Nya regler har gett marginellt med “nya” bostäder

[caption id="attachment_84" align="alignright" width="200" caption="Fler bostäder behövs.
Foto: Johnny Rönnberg."]Fler bostäder behövs[/caption]Senaste Hem&Hyra damp ner i brevlådan idag och bland mycket annat fanns det en artikel om andrahandsuthyrningen. Artikeln tar sitt avstamp i februari i år då det blev friare att ta ut vilken andrahandshyra man vill, i alla fall om man äger sin bostad. För om man har en hyresrätt som man vill och får hyra ut i andra hand finns det fortfarande begränsningar på hur mycket man får ta ut i hyra. Intressant att man än en gång särbehandlar en bostadstyp med specialregler medan alla andra typer av bostäder får gemensamma och för innehavaren friare regler.

Att det blivit möjligt att ta ut i stort sätt vad man vill i andrahandshyra, om man äger sin bostad, har tydligt märkts på hyrorna som enligt Hem&Hyra har stigit med upp till 27 procent och i Stockholm är andrahandshyrorna uppe i nyproduktionshyror (!). Trots den bisarra prisutvecklingen har antalet tillgängliga lägenheter bara ökat marginellt. Med andra ännu en rätt misslyckad “reform” medan det verkliga problemet (att det byggts för lite bostäder till rimliga priser) fortsätter att ignoreras.