Nya tunnelbanelinjer

[caption id="attachment_" align="alignright" width="200"]C20C20.
Foto: SL/Melker Larsson.[/caption]

Socialdemokraterna vill ha en ny lila tunnelbanelinje, Miljöpartiet har fastnat för en orange linje medan Moderaterna förordar en förlängning av blå linje till Nacka. Förutom detta förordas även tunnelbana till Nya Karolinska och Täby samt en ringlinje. Med tanke på att den sista stora tunnelbaneutbyggnaden ligger runt fyrtio år (TUB 3) tillbaka i tiden kan man fråga sig om det kommer bli något av alla dessa planer? Speciellt så länge ordföranden i lobbyorganisationen Spårvagnsstäderna tillika ansvarig politiker för kollektivtrafiken i Stockholms landsting Christer G Wennerholm sitter kvar som ansvarig för kollektivtrafiken i Stockholm.

Under Wennerholms ledning har inte mycket hänt gällande tunnelbana, förutom nämnda Nackagren, men när det gäller spårväg har vi fått en ny linje, linje 7, som under stora delar av året inte precis är överbelastad. Frågan man ställer sig är om det var rätt prioriterat att bygga en linje som främst används av turister under en begränsad del av året framför att bygga spårbunden trafik som användas av arbetspendlare året om? För vad är viktigaste? Att turister kommer fram snabbt och smidigt till sina mål på Djurgården eller att arbetspendlarna får en smidig och bekväm resa fram och tillbaka mellan hemmet och arbetet?

När det gäller tunnelbanelinjen till Täby kommer en annan intressant fråga upp, nämligen hur länge en folkomröstning ska anses vara legitim och “giltig”. När en tunnelbana till Täby var som mest aktuellt, för trettio år sedan, genomfördes en folkomröstning i Täby kommun i frågan. Resultatet var att en stor majoritet av medborgarna sa nej till en tunnelbana och resultatet gjorde att SL la ner planerna på en utbyggnad från Mörby Centrum.

Under åren sedan folkomröstningen skedde har befolkningen i Täby delvis byts ut och frågan är om man ska stå fast vid vad som bestämmes för över trettio år sedan eller om det är dags för en ny folkomröstning? Denna fråga är inte helt lätt då det samtidigt berör hur länge en folkomröstning ska anses få gälla? Ett år? Fem år? 15 år? 30 år? 100 år?