Valprogrammet – Bygg ungdomsbostäder med låg hyra och vid befintlig infrastruktur

[caption id="attachment_84" align="alignright" width="200" caption="Foto: Johnny Rönnberg."][/caption]Valet närmar sig med stormsteg och förhoppningsvis har du fått Sollentunapartiets valprogram i brevlådan. I Valprogrammet tar vi upp våra prioriterade frågor för den kommande mandatperioden. Med anledning av att valprogrammet nu förhoppningsvis nått ut till alla hushåll i Sollentuna tänkte jag starta en liten serie där jag djupdyker i en fråga och utvecklar mina tankar kring denna fråga. Du hittar alla inlägg i ämnet här.

Detta inlägg handlar om
Bygg ungdomsbostäder med låg hyra och vid befintlig infrastruktur

En egen bostad är inte bara något som är en nödvändighet för att kunna skaffa sig ett självständigt liv och bilda familj utan det är även något som stärker självkänslan. Tyvärr gör Stockholms bostadsmarknad att det dröjer allt längre innan dagens unga får någon bostad att kalla sin egen.

Alla pratar om att det ska byggas bostäder och även om byggnadstakten ökat något kommer det ta lång tid bara att beta av den uppbyggda bostadsskulden. Det kommer inte heller vara byggbolagen eller de privata bostadsbolagen som bygger bort bostadsbristen. Det stora ansvaret ligger hos länets politiker och dem kommunala bostadsbolagen.

Det räcker dock inte bara med att bygga bostäder utan det gäller att bygga (hyres)bostäder som unga och folk med låga inkomster har råd att bo i. Med andra ord är det dåraktigt att bygga bostäder på förorenad mark, på ställen utan infrastruktur eller på mark där dyr pålning krävs. Om vi vill bygga billiga bostäder måste detta ske där befintlig infrastruktur finns. I Sollentuna innebär detta i första hand längs med befintlig kollektivtrafik. Närheten till bra spårbunden kollektivtrafik gör även att bilberoendet kan minskas. Samtidigt bevaras kommunens viktiga grönområden.

Sollentunahem måste öka byggnadstakten och ett första steg är att låta bolaget behålla sina pengar och inte plocka ut en allt större del till kommunens skattkista.