Efter RUT och ROT nu kommer REP

I morse vakande jag som vanligt till P4 Radio Stockholm och när jag låg där i sängen och långsamt vakande upp fick jag ett bryskt uppvaknade när riksnyheterna började och nej det var inte nyheten om att S kan tänka sig att regera med vem som helst utom SD (är det ens att klassa som en nyhet?). Utan det som fick mig att gå från halvvaken till klarvaken var nyheten om att Naturvårdsverket vill införa ett rep-avdrag, vilket trots namnet inte handlar om avdrag för inköp av rep.

Det som främst fick mig att tända på alla cylindrar är att införandet av ännu ett bidra… förlåt avdrag innebär att staten konfiskerar ännu mer av medborgarnas pengar. Jag har inget emot att staten och kommuner tar in skatt för att förse medborgarna med en viss service men som jag skrivit om tidigare har jag väldigt svårt för att staten/kommunerna ska ta in skatt för att sedan putsa ut pengarna som bidrag och avdrag till folket. För när staten måste ge bidrag till en heltidsanställd person, som arbetar och bor i Sverige, beror detta enbart på att man från början konfiskerat denna persons pengar.

En annan intressant sak med förslaget, som Naturvårdsverket säkert inte tänkt på, är att man skapar en industri som med skattepengar ska reparera förbrukningsvaror vilket knappast stimulerar tillverkarna att bygga hållbara produkter. Sedan är min egen erfarenhet att folk inte byter telefon eller tv för att denna gått sönder utan för att det kommit en ny mindre/större modell som man hellre vill ha.

Rep-avdraget får med andra ord 10- på en skala mellan 1 och 10.