon som finns runt Prisma. Även om en av händelserna krävde en banförändring var prisma aldrig i någon akut fara då markkontrollen fick larm om kollisionsrisken i tid. I rymden har man även säkerhetszoner runt satelliter som gör att även en passage på några tusen meter kan innebära att en satellit gör en banförändring. När det gäller ISS är säkerhetszonen betydligt större.

Om allt går enligt plan kommer Mango och Tango att separera runt klockan 19:45, svensk tid, den 11 augusti. Efter separationen är det sedan dags för satelliterna att så småningom börja formationsflyga eller "dansa", om man föredrar det senare uttrycket. Vad som ska göras går att läsa under stycket "uppdragsinformation" nedan.

2010-06-18

Efter en problemfri uppskjutning har Prisma anpassat sig bra till sitt nya klimat. Prismateamet har rapporterat att det bara tog några minuter för satelliten att stabiliserades och få stopp på tumlandet som uppstod vid separationen. Även efter detta har prisma fortsatt att uppföra sig och all data som tagits emot från satelliten visar att alla system ombord fungerar normalt.

Enligt Prismabloggen tycker visa i markkontrollen att övervakningen av Prisma redan blivit rutin då satelliten inte visar några som helst tecken på problem, förhoppningsvis kommer denna rutin fortsätta under hela uppdraget. Nästa stora ögonblick för Prisma är i augusti då separationen mellan Mango och Tango kommer ske. Efter separationen kommer formationsflygningen att inledas.

2010-06-15

En sista bild av Prisma innan uppskjutningen monterad i noskronet.
En sista bild av Prisma innan uppskjutningen monterad i noskronet.
Foto
: Rymdbolaget.
Efter fyra års väntan var det på tisdagseftermiddagen äntligen dags för den svenska satelliten Prisma att lyfta och påbörja sitt uppdrag. Under nedräkningen var rapporterna från markkontrollen få då ryssarna har som arbetsmetod att bara rapportera om något oplanerat inträffar. Med andra ord går det inte att tolka tystnaden under nedräkningen på något annat sätt än att allt gick planenligt. Säkert är i alla fall att uppskjutningen klockan 16:42, svensk tid, genomfördes utan problem.

Om det varit få statusrapporter innan uppskjutningen blev det desto mer efter då raketens status rapporterades var tionde sekund. Stigningen till rymden genomfördes planenligt och vid ungefär 100 sekunder efter start separerade det första raketsteget och det andra stegets motor kunde tända som planerat. Det andra steget fortsatte på samma linje som det första och klockan 16:48 skedde separationen mellan det andra och tredje raketsteget planenligt.

När klockan tickade över på 500 sekunder efter start plockade markstationen i Oman upp radarsignal från det tredje raketsteget och kunde bekräfta att uppskjutningen fortlöpte planenligt. Klockan 16:58 separerade både Prisma, den franska satelliten Picard och en tredje experimentsatellit från det tredje raketsteget. Separationerna skedde enligt skolboken och uppskjutningsfasen kunde avslutas och förklaras framgångsrik.

Spänningen var dock inte över i och med uppskjutningen utan det var först när markstationen Esrange utanför Kiruna fick kontakt med Prisma som det skulle gå att avgöra om allt var bra. Denna kontakt skulle enligt beräkningar ske klockan 18:15, svensk tid, på tisdagskvällen. Spänningen steg med andra ord ännu en gång när klockan började närma sig kvart och sex. Jublet kom dock redan klockan 18:14 då Esrange tog emot den första signalen från Prisma. Under de följande tio minuterna togs sedan mängder av data emot om alla system ombord och även tvåvägskommunikation med satelliten upprättades. En första genomgång av datan som togs emot från Prisma visar att alla system ombord fungerar normalt.

Nästa stora steg för Prisma är separationen mellan Mango och Tango i augusti.

2010-06-14

Prismateamet har gjort sitt och på tisdag den 15 juni 2010 är det dags för uppskjutning. Uppskjutningen är satt till klockan 16:42, svensk tid. Rymdkanalen.se börjar sända klockan 15:40 och nedräkningen kan följas på bland annat twitter.com/Swedish_Space, twitter.com/astrowebb och på twitter.com/maltesk (gissar jag). Troligen kommer även andra svenska rymdbloggare och rymdtwittrare vara på alerten.

