Stockholms bästa skolkommun

Igår presenterade Lärarförbundets årets rankning av Sveriges bästa skolkommun. Sollentuna har klättrat stadigt på denna lista de senaste åren och i år var inget undantag då Sollentuna klättrat från plats 56 till plats 42. Placeringen gör att Sollentuna i år igen är bästa skolkommun i Stockholms län främst följd av Nacka på plats 50 och därefter grannkommunen Danderyd på plats 56. Både Danderyd och Nacka ligger bättre till i flera av de fjorton kategorier som ligger till grund för slutresultatet. Danderyd har även knipit ett par förstaplatser medan Sollentunas bästa placering är två sjätteplatser (lärarlöner och meritvärde betyg årskurs 9).

Men medan lärarlönerna ligger bra till ser det sämre ut för lärartätheten där kommunen hamnar på plats 269 och andelen behöriga lärare där kommunen hamnar på plats 270. Speciellt det faktum att kommunen hamnar långt ner gällande lärartäthet är oroande då små klasser och gott om tid för varje elev är viktigt för alla men speciellt för de elever som i något ämne behöver extra hjälp och stöd. Sollentuna är dock inte ensamma om att placera sig på “icke skrytbara” platser i dessa två kategorier utan alla kommuner i Stockholms län hamnar närmare plats 290 än plats ett.