Som man ropar får man svar

[caption id="" align="alignright" width="200" caption="Sedlar Riksbanken"]Sedlar Riksbanken[/caption]När man pratar om trollen. I fredags skrev jag ett inlägg som bland annat berörde kommunernas självstyre och skatteutjämningssystemet (“Robin Hood-skatten”) och jag ställe mig frågan när nästa anti-kommunuttalande från Riksdagen skulle komma. Jag behövde inte vänta länge, tyvärr, för idag körde Riksdagens finansutskott över Regeringen och kräver att den senare ska komma med ett förslag om skatteutjämningssystemet i höst.

Det förslag som ligger och som stöds av flest (vilket inte är konstigt) innebär att Sollentunas invånare kommer få den högsta ökningen av avgiften av alla kommuner. Varför kanske du undrar? Svaret är att Sollentuna har en bra och stabil ekonomi, för bra anser tydligen Riksdagen som anser att Sollentuna och dess invånare ska betala för att andra kommuner inte klarar av sina uppgifter och missköter sin ekonomi. Kanske en ny simhall i Håbo eller varför inte en fotbollsplan i Värmlands glesbygd?

Det enda positiva i rapporten är att staten under de första sex åren kommer hjälpa till att betala en del av Sollentunas ökade kostnader men sedan sitter vi där med den fulla kostnaden och skattehöjningar eller försämringar av den kommunala servicen som resultat. Allt detta för att vi sköter vår ekonomi bättre än andra kommuner.

Om du vill läsa hela kommitténs förslag finns utredningen på Riksdagens webbsida.