2010-06-09

Det svenska teamet som varit i Ryssland för att packa in Mango och Tango samt förberedda inför uppskjutningen är sedan några dagar tillbaka i Sverige. Detta betyder att allt arbete som den svenska sidan kan göra inför uppskjutningen nu är till ända och nu kan man inget annat göra än att vänta. En väntan som säkert både är spännande, nervös och påfrestande.

Om allt går som planerat kommer den ryska Dneprmisillen att skjutas iväg klockan 16:42, svensk tid, på tisdag. Även om uppskjutningen och stigningen till omloppsbana går som planerat är den nervösa perioden dock inte över. I en intervju på rymdenidag.se säger projektledaren Staffan Persson att han kommer vara mer nervös efter uppskjutningen fram till separationen mellan satelliterna i augusti i år än han är idag.

Uppskjutningen kommer kunnas följas på rymdkanalen.se, där även en del videoklipp finns redan idag.

2010-06-03

Förberedelserna inför uppskjutningen av Prisma pågår för fullt på plats i Ryssland. Efter att resan från Sverige genomfördes utan tekniska problem har det svenska teamet på plats börjat kontrollera satelliterna. Kontrollerna har hittills inte visat på några tekniska problem som kan hindra en uppskjutning. Efter testerna har satelliterna fylls på med bränsle och startas upp, även detta utan problem.

Tillsammans med Prisma kommer den franska satelliten Picard att lyfta.

2010-05-18

På måndagen, den 17 maj, kom stunden som hela Prismateamet väntat på - Prisma och alla dess tillbehör lastades ombord på en lastbil för vidare transport till Örebro. Varför just denna händelse fick alla i Prisamateamet att "hoppa högt" av glädje var att på Örebro flygplats väntade ett ryskt flygplan av typ Antonov 12. Detta flygplan, med Prisma och tillbehör ombord, lyfte sedan vid halv två tiden natten till tisdag med Uljanovsk, Ryssland som mål. I klartext betyder detta att alla tillstånd och annan formalia inför uppskjutningen är fixad och godkänd.

Väl framme väntade sedan den vanliga tullklareringen men då alla papper är klara ska denna inte ställa till några problem. Efter tullklareringen bär det sedan av till uppskjutningsplatsen. Framkomsten för Prisma till Dombarovskiy cosmodrome är planerad till den 19 maj och uppskjutningen till den 15 juni klockan 16:42, svensk tid. 

2010-04-26

Efter att uppskjutningsdatumet för Prisma länge varit osäkert ser det nu ut som att problemen är på väg att lösa sig. Bland annat har Prismateamet återupptagit förberedelserna inför att flyga iväg Prisma till uppskjutningsplatsen. Spaceflightnow.com rapporterar även att uppskjutningen är planerad till juni i år. Inget exakt datum har getts men det ser i dagsläget ljusare ut än vad det gjorde för några veckor sedan.

2010-03-18

Efter Fredrik Reinfeldt besök i Ryssland tidigare denna månad där statsministern bland annat tog upp problemen runt uppskjutningen av Prisma var det flera bedömare som trodde att en uppskjutning inte låg långt borta. Statsministers besök verkar dock inte haft någon inverkan då det ännu inte är klart när uppskjutningen ska ske. Enligt officiella uppgifter från Rymdbolaget är en apriluppskjutning utesluten i dagsläget. Något nytt uppskjutningsdatum är i skrivande stund ej heller känt.

En av anledningarna till problemen är att företaget som är ansvarig för uppskjutningen inte kan komma överens med Kazachstan om att låta förbrukare delar av raketen falla ner över Kazachstan. Varför en överenskommelse inte kan uppnås är inte känt och förutom Prisma påverkas ett antal andra planerade uppskjutningar detta.

2010-03-02

I fredags, den 26 februari 2010, var det sagt att prismateamet skulle få reda på när uppskjutningen skulle bli av och få sitt tillstånd för uppskjutning. Fredagen kom och gick dock utan att något besked eller tillstånd kom. Den senaste tillgängliga uppgiften är att ett besked och tillstånd ska lämnas på fredag denna vecka. Om beskedet är positivt kan Prismateamet samt Tango och Mango bege sig av i mitten av nästa vecka.

