Cykelöverfarter kan ha sin plats

[caption id="attachment_1704" align="alignright" width="200"]B8 - Cykelöverfart. Bild: Transportstyrelsen. B8 – Cykelöverfart.
Bild: Transportstyrelsen.[/caption]I början av augusti skrev jag om den nya lagstiftningen gällande cykelpassager och cykelöverfarter. Jag var inte överdrivet positiv då men efter att ha läst mer om det hela och pratat med folk har jag gått från lätt negativ till lätt positiv i frågan. Främst tycker jag dock fortfarande att högerregeln ska gälla i första hand oavsett vilka typer av vägar som korsar varandra. Tills dess kan dock den nya lagstiftningen ha en plats i trafikförordningen och underlätta för cyklister.

Att vägmärket är förvillande likt “Herr gårman” kan dock leda till otydlighet och farliga situationer. Bättre vore om Transportstyrelsen tog fram ett helt nytt vägmärke som urskiljde sig från “Herr gårman”. Detta skulle på ett bättre sätt uppmärksamma bilister på att man korsar en cykelöverfart. Även från cykelbanan/gång- och cykelbanan behövs det skyltas så det är tydligt för cyklisterna vad som gäller.

På det lokala planet är det även positivt att Trafik- och Fastighetskontoret kommer ha den nya lagstiftningen i tankarna när man projekterar och bygger om delar av gång- och cykelvägen längs Sollentunavägen.

I det stora hela kan man sammanfatta att det bäste vore att införa en allrådande högerregel där undantag skyltas och innan dess gäller det att skyltningen är tydlig oavsett vilket håll man kommer ifrån.