Piska eller frihet

Politik – vad är politik? För mig är politik att sträva efter och ha ett bättre samhälle som mål, ett samhälle som bygger på en ideologisk grund. Kort sagt ett pragmatiskt synsätt där man ser ett problem för att sedan finna en lösning för att rätta till problemet. Enda sedan den allmänna rösträtten infördes i landet har detta lett till bredda överenskommelser över partigränserna och mellan höger och vänster.

Det är med sorg jag ser att denna modell sedan ett antal år är övergiven och det i stort sätt är blockpolitikens väg som gäller. En väg där man istället för att rösta efter övertygelse röstar efter partipiskan. Där man istället för att stå upp för det som man själv och partiet tror på står upp för något annat.

I Sollentuna märkts denna parti – och blockpiska i flera frågor där enskilda folkvalda viker sig och röstar efter piskan. Glädjande nog finns det folkvalda som trotsar piskan och står upp för sin egen åsikt. Dessa personer har förstått att vi politiker finns till för våra medborgare och för att driva och i bästa fall genomföra den politik vi lovat väljarna, inte för att göra karriär eller åka räkmacka.

I Trafik- och fastighetsnämnden har jag sett båda dessa typer av politiker och jag kan säga att jag har större respekt för visa personer i nämnden än för andra efter visa omröstningar.