Valprogrammet – Kommunala naturreservat

Valet närmar sig med stormsteg och förhoppningsvis har du fått Sollentunapartiets valprogram i brevlådan. I Valprogrammet tar vi upp våra prioriterade frågor för den kommande mandatperioden. Med anledning av att valprogrammet nu förhoppningsvis nått ut till alla hushåll i Sollentuna tänkte jag starta en liten serie där jag djupdyker i en fråga och utvecklar mina tankar kring denna fråga.

Detta inlägg handlar om:
Våra kommunala naturreservat bör bli regionala naturreservat
Varför är detta viktigt kanske du frågar dig? Ett naturreservat är väl ett naturreservat oavsett vem som inrättat det? Tyvärr är det inte så. Att ett naturreservat är kommunalt betyder att det är Kommunfullmäktige som tagit beslutet om att inrätta det. Med andra ord kan samma Kommunfullmäktige besluta om att upplösa naturreservaten. Med andra ord är det den politiska majoritetens nyckfullhet som avgör Tegelhagens- och Törnskogens naturreservats framtid.

Därför är det viktigt att Sollentunas naturreservat blir regionala och statliga då detta innebär ett betydligt starkare skydd. Detta då en nyckfull majoritet i Kommunfullmäktige inte kan upphäva naturreservaten.

Naturreservaten är viktiga inte bara för att bevara ett rikt djurliv och en rik natur utan även för vårt välbefinnande. Bland allt buller, stress och motortrafikleder är kommunens naturreservat oaser där man kan njuta av naturen, hälsa på Herr Bäver och varva ner. Själv besöker jag dessa oaser och naturens lungor så ofta jag kan.