Detta med att slösa andras pengar

[caption id="attachment_5" align="alignright" width="200" caption="Våra pengar - inte politikernas.
Bild: Riksbanken."]pengar"[/caption]Det är så man blir matt. Om det inte är fri sprit, så är det kommunal mark som säljs till underpris eller mark som köps till överpris. Eller varför inte sälja en skola eller vårdcentral till värdet av möblerna? När man ändå håller på så kan man slå till på Europas dyraste spårväg eller varför inte ett sjukhusbygge till överpris?

Varför denna närmast tvångsmässiga fixering vid att slösa med andras, i samtidiga fall ovan skattebetalarnas, pengar? Jag har svårt att tro att personerna som medverkat till besluten ovan är lika oansvariga med sina egna pengar (även om en titt på Lyxfällan på TV3 får en att tvivla ibland). Men tydligen händer det något när det är någon annans pengar i påsen och om det inte är spenderbyxorna som åker på så kommer det “dåliga affärssinnet” fram och vips har några miljoner till av medborgarnas pengar försnillas.

Det mest intressanta är dock att det hela kan pågå år efter år utan några större konsekvenser förutom att någon lägre ner i harakirin får avgå lite då och då. Kanske dags att införa tjänstemannaansvaret igen och även utvidga detta till att gälla politiker i beslutande ställning?