Snön är här

Till slut kom även vintern och snön till Sollentuna och detta med besked. Jag avundas inte anställda i plogsvängen som nog inte fått göra så mycket annat än jobba, äta och sova den senaste tiden. Lagom till den första större mängden snö var det även dags för mandatperiodens första möte i Trafik- och fastighetsnämnden under torsdagen. Förutom ren konstituering var snöfrågan uppe, som brukligt under snösäsongen oavsett om den står på dagordningen eller ej, och kontentan var att folk är mer nöjda med kommunens snöröjning i år än tidigare år. Visst finns det brister och saker som kan göras bättre men det allmänna intrycket från Kontaktcenter och entreprenören är att det är mer positiv feedback hittills denna säsong än tidigare säsonger.

Själv har jag märkt att när det gäller gång- och cykelbanor sköter sig kommunen bättre i år än tidigare år. Som den åretruntcyklist som jag är jobbpendlar jag mellan Rotebro och Kista och kommunens satsning på sopsaltning av Märstastråket har gjort denna pendling till en lätt plätt för det mesta. Än finns det lite brister både i var man sopsaltar och hur man gör det men i det stora hela är det bra utfört. Även delarna av Märstastråket som inte sopsaltas har helt acceptabel standard. Det som drar ner betyget något är den varierande kvalitén på snöröjningen på anslutande gång- och cykelbanor samt dito på villagator.

Periodvis är visa villagator en enda snösörja där man som cyklist sladdar än dit och än hit. En intressant detalj tidigare i veckan var när jag cyklade i norra Helenelund och gatan var en enda sörja medan trottoaren var helt renskrapad. Att det kan vara tvärtom har jag vart med om många gånger men just denna kombination var nog första gången.

Det är även en ny upplevelse att få uppleva vattenpölar på gång- och cykelbanorna när marken runt om är gömd under flera centimeter snö. Med justering av visa saker kan med andra ord allt fler få uppleva vintercykling och den frihet det ger.

Min käpphäst, gång- och cykelbanan bakom busskuren på Konsumutvägen, finns dock fortfarande kvar. Få se om man lyckas bättre denna säsong än förra. Förra säsongen snöröjdes dessa meter inte förrän efter det sista snöfallet trots upprepade felanmälningar.