Rovdjursproposition ser ut att gå igenom – halvering av vargstammen att vänta

Regeringen, med miljöminister Lena EK (C) i spetsen ser ut att få igenom sin Rovdjursproposition vid omröstningen i Riksdagen den 5 december i år. Detta efter att Alliansens femte parti, Sverigedemokraterna, meddelat att man kommer rösta ja. Att någon ledamot i ja-partierna skulle rösta emot partipiskan får ses som högst otroligt och Regeringen, Naturvårdsverket, Jägarförbundet med fler kan med andra ord andas ut då proposition öppnar upp för mer än en halvering av bland annat Sveriges vargstam.

Det som gör propositionen extra intressant är att EU håller på med att dra Sverige inför EU-domstolen på grund av vargfrågan och att Regigreen till EUs miljökommissionär sagt att man håller med EU om att dagens vargstam på ungefär 400 djur inte är tillräckligt stor för att den ska vara långsiktigt hållbar men samtidigt kommer man alltså nästa vecka rösta för en halveringen av samma stam.