SL, SL gamla vän

[caption id="attachment_755" align="alignright" width="250"]En syn som kommer dröja i Sollentuna och Solna. Foto: Göran Segeholm. En syn som kommer dröja i Sollentuna och Solna. Foto: SL/Göran Segeholm.[/caption]

SL, eller rättade sagt den ”rest-SL” som finns sedan årsskiftet med mest upphandlare och jurister anställda, verkar ha spårat ur ordentligt och då tänker jag inte på det kreativa nyttjandet av ett hus som stoppbock utan att man uppenbarligen inte klarar av sina kärnåtaganden.

Jag tänker mer på att det i princip finns en färdig spårväg mellan Alvik och Solna med spår, kontaktledning, perronger och annat som hör till men som inte kommer kunna användas förrän tidigaste 2014, ungefär ett år försenat. Anledningen anges vara att SL har köpt i ett signalsystem (från GE) som GE inte klarar av att leverera vilket innebär att en spårväg som kostat skattebetalarna stora pengar bara står till ingen nytta. Exakt vad som är fel vill ingen berätta men man kanske inte ska vara så förvånad då signalsystem och Tvärbana inte verkar gå hand i hand.

För förutom att man har en nybyggd bandel som inte kommer kunna användas på ett bra tag på grund av problem med ett icke existerande signalsystem så har man även problem med det existerande signalsystemet på Tvärbanan mellan Sickla och Alvik. Denna gång handlar det om att det befintliga signalsystemet är ett felköp så där måste man köpa in ett nytt signalsystem samt stänga av spårvägen under minst tre månader för installation. Så att SL inte idag har kompetens att köpa in ett fungerande signalsystem kanske inte är så konstigt då man uppenbarligen inte hade det för drygt tio år sedan heller.

Det här med spårväg verkar överhuvudtaget vara ett sorgebarn för SL då den andra förlängningen av Tvärbanan, till Helenelund, även den ser ut att bli försenad och Spårväg Syd hör man inte ett ljud för att inte nämna spårvägen till Nya Karolinska som av tjänstemännen på SL blivit totalsågad enligt trovärdiga källor. Men Wennerholm verkar lika glad som alltid och om det ändå skulle kännas lite motigt kan han alltid ta en sväng på linje 7 mellan Åhléns City och Norrmalmstorg, en spårväg som i alla fall blev byggd om än till ett rejält överpris.