Valet i Sollentuna

[caption id="attachment_" align="alignright" width="200"]ValsedelValsedlar[/caption]Kommunvalet i Sollentuna bjöd inte på några allt för stora överraskningar. Mest uppseendeväckande var Moderaternas och Sollentunapartiets tillbakagång. Moderaterna höll dock sin post som största parti med 37,3 procent och 23 mandat. Jämfört med förra valet är den en minskning med tre mandat. Näststörsta parti blev Socialdemokraterna med 19,3 procent och 12 mandat. En ökning med ett mandat. Tredje största parti blev folkpartiet med 9,1 procent och sex mandat, en minskning med ett mandat. Fjärde största parti blev Miljöpartiet med 8,5 procent och fem mandat, en ökning med ett mandat.

Femte största parti blev Sollentunapartiet med 6,9 procent och fyra mandat, en minskning med två mandat. Sjätte största parti blev Kristdemokraterna med 5,2 procent och fyra mandat, en ökning med två mandat. Sjunde största blev Centerpartiet med 5,2 procent och tre mandat, en ökning med ett mandat. Sverigedemokraterna blev fortsatt minsta parti i fullmäktige med 4,2 procent och två mandat, en ökning med ett mandat.

Den sittande majoriteten (M+FP+KD) får totalt 33 mandat av 61 tillgängliga och behåller därmed makten. Man minskar dock med totalt två mandat.

Alla siffror är preliminära och du kan följa den slutgiltiga rösträkningen på val.se. Där kommer även alla personröster presenteras.