Storskaliga utförsäljningar är inte lösningen

[caption id="attachment_84" align="alignright" width="200" caption="Foto: Johnny Rönnberg."][/caption]I veckans Mitt I Sollentuna är det en stor artikel om ett ämne det pratas alldeles för lite om – utförsäljningen av lägenheter inom Sollentunahem. På bara sju år har var femte hyreslägenhet hos Sollentunahem försvunnit och blivit en del av en allt mer uppskruvad marknad som kapitaliserar på det mänskliga behovet att ha någonstans att bo. Sett till andel av beståndet är Sollentunahem i topp gällande utförsäljningar hos kommunala bostadsbolag.

Samtidigt som utförsäljningarna har snurrat på i ett alt högre tempo har nybyggnationer av hyreslägenheter i Sollentuna gått på lågvarv. Detta har gjort att ett redan litet bestånd av hyreslägenheter blivit än mindre. Som jämförelse finns det drygt 15 000 bostadsrätter i Sollentuna men bara omkring 6500 hyresrätter. Till detta ska även läggas att hyreslägenheterna som sålts haft låg hyra jämfört med de nybyggda hyreslägenheterna. Det är nästan så man misstänker att den politiska majoriteten i kommunen haft en långsiktig vision om att byta ut invånarna till mer lönsamma individer.

Dyra hyres- och bostadsrättslägenheter är dock ingen lösning på bostadsbristen. Om man skulle mena allvar med att lösa bostadsbristen och minska bostadskön skulle det byggas boende med låg månadskostnad och Sollentunahem skulle ha i uppdrag att behålla sina befintliga och relativt billiga hyresrätter för alla kommuninvånares bästa – både dagens och morgondagens.