Den röda tråden inom stockholmsmoderaterna

Plötsligt händer det. Plötsligt uppenbarar sig en röd tråd och artiklar i vitt skilda ämnen länkas samman och ger en ny bild av saker och ting. Den röda tråden började uppenbara sig igår när jag läste veckans Mitt i Sollentuna och artikeln gällande kommunens “gratisbilaga” i DN. När jag läste Douglas Lithborns mer eller mindre förvirrande förklaringar om att skattepengar inte är skattepengar och om de ändå är skattepengar så skulle man säkert köpt annonser någon annanstans kom jag att tänka på en annan moderat och Sollentunapolitiker – finanslandstingsrådet Torbjörn “Chipset” Rosdahl.

Chipset hade varslat runt i lokalmedia hela tisdagen efter DNs avslöjande att Nya KS blir minst dubbelt så dyrt som motsvarande sjukhusbyggen i USA och Europa. Inte heller denna gång var det slöseriet med skattepengar som fick mig att höja på ögonbrynen utan Chipsets förklaringar i Radio Stockholms eftermiddagsprogram. Där började han med att skylla på att det är dyrt att bygga i Sverige med att sedan gå över till att landstinget har råd att bygga dyrt. Exakt vad han menar med detta är svårt att förstå men tydligen anser den högst politiska ansvariga för landstingets ekonomi att det är okej att betala överpriser om man har pengar. Inte undra på att landstingets ekonomi är som den är.

Att det är okej att bygga dyrt om man har (någon annans) pengar verkar även vara trafiklandstingsrådet Christer G. Wennerholms honnörsord med tanke på landstingets rekorddyra kostnader för byggnation av spårväg och drift av busstrafik. Att man sedan är motståndare, ända till pappsen kommer och tar en i örat, till den mest driftkostnadsmässiga billigaste kollektivtrafiken tunnelbana stämmer även det bra in i Chipsets uttalande.

En annan ansvarig politiker i landstinget som är inne på samma linje verkar vara sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt som säljer ut vårdcentraler till underpris. Nästan så man börjar tro att alla fyra gått samma internkurs inom Moderaterna om hur man på bästa och effektivaste sätt slösar bort medborgarnas pengar.