Discovery STS-133
Uppskjutning: klockan 22:53 den 24 februari 2011.
Dockning: Klockan 20:14 den 26 februari 2011.
Rymdpromenader: 2 st.
Utdockning: Klockan 13:00 den 7 mars 2011.
Landning: Klockan 17:57 den 9 mars 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 133.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-133 | ULF5
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-09-09

Discovery backas ut ur hangaren.
Discovery backas ut ur hangaren.
Foto: NASA.

Efter onsdagens inställda förflyttning var det på torsdagseftermiddagen dags för Discovery att göra sin sin resa från sin hangar till monteringshallen (VAB). Förflyttningen påbörjades klockan 12:54, svensk tid, lagom till att gryningsljuset började lysa upp Kennedy Space Center. Då detta var Discoverys sista planerade förflyttning till monteringshallen varade den första etappen av förflyttningen endast i tio minuter innan rymdfärjan stannade. Anledningen till stoppet var att personal och media skulle få möjlighet att fotografera Discovery samt att ett antal gruppfotografier med personal och rymdfärja skulle tas. Stoppet varade till strax efter fyra, svensk tid, på torsdagseftermiddagen.

När förflyttningen återupptogs var det i stort sätt bara en högersväng upp på "uppfarten" kvar innan Discovery klockan 16:46, svensk tid, var framme i monteringshallen. Under hela förflyttningen från hangaren till monteringshallen följdes Discovery av ett stort hav av personal som ville vara delaktig på den historiska resan.

Discovery på väg till monteringshallen för sista gången.
Discovery på väg till monteringshallen för sista gången.
Foto: NASA.

Väl framme i monteringshallen påbörjades arbetet med att fästa den kran som ska lyfta rymdfärjan till vertikalt läge. När Discovery sedan är lyft till vertikalt läge kommer hon att flyttas till sin position vid den externa bränsletanken. Väl där börjar arbetet med att dels bulta fast rymdfärjan vid den externa bränsletanken och dels att koppla in alla ledningarna mellan rymdfärjan och den externa bränsletanken. Fäst på den externa bränsletanken finnas redan startraketerna.

Discovery kommer befinna sig i monteringshallen till den 21 september då det är dags för förflyttningen ut till startplatta 39A, en förflyttning som tar ungefär sju timmar. Den 12 oktober kommer besättningen att flyga till Kennedy Space Center för att delta i den stora slutövningen inför uppskjutningen. Själva nedräkningssimuleringen kommer att ske den 15 oktober. Efter detta kommer besättningen återvända till Houston, Texas för att sedan den 28 oktober återvända till Florida inför den planerade uppskjutningen den 1 november.

Förflyttningen - snabbversionen

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.