Varför finns påbudsmärke D4?

[caption id="attachment_5" align="alignright" width="200" caption="Lämpligt vägmärke att sätta upp vid Sveriges gränser."]Lämpligt vägmärke att sätta upp vid Sveriges gränser![/caption]Följande inlägg och film av Gbgcyklaren fick mig att börja fundera på varför man ens bryr sig om att skylta med skylten “Påbjuden cykelbana“? För uppenbarligen anses alla aktiviteter utom att cykla vara okej på vägar som har denna påbudsskylt. Alltifrån att parkera, promenera, stå still i grupp, placera busshållplatser till att spärra av för skojs skull, leka, rasta hundar, placera grushögar på och mycket mer.

Varför anses just cykelbanor som någon sorts av “allmänt” utrymme där man kan göra lite som man vill och tycker medan bilvägar och gångvägar är heliga? Ibland känns det som förbudsmärke C10 skulle vara lämpligt att sätta upp vid alla inkommande vägar i landet då detta märke speglar verkligheten.