Mediaskuggan fortsätter

[caption id="attachment_" align="alignright" width="150"]Sollentuna!Sollentuna![/caption]
Veckans budgetkommunfullmäktige i Stockholms kommun (rapporterad bland annat i DN, SVT och SR) fick mig att börja tänka på ett inlägg jag skrev tidigare i år. Detta då jag aldrig sett någon så stor mediabevakning av lokalmedia när någon annan av länets 26 kommuner haft budgetkommunfullmäktige. I bästa fall har debatten på den politiska arena som påverkar vardagslivet mest för medborgarna uppmärksammas med en eller annan artikel i reklamfinansierad lokalmedia. Exempelvis har jag aldrig hört att Public Service haft inslag i flera dagar när exempelvis Sollentuna eller Huddinge haft budgetkommunfullmäktige. Bara gångerna dessa kommuner eller någon annan kranskommun nämns i ett inslag/artikel i lokalmedia är lätträknat.

Visst har SVT tillsatt en utredning om att skapa fler lokalnyhetsprogram i Stockholmsområdet men då handlar det i första hand om Södertälje och förorterna i Stockholm samtidigt som inget nämns om övriga kranskommuner där merparten av befolkningen i sändningsområdet bor. Ett tydligt exempel på Stockholmsfixeringen hos bland annat SVTs ABC är att man i veckan kunnat se ett långt inslag om invigningen av ett nytt konstverk i Ropsten men inget om upploppsliknande scener i Sollentuna. Med andra ord anser Public Service att det är viktigare att rapportera om ett konstverk i Ropsten än upplopp i en kranskommun. Detta gäller även årets händelser i Edsberg som har fått långt ifrån den uppmärksamhet som dylika händelser skulle fått om det hänt i Bromma, Liljeholmen eller Farsta.

Denna mediaskugga bidrar till det så “populära” utanförskapet och försträcker bara känslan av att vi kranskommuner endast finns till för att göda huvudkommunen med arbetskraft och pengar. För tänk efter – när såg du senast ett inslag på ABC om ett “smash and grab”-inbrott i Sollentuna kontra dito i Stockholms närförorter?