Köttfria måndagar – ekonomi eller miljö?

Idag är det populärt att införa köttfria måndagar och köttfria dagar i allmänhet i skolor och förskolor. (Lokal)media är sällan sena på att hänga på och skriva om saken som om det vore årets nyhet. Frågan är hur nytt det egentligen är?

Jag tillbringade mina skolår i mellan- och högstadiet under mitten och slutet av 1990-talet och även då hade vi en eller flera köttfria dagar i veckan. Med andra ord känns det hela som en icke-nyhet och som något som mer eller mindre alltid funnits. Det enda som förändrats är att för 15 – 20 år sen berodde de köttfria dagarna inte på miljöhänsyn utan på hänsyn till skolans ekonomi.

Detta får mig att tänka på om dagens vurm om köttfria dagar i skolan mer beror på ekonomisk hänsyn än om miljöhänsyn? Inget fel i om man kan sammanföra dessa två men att segla under falsk flagg har aldrig varit accepterat.