Ett positivt besked som teamet dock har fått är att förtullningen ska klaras av på en dag istället för tidigare meddelade åtta dagar.

2010-02-12

Uppskjutningen av Prisma har blivit framflyttad från den 23 mars till den 6 april i år. Detta har gett Prismateamet två veckor av extra förberedelsetid som teamet kommer nyttja väl. Teamet är i full gång med att packa både Tango och Mango samt all nödvändig utrustning inför resan till Ryssland.

I och med att Prisma är redo för uppskjutning är alla tester och kontroller färdiga. Med andra ord är satelliterna redo att möta den tuffa miljön i rymden.

2009-12-26

Mango och Tango är redo.
Mango och Tango är redo.
Foto: Rymdbolaget.
Uppskjutningen av den svenska satelliten Prisma har flera gånger under året försenas. Bland annat har förseningarna berott på problem med den raket som ska ta satelliten upp i omloppsbana. Nu senast handlar det om byråkrati då företaget som sköter uppskjutningen behöver ett godkännande från högre ort i Kazakstan. Anledningen är att eventuella vrakdelar kan falla ner i Kazakstan och om detta händer behövs ett godkännande för att undvika stämningar och dylikt. Av någon orsak, som officiellt inte är fastställd, har godkännandet dragit ut på tiden. Även om det i dagsläget är oklart när en uppskjutning kan bli av arbetar Prismateamet med målet att uppskjutningen sker i februari 2010.

När det gäller själva satelliten, som egentligen består av två satelliter, är allt kontroll- och testarbete som kan genomföras klart. Med andra ord väntar teamet bara på klartecken för uppskjutning, förhoppningsvis kommer detta klartecken inom kort.

2009-01-11

Den svenska satelliten Prisma kommer allt närmare sin planerade uppskjutning i juni. För närvarande befinner sig satteliten, eller rättare sagt satelliterna, hos företaget Intespace i Toulouse, Frankrike. Hos Intespace pågår sluttesterna av Prisma. Bland annat får satelliten utstå vibrationstester, läcktester, separationstester samt kontroll av elektroniken ombord. När det gäller elektroniken testas denna efter varje gång som något annat test har utförts. Detta för att säkerställa att allt som fungerar som planerat.

Testerna av Prisma nere i Frankrike har pågått sedan slutet av oktober och enligt tidsplanen kommer testerna pågå till februari i år. I april är det tänkt att mötet om huruvida prisma är klar för uppskjutning eller ej kommer ske. Resan till uppskjutningsplatsen är planerad att ske senast under majmånad. Under testerna i Toulouse är en del av det svenska teamet närvarande.

2008-04-03

Arbetet med att få Prismasatelliterna klara för uppskjutning pågår för fullt i Rymdbolagets renrum i Solna. För närvarande pågår slutmonteringen av alla delar i de två satelliterna samtidigt som provning av delsystemen sker. Om allt går som planerat kommer den slutgiltiga systemprovningen börja senare under våren eller sommaren. Projektet har under det senaste året haft upprepare problem med olika delar av hårdvaran och mjukvaran men nu verkar det som att man åter igen är på rätt spår.

En glädjande nyhet är att Rymdbolaget har skrivit avtal med Kosmotras om uppskjutning av Prismasatelliterna. Uppskjutningen kommer ske med en hjälp av en Dneprraket från Baikonor eller från Yasni under maj eller juni 2009. Dneprraketen, som är en moderniserad långdistansmissil, genomförde sin första lyckade satellituppskjutning den 21 april 1999. Sedan dess har ytterligare 10 uppskjutningar genomförts och i skrivande stund är hela åtta uppskjutningar inplanerade för år 2008.

2007-03-13

På det pågående rymdforum i Trollhättan presenterade Rymdbolaget och Rymdstyrelsen ett nytt svenskt projekt kallat Prisma. Prismaprojektet drivs av Rymdstyrelsen med Rymdbolaget som huvudleverantör och flera svenska och internationella företag som underleverantörer. Även Frankrike och Tyskland, två viktiga ESA-länder, deltar i projektet. Syftet med projektet är att utveckla och driva på avancerad rymdteknologi och att stärka Sveriges position som teknik - och rymdland.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.