Gör som Väsbyhem – bygg hyresrätter och bostadsrätter

Att Sollentunahem inte precis springer benen av sig för att bygga nya hyreslägenheter är ingen nyhet och kommunen gör inte heller mycket för att uppmuntra nyproduktion och speciellt inte nyproduktion av hyresrätter. På andra sidan kommungränsen, i Upplands Väsby, är bilden en annan och jag läste just i Hem & Hyra att det kommunala fastighetsbolaget Väsbyhem ska bygga nära 400 bostäder de kommande åren.

Det intressanta i sammanhanget är att 83 stycken av lägenheterna kommer upplåtas som bostadsrätter vilket gör att Väsbyhem kommer få in pengar till fortsatt bostadsbyggande utan att sälja befintliga hyresrätter. Även om bostadsrätterna inte skulle gå att sälja kan Väsbyhem hyra ut de som vanliga hyresrätter. Det faktum att Väsbyhem inte behöver ha sålt 70 till 80 procent av bostadsrätterna innan man börjar bygga, som traditionella byggare, gör att man kan komma igång snabbare med byggnationen.

Kanske något för Sollentunahem att pröva istället för att sälja ut befintliga hyresrätter och strunta i att bygga nya?