Dåliga vägar på Järva naturreservat

[caption id="attachment_5" align="alignright" width="200" caption="Vi gillar cykel?
Bild: Transportstyrelsen."]Vi gillar cykel![/caption]

Efter jobbet idag gav jag mig ut på en cykeltur på Järva naturreservat då det kan vara skönt med lite variation ibland på vägen hem samt att jag bara hade omkring sju mil kvar innan milräknaren på GPS-klockan går över 300 mil. Tanken var att jag skulle svänga av mot Viby men vädret var skönt och trafiken lätt (klockan var strax efter åtta) så jag fortsatte mot Kallhäll och när jag kom hem hade den planerade korta omvägen blivit en dryg två mil lång cykeltur som även innebar lite offroadåkning på något som i alla fall varit upptrappade stigar.

Dessa stigar var dock inte det sämsta underlaget, tyvärr, som jag stötte på under min tur på Järva naturreservat utan visa av grusvägarna var, från en cyklists synvinkel, i ännu sämre skick. Detta då man hade lagat vinterns tjälskador och andra skador dels med väldigt grovt singel (läs småsten) dels med ett tjockt lager grus. Inte ens nysladdare grusvägar uppvisar en lika stor fara för cyklister som dessa vägar vägar. Det behövs inte mycket för att en olycka ska uppstå när däcket sjunker ner upp till fem centimeter eller sylvassa stenar täcker vägen. Det kan inte heller vara roligt att rida rund med hästar på dessa vägar.

Så som med så mycket annat är det bara för Sollentuna kommun och i detta fall även Järfälla kommun att göra om och göra rätt, speciellt om man menar allvar med sina lovord om cykelpendling och klimatmål.