Långsiktighet är tydligen tre år

[caption id="attachment_84" align="alignright" width="200" caption="Fler billiga hyresrätter behövs.
Foto: Johnny Rönnberg."]Fler billiga hyresrätter behövs[/caption]I slutet av april i år skrev jag ett inlägg om att Sollentuna kommer få en ny hyresvärd nästa år. Nu visar det sig att det kommer en ny hyresvärd till kommunen tidigare än så. Tyvärr handlar det dock inte om något tillskott på lägenheter utan det är Wallenstam som sålt sina drygt 400 hyreslägenheter på Malmvägen. Köpare är investmentbolaget Carnegie. Vad köpesumman blev är i dagsläget inte offentligt men den är nog betydligt högre än dem 500 000 kronor per lägenhet som Wallenstam betalade Sollentunahem för drygt tre år sedan.

Att fastigheter säljs är inget ovanligt men affären visar att löften om långsiktighet inte är värda något när kommuner säljer ut till det privata näringslivet. För hyresgästerna innebär försäljningen än en gång oro inför hur den nya hyresvärden är och vad denna vill med fastigheterna. Oron kommer även alltid finnas där då ett investmentbolag knappast är någon långsiktig ägare av hyresfastigheter utan ser det hela som en affär som vilken som helst.

Om vi ska få bukt med bostadsbristen är det inte fler investmentbolag som hyresvärdar vi behöver utan fastighetsbolag som siktar på långsiktighet och nyproduktion.