Trettiotre döda vargar

[caption id="attachment_817" align="alignright" width="200"]Varg. Foto: Wikipedia. Varg. Foto: Wikipedia.[/caption]Totalt har trettiotre vargar skjutits ihjäl i år. Dem allra flesta dödsskjutningarna har skett under så kallad skyddsjakt. I Sverige är det länsstyrelserna runt om i landet som beslutar om skyddsjakt och det verkar vara ett beslut som tas allt mer lättvindigt. Bland annat tar man inte hänsyn till om exempelvis fårägaren slarvat med sina vargstängsel och därmed mer eller mindre själv släppt in vargen i hagen.

Bakom många av ansökningarna om skyddsjakt ligger LRFs olika lokalavdelningar. Samma lokalavdelningar ligger även sedan på under själva jakten för att till varje pris spåra upp och döda vargen eller vargarna. Om det är ett föräldrapar med tikar, en ungvarg eller en genetiskt viktig varg spelar ingen roll. Att ett särintresse ligger på och driver dödandet av vargar är en sak, en mer allvarlig sak är att länsstyrelserna allt mer går på LRFs linje. Speciellt med tanke på att Naturvårdsverket från och med nästa år kommer kunna delegera beslut om licensjakt till visa länsstyrelser.

Med andra ord kan vi gå en mörk framtid till mötes med fler dödade vargar och en allt mer genetiskt utarmad vargstam.