Inte så ila som det kunde varit, men tillräckligt ila

Efter många om och men har Regeringen lagt fram en promemoria gällande Robin Hood-skatten (kommunala skatteutjämningssystemet) och precis som ursprungsförslaget (SOU 2011:39) är det ingen trevlig läsning som sollentunabo. Det nya förslaget innebär att skattebetalarna i Sollentuna inte åker på en lika stor smäll kostnadsmässigt som i ursprungsförslaget men det kommer fortfarande kosta oss mer än idag. Anledningen till att avgiften blir något lägre än i ursprungsförslaget är att staten, alltså vi igen, slänger in en miljard kronor per år i systemet för att Göteborg, Hörby, Karlskrona med fler ska kunna bygga idrottshallar och monument utan att betala själva.

Så nästa gång du är ute i vårt avlånga land och åker förbi en kommunal nybyggnad i någon småkommun och undrar hur aktuell kommun hade råd men detta så är svaret; det hade dem inte, det var du och jag samt alla andra sollentunabor som betalade.

Förutom att kosta Sollentuna pengar tar skatteutjämningssystemet även udden av det kommunala självbestämmandet då vi inte får bestämma över våra egna skattepengar.

Läs hela promemorian.