Ägarlägenheter – en dunderflopp

[caption id="attachment_84" align="alignright" width="250" caption="Flerbostadshus i Kiruna.
Foto: Johnny Rönnberg."]Flerbostadshus i Kiruna.[/caption]
Tidningen Hem & Hyra skriver om att införandet av ägarlägenheter i Sverige har blivit en flopp eller rättade sagt en dunderflopp. För istället för förhoppningen på 3000 – 5000 ägarlägenheter per år har endast 733 byggts totalt under de fyra år det varit möjligt att bygga ägarlägenheter. Efterfrågan är med andra ord i stort sätt obefintlig och det har även märkts då visa objekt varit svårsålda.

Själv är jag inte förvånad då jag aldrig riktigt förstått tanken bakom ägarlägenheter då vi sedan tidigare har hyresrätter, bostadsrätter och egna hem. Rent spontant känns det som att man med ägarlägenheter har tagit alla nackdelar med övriga bostadssätt och sammanfört de till ett utan att vinna några större fördelar. Jag har många gånger försökt komma på vilka skäl som skulle få mig själv att välja att köpa en ägarlägenhet framför andra former av boende men jag har hittills inte kommit fram till något skäl. Jag verkar inte heller vara ensam om detta sett till det ytterst få lägenheter som byggts.

Regeringen vill dock inte utåt erkänna dunderfloppen utan man har istället tillsatt en utredning som ska titta på möjligheten att ombilda hyresrätter till ägarlägenheter. Med andra ord griper man efter de sista halmstråna för att rädda ansiktet.