Dags för en riktig skattereform

[caption id="attachment_5" align="alignright" width="200" caption="Våra pengar - inte politikernas.
Bild: Riksbanken."]cykellykta"[/caption]Nästa år kommer alla Sollentunabor, med en beskattningsbar inkomst, få skatten sänkt med 10 öre per intjänad hundralapp. Detta låter kanske inte som så mycket och för de allra flesta kommer det heller inte göra någon större skillnad i plånboken. Sänkningen sänder dock en viktig signal om att kommunen inte ska håva in medborgarnas pengar för pengarnas skull. Sollentuna kommun har en stabil och bra ekonomi och visar över tid ett stabilt överskott och då är det naturligt att fundera i banorna att medborgarna ska få behålla sina egna slantar.

Anledningen till detta inlägg är dock inte att skriva om kommunens skattesänkning utan sänkningen fick mig att till slut ta min tid att skriva ett inlägg som jag tänkt skriva länge men av olika anledningar inte gjort.

I Sverige betalar en inkomsttagare inkomstskatt främst till kommunen och landstinget samt till staten om man tjänar över en viss summa. Samtidigt finns det olika bidrag (tex. bostadsbidrag, barnbidrag, miljöbilsbidrag, etc) samt avdrag (tex. reseavdrag, ränteavdrag, ROT, RUT, grundavdrag etc). Alla dessa bidrag och avdrag förutsätter att alla vi i början har betalat in skatt på inkomst, fastigheter, varor eller tjänster. Förutom att jag anser att varje onödig krona som tas in i skatt är en för mycket tillkommer det en stor kostnad för att administrera alla olika bidrag och avdrag.

För att effektvisera hela skattesystemet anser jag att det behövs en skattereform som på riktigt låter oss medborgare behålla våra surt intjänade pengar. För varje krona som tas in i skatt för att sedan ges ut i olika bidrag och avdrag är en förlust för oss medborgare. Mitt förslag är att vi i stort sätt avskaffar alla bidrag och avdrag som idag finns. På rak arm kan jag bara tänka mig att behålla socialbidraget och studiebidraget, alla andra bidrag och avdrag ska förpassas till historiens soptipp. I gengäld skall inkomstskatten sänkas så att det för den enskilda medborgaren blir i sämsta fall ett nollsummespel, i verkligheten kommer det dock bli en vinstlott för de flesta då besparingen som den minskade byråkratin innebär kommer kunna leda till ytterligare skattesänkningar.

För att först beskatta medborgarna för att kunna ge medborgarna bidrag och avdrag kan aldrig bli rätt. Det enda rätta är att medborgarna får behålla sina pengar och att stat, kommun och landsting koncentrerar sig på sina kärnområden som är att ge bästa möjliga service till alla medborgare. För den enda anledningen till att olika bidrag och avdrag finns är att politikerna, oavsett färg, vill skaffa sig valboskap som inte kan rösta på något annat parti.

Att få behålla sina egna pengar handlar även om förtroende – förtroende att få ta egna beslut om vad jag vill lägga mina pengar på. Staten ska inte peka med pekpinnen och säga åt mig att lägga mina pengar på skoputsning (RUT-avdrag) utan staten ska se till att jag får behålla så mycket som möjligt av mina intjänade pengar samtidigt som man upprätthåller en bra samhällsservice.