Hyresbostadsutredningen – ett dåligt skämt!

[caption id="attachment_84" align="alignright" width="250" caption="Enda hyresrätten vanligt folk kommer ha råd med i framtiden? Foto: Johnny Rönnberg."]Enda hyresrätten vanligt folk kommer ha råd med i framtiden?[/caption]Idag kom den – Hyresbostadsutredningen – och man kan undra hur utredaren Per Anders Bergendahl har tänkt egentligen. Jag har i skrivande stund inte funnit att utredningen är publicerad på Internet men om man ska tro media (DN, SR, Aftonbladet) vill Bergendahl på sikt ha en helt fri hyressättning, minska hyresgästernas inflytande, öka segregationen och öka fastighetsägarnas vinster. För det är bara på detta sätt man kan tolka förslagen som offentliggjorts hittills.

När det gäller fri hyressättning vågar Bergendahl inte gå hela vägen på en gång utan pratar istället om att det bara ska gälla när en ny hyresgäst ska flytta in i en hyresrätt samt vid nyproduktion. Förutom att en sådan lagändring skulle få en, enligt många, trög ”flyttmarknad” att i stort sätt stanna upp helt kan man fråga sig vad logiken i att inflyttningssåret i lägenheten ska avgöra hyran?

Bergendahl vill även minska Hyresgästföreningen och därmed hyresgästerna inflytande när det bland annat gäller förhandlingarna om hyrorna. Det skulle vara intressant att höra vilken fördel Bergendahl tycker det är för den enskilda hyresgästen att stå ensam och förhandla om hyran framför att ha 500 000+ personer i ryggen?

Att utförsäljningarna har lett till en ökad segregation på den svenska bostadsmarknaden kan ingen förneka men att Regeringens egen utredare skulle förespråka än mer segregation var förvånande. Att man försöker sälja in det hela genom att peka på att antalet hyreslägenheter har minskat med 67 000 på 15 år och skylla detta på att fastighetsägarna inte vågar bygga är skrattretande. Visst byggts det för lite men minskningen beror inte på detta utan att staten har fört en politik som ekonomiskt missgynnar hyresrätten och gynnar bostadsrätten, både vid ombildandet och ägandet.

Att släppa en marknad som hyresrättsmarknaden helt fri fungerar inte då det råder en absurd obalans och alla makt i sådana fall skulle hamna hos den ena parten?

Ska bli intressant vad regeringens svar blir, troligtvis kommer man väl dock göra som vanligt när en av ens egna utredare kommer fram till ett förslag som inte stämmer med PR-bilden – sopa det hela under mattan.

Hyresgästföreningen har självklart kommenterat utredningsförslaget.

Läs tidigare blogginlägg i bostadsfrågan.