Hyreslägenheter till vilket pris som helst?

Bostadsministern Attefall har skrivit en debattartikel i DI, denna gång med SABOs VD Kurt Elisasson. Inget nytt framkommer direkt utan ännu en gång skyller på kommunernas planprocesser och den långa handläggningstiden. Man nämner dock inte en viktig tanke bakom handläggningstiden och den orsaken stavas D-E-M-O-K-R-A-T-I. För med snabbare processer minskas möjligheter för människor att komma med synpunkter och förslag när något ska byggas. Sedan kan man fråga sig hur mycket handläggningstiderna påverkar egentligen? Något som dock definitivt påverkat det minskande byggandet av hyresrätter är den moderatleda Regeringens borttagande av det statliga investeringsbidraget som fanns att få när man byggde hyresrätter.

Det är även intressant att Elisasson och Attefall gör en jämförelse med lönsamma lågprisföretag i kläd- och möbelbranschen utan att nämna vad som gör denna lönsamheten möjlig – urusla löner och anställningsvillor. Visst behövs det fler (hyres)lägenheter men inte till vilket pris som helst när det gäller medborgarinflytande samt anställdas liv och hälsa.