SL-Access och reskassan

SL-AccessDen senaste tiden har det varit en del skriverier om SLs Accesskort och då framför allt hur dåliga en del tycker att Reskassan eller mer korrekt ej införda funktioner är. Dock tycker jag att Accessystemet fått oförtjänt mycket kritik och nästan ingen av kritiken har handlat om den största skandalen gällande SL-Access.

Nämligen att SL, som vanligt, var tvungna att uppfinna hjulet igen och därför la ner över tio år och miljontals skattekronor på att ta fram ett eget system istället för att använda något befintligt. Förutom miljonrullningen innebar detta att stockholmarna fick ett modernt biljettsystem ungefär tio till tjugo år efter övriga län. Utvecklingen tog till och med så lång tid att den tillfälliga lösningen med stämpel han fylla fyrtio år tidigare i år. Så länge lär nog dock inte SL-Access finnas då ansvariga landstingspolitiker inte tycker att miljonrullningen varit tillräcklig utan redan nu vill att SLs konsulter ska ta fram ett nytt biljettsystem. Men vem vet, Chipset och Wennerholm kanske har tillräckligt med chipspåsar i landstingets kassavalv så det inte gör så mycket.

Tillbaka till SL-Access. Som jag skrev tycker jag Accessystemet och då speciellt Reskassan fått lite för mycket kritik och det mesta handlar om saker som inte beror på Accessystemet utan på SL. Man ska också komma ihåg att systemet togs fram för en kollektivtrafik med enhetstaxa, därav den inte helt lyckade lösningen med standardresa. I sig är det hela inte så krångligt och det är enkelt att byta standardresa antingen i automat, spärr eller hos ombud. Det man skulle kunna förenkla är att istället för att tänka i antal kuponger tänka i antalet zoner. Så för att istället för att ange sin resa i antal kuponger anger man hur många zoner man ska resa i. Då Stockholms län består av tre zoner (utåt sett) plus länspassage borde det inte vara något större programmeringsförändring. Det skulle även vara bra om SL informerade bättre om vad “gul-blink” vid spärrpassage betyder. Vid Reskassa betyder “gul-blink” att man har tre eller färre standardresor kvar på kortet.

Men trots visa småbrister och miljonrullning har Reskassan en stor fördel som remsan inte har – man slipper stå i kö till spärren och riskera missa tåget. Detta gör att restiden dörr till dörr blir kortare vilket är en samhällsekonomisk vinst samt att man slipper stå och vänta i onödan på en allt annat än inspirerande station.