www.astrowebb.com
 
Falcon 9/Dragon. 
Uppdrag: Falcon 9/Dragon.
Startplatta:  SLC-40, Cape Canaveral, Florida.
- Mer läsning -
ISSnytt
ISSfakta
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| Falcon 9/Dragon
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information
2010-11-23
 
Artistbild över Dragon strax innan återinträdet.
Artistbild över Dragon strax innan återinträdet.
Foto: SpaceX.

På måndagen fick SpaceX som första privata företag den nödvändiga licensen för att få genomföra ett återinträde i atmosfären. Licensen gäller i ett år och utges av USAs luftfartmyndighet. Sedan tidigare har myndigheten gett ut över 200 licenser för uppskjutningar men detta är som sagt första gången ett privat företag får en återinträdelselicens. En av dessa 200 uppskjutningslicenser fick SpaceX i oktober inför den planerade uppskjutningen av den andra Falconraketen.

Uppskjutningen är planerad till den 7 december men då ett av fartygen som ska hämta hem en av Discoverys startraketer även ska hämta hem Falconraketens första raketsteg är uppskjutningen beroende av Discoverys uppskjutning och när den inträffar. Enligt Spaceflightnow krävs det ungefär sju dagar mellan dessa operationer för att ge bärningsfartyget tillräckligt med restid och förberedelsetid. Raketen måste även vara teknisk klar innan den kan bli dags för en uppskjutning.

När uppskjutningen väl är genomförd kommer kapseln Dragon tillbringa ett till tre varv i rymden för att testa olika tekniska system ombord. Som högst kommer Dragon flyga 240 kilometer ovan jordytan och efter utfört uppdrag kommer landningen ske i Atlanten.

Om uppdraget blir en framgång kommer nästa Dragonuppskjutning ske i slutet på första halvåret nästa år och då kommer en rendezvous med rymdstationen att ske. Först därefter är det sedan dags med det första riktiga uppdraget med nyttolast ombord.

Sedan tidigare är det bara USA, Kina, Ryssland, Japan, Indien och ESA som genomfört kontrollerade återinträden och landningar.

Innan flygmyndigheten ger ut en licens kontroller den bland annat nyttolast, miljöpåverkan, säkerhet, nationell säkerhet och om det finns något i USAs policy mot utländska länder som kan hindra en uppskjutning/återinträde. Licenserna gäller för uppskjutnings inom eller över USAs luftrum samt för återinträden över USAs luftrum.
 
 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg./font>
Läs mer om vad det innebär.
AAstrowebb är en del av johnnyronnberg.com.